Neuvěřitelně snadný a chutný recept, se kterým uděláte radost celé rodině i návštěvě. Uvařené těstoviny, v našem případě špagety, které upečeme v jeden slaný koláč. Hlavní přísadou jsou krevety, díky kterým získáme středomořský nádech pokrmu. V případě, že nemáte krevety nebo mořské plody v oblibě, použijte například kousky kuřecího nebo vepřového masa. Určitě tím nic nezkazíte.
Recept na slaný koláč ze špaget a krevet
Ingredience pro přípravu:
- 200 g těstovin (ideálně špaget)
- 5 vajec
- 1 zelená cibulka
- 1/2 lžíce bílého vína
- 20 krevet
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 90 g mrkve
- 1 lžíce másla
- olivový olej
- sůl a černý mletý pepř
Postup přípravy
1. Povaříme špagety v osolené vodě asi 7 minut.
2. Vejce si rozklepneme do mísy.
3. Krevety zalejeme vínem, osolíme a opepříme.
4. Uvařené špagety vložíme do studené vody a scedíme.
5. Špagety dáme do misky a přidáme vejce.
6. Špagety s vejci dobře promícháme.
7. Zelenou cibulku si nadrobno nakrájíme, přidáme ke špagetám a dochutíme solí a pepřem.
8. Polejeme trochou olivového oleje a promícháme.
9. Na pánvi si rozpálíme olivový olej a vložíme krevety.
10. Krevety restujeme asi 5 minut z obou stran a přidáme na pánev ke špagetám.
11. Na oleji z krevet si orestujeme nakrájenou cibuli s nasekaným česnekem.
12. Nakrájíme si na nudličky mrkev a přidáme restovat k cibuli.
13. Zeleninovou směs přidáme ke špagetám a krevetám. Vše dobře promícháme.
14. Na čisté pánvi si rozehřejeme máslo a celou směs na ni restujeme 5-8 minut.
15. Na jiné pánvi rozpálíme olivový olej a tentokrát na něm restujeme slaný koláč z druhé strany dalších 5 minut pod pokličkou.
Zajímavosti o špagetách
Špagety patří stále mezi nejznámější druh těstovin. Samozřejmě mají původ v Itálii a jejich název je odvozený od slova “spago”, v překladu “provázek”. Jsou nejčastěji vyráběné z tvrdé pšenice a vody. Obecně existuje několik teorií o původu těstovin. ta nejznámější naznačuje, že je Marco Polo přivezl z Číny. Špagety v dnešní podobě se objevily v italské kuchyni ve 12. století.