Tento tradiční recept na medové řezy je kombinací měkkých plátků těsta, bohatého krému a domácího kondenzovaného mléka. Spojení jemné sladkosti medu a ořechů s vanilkovým krémem dává těmto řezům neodolatelnou chuť. Ať už na sváteční stůl, nebo jen tak ke kávě, tento recept se stane favoritem ve vaší rodině!
S přípravou medových řezů Marlenka začínáme přípravou kondenzovaného mléka, které se vaří ze zahuštěného mléka, cukru a jedlé sody. Poté připravíme vanilkový krém, který se vaří z mléka, žloutků, cukru a kukuřičného škrobu, a nakonec se přidá máslo. Těsto na pláty se míchá z medu, vajec, másla a mouky, dochucuje se ořechy a trochou koňaku. Pláty pečeme na 180 °C po dobu 8 minut, poté je prokládáme připraveným krémem.
Jak je možné vylepšit medové řezy Marlenka?
- Pro extra chuť můžete do krému přidat kousek strouhané citronové kůry.
- Pokud nemáte koňak, můžete ho nahradit rumem nebo jiným oblíbeným likérem.
- Na ozdobu můžete posypat vrchní plát nasekanými ořechy nebo polévat čokoládovou polevou.
Recept na medové řezy s krémem a kondenzovaným mlékem
Suroviny
Příprava domácího kondenzovaného mléka:
- 1 litr plnotučného mléka
- 30 dkg cukru
- špetka jedlé sody
Krém do medových řezů:
- 7 dl mléka
- 2 žloutky
- 12 dkg cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 sáček vanilkového cukru
- 12 dkg másla
Těsto na dortové pláty:
- 45 dkg mouky
- 20 dkg cukru
- 15 dkg medu
- 4 vejce
- 18 dkg másla
- 1 lžička jedlé sody
- 20 dkg mletých vlašských ořechů
- koňak
Postup
- V hrnci smícháme mléko, cukr a jedlou sodu. Pomalu vaříme na mírném ohni, dokud směs nezhoustne, zhruba 45 minut.
- V hrnci přivedeme mléko k varu. V misce smícháme žloutky, cukr a kukuřičný škrob. Pomalu přilijeme horké mléko a směs vaříme, dokud nezhoustne. Po vychladnutí vmícháme vanilkový cukr a máslo.
Zdroj obrázku: Bebepiskóta, Ingredience na krém do marlenky
- Smícháme mouku, cukr, med, vejce a máslo. Přidáme jedlou sodu, mleté ořechy a koňak. Těsto rozdělíme na několik částí a vyválíme pláty.
Zdroj obrázku: Bebepiskóta, Příprava těsta na marlenku
- Pláty pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 °C po dobu 8 minut.
- Na upečené pláty naneseme vařený krém a případně potřeme kondenzovaným mlékem.
Zdroj obrázku: Bebepiskóta, Příprava jednotlivých plátů domácí marlenky
- Postup opakujeme, dokud nezískáme několik vrstev.
- Necháme dezert odpočinout, aby se chutě propojily, ideálně přes noc.
- Ozdobíme nasekanými ořechy nebo čokoládovou polevou.