5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Tento tradiční recept na medové řezy je kombinací měkkých plátků těsta, bohatého krému a domácího kondenzovaného mléka. Spojení jemné sladkosti medu a ořechů s vanilkovým krémem dává těmto řezům neodolatelnou chuť. Ať už na sváteční stůl, nebo jen tak ke kávě, tento recept se stane favoritem ve vaší rodině!

S přípravou medových řezů Marlenka začínáme přípravou kondenzovaného mléka, které se vaří ze zahuštěného mléka, cukru a jedlé sody. Poté připravíme vanilkový krém, který se vaří z mléka, žloutků, cukru a kukuřičného škrobu, a nakonec se přidá máslo. Těsto na pláty se míchá z medu, vajec, másla a mouky, dochucuje se ořechy a trochou koňaku. Pláty pečeme na 180 °C po dobu 8 minut, poté je prokládáme připraveným krémem.

Jak je možné vylepšit medové řezy Marlenka?

  • Pro extra chuť můžete do krému přidat kousek strouhané citronové kůry.
  • Pokud nemáte koňak, můžete ho nahradit rumem nebo jiným oblíbeným likérem.
  • Na ozdobu můžete posypat vrchní plát nasekanými ořechy nebo polévat čokoládovou polevou.
Zdroj obrázku: Bebepiskóta, Domácí marlenka a její servírování

Recept na medové řezy s krémem a kondenzovaným mlékem

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 45 minut
Celkový čas 1 hodina 15 minut
Porcí 16 porcí
Perfektní sladký dezert s medem, ořechy a vanilkovým krémem

Suroviny

Příprava domácího kondenzovaného mléka:

  • 1 litr plnotučného mléka
  • 30 dkg cukru
  • špetka jedlé sody

Krém do medových řezů:

  • 7 dl mléka
  • 2 žloutky
  • 12 dkg cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 12 dkg másla

Těsto na dortové pláty:

  • 45 dkg mouky
  • 20 dkg cukru
  • 15 dkg medu
  • 4 vejce
  • 18 dkg másla
  • 1 lžička jedlé sody
  • 20 dkg mletých vlašských ořechů
  • koňak

Postup 

  • V hrnci smícháme mléko, cukr a jedlou sodu. Pomalu vaříme na mírném ohni, dokud směs nezhoustne, zhruba 45 minut.
  • V hrnci přivedeme mléko k varu. V misce smícháme žloutky, cukr a kukuřičný škrob. Pomalu přilijeme horké mléko a směs vaříme, dokud nezhoustne. Po vychladnutí vmícháme vanilkový cukr a máslo.
    Příprava krému

    Zdroj obrázku: Bebepiskóta, Ingredience na krém do marlenky

  • Smícháme mouku, cukr, med, vejce a máslo. Přidáme jedlou sodu, mleté ořechy a koňak. Těsto rozdělíme na několik částí a vyválíme pláty.
    Těsto na marlenku

    Zdroj obrázku: Bebepiskóta, Příprava těsta na marlenku

  • Pláty pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 °C po dobu 8 minut.
  • Na upečené pláty naneseme vařený krém a případně potřeme kondenzovaným mlékem.
    Jednotlivé pláty

    Zdroj obrázku: Bebepiskóta, Příprava jednotlivých plátů domácí marlenky

  • Postup opakujeme, dokud nezískáme několik vrstev.
  • Necháme dezert odpočinout, aby se chutě propojily, ideálně přes noc.
  • Ozdobíme nasekanými ořechy nebo čokoládovou polevou.

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 120 Kč
Chod: Sladké
Kuchyně: Maďarská
Klíčové slovo: kondenzované mléko, med, medové řezy, řezy Marlenka, zákusek
Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest