Tato piškotová buchta je dokonalým společníkem k odpolední kávě nebo čaji. Kombinuje lehký piškotový základ s jemným smetanovým krémem a překvapivě chutným pudinkovým želé, které vytváří krásnou lesklou vrstvu. Červený rybíz dodává buchtě svěží kyselost, která krásně kontrastuje se sladkým krémem.

Pudinkové želé je netradiční, ale velmi chutná alternativa k běžné želatině. Díky použití sirupu nebo šťávy můžete snadno měnit chuť i barvu podle dostupného ovoce. Multivitamínový sirup vytváří krásnou oranžovou barvu a svěží chuť, která se skvěle hodí k letním moučníkům. Tato buchta je ideální na oslavy nebo rodinná setkání – vypadá efektně a chutná výborně.

Recept na ovocnou piškotovou buchtu s pudinkovým želé

Délka pečení v troubě 25 až 30 minut při 180°C.

Ingredience na piškotový korpus

  • 250g hladké mouky
  • 250g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 10 lžic oleje
  • 10 lžic vlažné vody
  • 1 prášek do pečiva

Z čeho udělat smetanový krém

  • 1 trvanlivá smetana ke šlehání (330ml)
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 malé bílé jogurty (250g)

Suroviny na pudinkové želé

  • 2 hrnky vody (500ml)
  • 2 hrnky ovocné šťávy nebo sirupu (500ml)
  • 2 až 3 vanilkové pudinky v prášku

Jaké použít ovoce

  • červený rybíz nebo jiné ovoce podle sezóny
Obrázek k receptu na piškotovou buchtu s ovocem
Foto: Cooky.cz – piškotová buchta s ovocem

Postup přípravy piškotové buchty s ovocem

1. Vejce vyšlehejte s cukrem do husté světlé pěny. Postupně přidejte olej a vlažnou vodu, vše důkladně promíchejte.

2. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a postupně ji vmíchejte do vaječné směsi. Těsto by mělo být hladké a bez hrudek.

3. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 25 až 30 minut, dokud není korpus zlatavý a pružný na dotek.

4. Upečený korpus nechte úplně vychladnout ve formě, poté opatrně vyklopte.

5. Připravte smetanový krém. Trvanlivou smetanu ušlehejte do tuha, přidejte vanilkový cukr a jemně vmíchejte bílé jogurty. Krém by měl být hladký a pevný.

6. Vychladlý korpus natřete smetanovým krémem a rovnoměrně rozložte ovoce po celém povrchu.

7. Připravte pudinkové želé. Jeden hrnek vody nalijte do menšího hrnce, přidejte šťávu nebo sirup a přiveďte do varu.

Obrázek receptu na Rybízovou slavnost: Piškot s krémem, rybízem a pudinkovým želé

Rybízová slavnost: Piškot s krémem, rybízem a pudinkovým želé

8. Ve druhém hrnku s chladnou vodou rozmíchejte vanilkové pudinky do hladka, aby nevznikly hrudky.

9. Rozmíchaný pudink vlijte k vařící šťávě a za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne. Měla by mít konzistenci řídkého pudinku.

10. Želé nechte vychladnout do vlažna (ne úplně do studena, ale ani nenechávejte příliš horké) a poté naběračkou opatrně nalijte na korpus s krémem a ovocem.

11. Dort nechte vychladnout při pokojové teplotě a poté dejte do lednice nejlépe přes noc, aby želé úplně ztuhlo.

Tipy redakce

  • Piškotový korpus: Dbejte na to, aby byl korpus úplně vychladlý před natíráním krémem, jinak by se krém rozehřál a rozpadl.
  • Teplota želé: Želé nalijte, když je vlažné, ne horké. Příliš horké by roztopilo krém, příliš studené by nevytvořilo hladký povrch.
  • Variace ovoce: Místo rybízu můžete použít jahody, maliny, borůvky nebo jakékoliv sezonní ovoce podle chuti.
  • Pudinkové želé: Pro silnější barvu a chuť použijte více sirupu a méně vody, jen dejte pozor na sladkost celého dortu.
Obrázek k receptu na bublaninu s tvarohem

Nedělní hrníčková bublanina s tvarohem a rybízem: Nejoblíbenější česká buchta a sezonním ovocem

Obrázek k receptu na vanilkovou a čokoládovou piškotovou roládu

Nestárnoucí klasika: Piškotová roláda s vanilkovým a čokoládovým krémem nikdy nezevšední

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest