Tato piškotová buchta je dokonalým společníkem k odpolední kávě nebo čaji. Kombinuje lehký piškotový základ s jemným smetanovým krémem a překvapivě chutným pudinkovým želé, které vytváří krásnou lesklou vrstvu. Červený rybíz dodává buchtě svěží kyselost, která krásně kontrastuje se sladkým krémem.
Pudinkové želé je netradiční, ale velmi chutná alternativa k běžné želatině. Díky použití sirupu nebo šťávy můžete snadno měnit chuť i barvu podle dostupného ovoce. Multivitamínový sirup vytváří krásnou oranžovou barvu a svěží chuť, která se skvěle hodí k letním moučníkům. Tato buchta je ideální na oslavy nebo rodinná setkání – vypadá efektně a chutná výborně.
Recept na ovocnou piškotovou buchtu s pudinkovým želé
Délka pečení v troubě 25 až 30 minut při 180°C.
Ingredience na piškotový korpus
- 250g hladké mouky
- 250g cukru krupice
- 4 vejce
- 10 lžic oleje
- 10 lžic vlažné vody
- 1 prášek do pečiva
Z čeho udělat smetanový krém
- 1 trvanlivá smetana ke šlehání (330ml)
- 1 vanilkový cukr
- 2 malé bílé jogurty (250g)
Suroviny na pudinkové želé
- 2 hrnky vody (500ml)
- 2 hrnky ovocné šťávy nebo sirupu (500ml)
- 2 až 3 vanilkové pudinky v prášku
Jaké použít ovoce
- červený rybíz nebo jiné ovoce podle sezóny
Postup přípravy piškotové buchty s ovocem
1. Vejce vyšlehejte s cukrem do husté světlé pěny. Postupně přidejte olej a vlažnou vodu, vše důkladně promíchejte.
2. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a postupně ji vmíchejte do vaječné směsi. Těsto by mělo být hladké a bez hrudek.
3. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 25 až 30 minut, dokud není korpus zlatavý a pružný na dotek.
4. Upečený korpus nechte úplně vychladnout ve formě, poté opatrně vyklopte.
5. Připravte smetanový krém. Trvanlivou smetanu ušlehejte do tuha, přidejte vanilkový cukr a jemně vmíchejte bílé jogurty. Krém by měl být hladký a pevný.
6. Vychladlý korpus natřete smetanovým krémem a rovnoměrně rozložte ovoce po celém povrchu.
7. Připravte pudinkové želé. Jeden hrnek vody nalijte do menšího hrnce, přidejte šťávu nebo sirup a přiveďte do varu.

Rybízová slavnost: Piškot s krémem, rybízem a pudinkovým želé
8. Ve druhém hrnku s chladnou vodou rozmíchejte vanilkové pudinky do hladka, aby nevznikly hrudky.
9. Rozmíchaný pudink vlijte k vařící šťávě a za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne. Měla by mít konzistenci řídkého pudinku.
10. Želé nechte vychladnout do vlažna (ne úplně do studena, ale ani nenechávejte příliš horké) a poté naběračkou opatrně nalijte na korpus s krémem a ovocem.
11. Dort nechte vychladnout při pokojové teplotě a poté dejte do lednice nejlépe přes noc, aby želé úplně ztuhlo.
Tipy redakce
- Piškotový korpus: Dbejte na to, aby byl korpus úplně vychladlý před natíráním krémem, jinak by se krém rozehřál a rozpadl.
- Teplota želé: Želé nalijte, když je vlažné, ne horké. Příliš horké by roztopilo krém, příliš studené by nevytvořilo hladký povrch.
- Variace ovoce: Místo rybízu můžete použít jahody, maliny, borůvky nebo jakékoliv sezonní ovoce podle chuti.
- Pudinkové želé: Pro silnější barvu a chuť použijte více sirupu a méně vody, jen dejte pozor na sladkost celého dortu.

Nedělní hrníčková bublanina s tvarohem a rybízem: Nejoblíbenější česká buchta a sezonním ovocem

Nestárnoucí klasika: Piškotová roláda s vanilkovým a čokoládovým krémem nikdy nezevšední
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková