Okurka je skvělou zeleninou zejména pro teplé měsíce. Obsahuje velké množství vody (až 95 %), což z ní činí ideální surovinu pro hydrataci a lehká letní jídla. Najdete v ní minimum kalorií, zato ale poskytuje cenné látky jako vitamin K, kyselinu listovou či antioxidanty – zejména flavonoidy a lignany. Díky obsahu těchto látek může dokonce přispívat ke snižování zánětlivých procesů v těle a podporovat zdraví kostí i cév. Ve studené kuchyni se nejčastěji používá do salátů, na obložené chleby nebo jako součást dipů a moderních smoothies. Skvělá je také do domácích limonád, v kombinaci s limetkou, mátou a kapkou stévie dokáže vytvořit výjimečnou příchuť.

Okurka jako skvělá osvěžující potravina nejen na léto

Okurky se v základu rozlišují na salátové (hadovky, polňačky) a nakládačky. V moderní době se stále častěji objevuje také podoba vhodná jako snack – jemně nasládlé a křupavé baby okurky. Zatímco salátové odrůdy se konzumují čerstvé, nakládačky jsou primárně určeny ke konzervaci – zavařováním ve sladkokyselém nálevu nebo kvašením. Kvašené okurky mají navíc probiotický účinek, který prospívá střevní mikroflóře. Při výběru čerstvých plodů je vhodné hledat kusy pevné, se slupkou bez nepřirozených skvrn a známek zvadlosti. Pokud je okurka pěstována bez chemie, lze ji konzumovat i se slupkou, v níž se nachází nejvíce živin.

Ingredience na okurkový salát:

  • Okurky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 500 g;
  • Čerstvý kopr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 lžíce;
  • Francouzská hrubozrnná hořčice –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 30 g;
  • Cukr krystal –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 10 g;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ½ lžičky;
  • Mletý černý pepř –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ½ lžičky;
  • Olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 10 ml;
  • Česnek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 stroužky;
  • Ocet –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 10 ml.
Obrázek k receptu: Za 5 minut hotovo, za 5 minut snědeno: Osvěžující salát z okurek a kopru
Foto: YouTube/ Ania Zyśk – jedz.pysznie, Recept na: Za 5 minut hotovo, za 5 minut snědeno: Osvěžující salát z okurek a kopru

Postup přípravy salátu:

  • Okurky nakrájejte na větší kusy a dejte do zavírací misky.
  • K okurkám přimíchejte nadrobno nasekaný kopr.
  • Přidejte hořčici a cukr.
  • Osolte, opepřete a zakápněte olejem.
  • Přilijte ocet a přidejte prolisovaný česnek.
  • Misku přiklopte a dobře uzavřete.
  • Salát smícháte tím, že budete jednoduše pohybovat miskou (jako šejkrem).
  • Dejte do ledničky odležet, ideálně alespoň na dvě hodiny.
Hlavní obrázek receptu na rajčatovo okurkový salát

Rajčatovo – okurkový salát s ume octem

Obrázek receptu na svěží okurkový salát s jemným pikantním dresinkem

Tip pro horké dny: Svěží okurkový salát s jemným dresinkem

Zdroj: Autorský text, YouTube, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest