Palačinky znají snad všichni na celém světě a asi neexistuje dítě, které by si na nich s radostí nepochutnávalo. Pokud ale palačinky vyskládáme na sebe a prostor mezi nimi vyplníme lahodnou náplní, získáme jedinečnou pochoutku. Tento pohádkově výtečný dort z palačinek si zamilují všechny generace ve vaší rodině.

Tato nutellová delikatesa vznikla pravděpodobně ve Francii, jelikož právě zde jsou vrstvené dezerty zažitou klasikou. Ve francouzské kuchyni dokonce existuje známý „Mille Crêpes“, což doslova znamená „tisíc palačinek“. Ale nebojte, náš palačinkový dort se neskládá z tisíce palačinek, přesto je naprosto fantastický!

Recept na palačinkový dort

Ingredience pro přípravu

  • 500 ml mléka
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • kakao na posyp
  • 1 lžíce oleje na smažení

1. náplň:

  • 375 g tvarohu v kostce ( 1,5 kostky tvarohu)
  • cukr podle chuti
  • 250 ml smetany ke šlehání

2. náplň:

  • 375 g tvarohu v kostce
  • 4 lžíce nutelly
  • 80 ml smetany

Postup přípravy palačinkového dortu

Obrázek receptu na palačinkový dort.
Foto: Romana Rubášová, Recept na palačinkový dort s Nutellou.

1. Všechny suroviny na palačinky dáme do mísy a metličkou dobře promícháme.

2. Necháme 20 minut odpočinout a na pánev nalijeme olej, který rozpálíme.

3. Upečeme tenké palačinky tak, že na u dalších palačinek již olej nepřidáváme.

4. Hotové palačinky necháme vychladnout a připravíme první náplň.

5. Tvaroh dáme do mísy, vlijeme smetanu a přidáme cukr.

6. Ručním šlehačem ušleháme a jdeme na druhou náplň.

Palačinkový dort trochu jinak

Palačinkový dort trochu jinak, s ovocem a čokoládou, bez dalšího pečení

7. Tvaroh, smetanu a Nutellu ušleháme ručním šlehačem.

8. Na talíř položíme palačinku, bílou náplní pomocí sáčku naneseme pruhy, ale necháme mezi nimi mezery.

9. Další palačinku položíme navrch a do mezer mezi pruhy náplně ji vtlačíme.

10. Do prohlubní způsobených mezerami spodní náplně naneseme pruhy tmavé náplně.

11. Takto vrstvy střídáme, dokud nám nedojdou palačinky.

12. Zakončíme palačinkou, kterou potřeme bílou naplní a přes jemné sítko posypeme kakaem.

13. Strany potřeme náplní nebo Nutellou a dáme do lednice.

Barevný palačinkový dort s ovocem a želatinou: Jednoduchý a geniálně vymyšlený dezert

Palačinky našich předků

První zmínky o jídle, které se mohly vzdáleně podobat dnešním palačinkám, pocházejí ze starověkého Řecka. V podstatě zde připravovali jednoduché tenké placky z mouky, mléka a vody. Dnes se tvar i přílohy palačinek liší dle lokality, kde se připravují. Od zmíněných francouzských crêpes, přes americké lívance nebo japonské dorayaki, až po ruské bliny.

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest