Pečená zelenina s fetou a noky je pokrm, který spojuje to nejlepší a přináší harmonii chutí, kterou si jistě zamilujete. Tento snadný a rychlý recept je ideální pro všechny, kteří chtějí připravit zdravé a chutné jídlo bez velkého námahy. Pokrm je bezmasý, ale milovníci masa si mohou k tomuto jídlu upéct, orestovat či ugrilovat maso. Pojďme se podívat, jak si tento lahodný pokrm připravit doma.
Pečená zelenina je skvělým způsobem, jak zachovat její chuť a zároveň zvýraznit její výživové hodnoty. Feta dodává pokrmu krémovou texturu a slanou chuť, která se skvěle hodí k pečené zelenině. Přidáním noků pak pokrm zjemníme a dodáme mu sytost, kterou oceníte při obědě i večeři.
Recept na Pečenou zeleninu s Fetou a noky
Uvedené množství je na 4 porce, délka přípravy 10 minut, délka pečení 20 minut.
Potřebné suroviny
- 1 cuketa (nakrájená na kostičky)
- 200 g feta sýru (vcelku)
- 200 g cherry rajčat
- Italské bylinky – Kotanyi (na dochucení)
- 3 lžíce olivového oleje
- 5 stroužků česneku (nakrájených na plátky)
- 500 g noků
- 200 ml vody z uvařených noků
- 2 hrsti bazalky (nasekaná na drobno)
Postup přípravy
1. Nejprve si předehřejeme troubu na 200 stupňů.
2. Nakrájíme si umytou cuketu na kostičky, včetně slupky. Takto nakrájenou cuketu přendáme do zapékací formy, kam vložíme i omytá cherry rajčata, včetně nakrájeného česneku. Vše promícháme, dochutíme bylinkovou solí kotanyi nebo jen solí a pepřem. Doprostřed zapékací formy vložíme feta sýr – v celku. Vše zakápneme olivovým olejem.
3. Nyní dáme vše péct na dobu 15-20 minut, dokud není sýr feta zezlátlý a zelenina není měkká.
4. Mezitím co se peče zelenina, uvaříme si noky dle návodu na obale.
5. Když je zelenina s fetou upečená, vyndáme zapékací formu z trouby, přidáme vodu z uvařených noků (přiléváme postupně, není nutné využít všechnu vodu, záleží na vypuštěné vodě ze zeleniny), zeleninu a fetu rozmícháme ve vodě, až vznikne krémová konzistence.
6. Nyní přidáme uvařené noky a vše promícháme, aby se vzniklá omáčka obalila na noky. Na závěr přidáme pokrájenou bazalku, zamícháme a můžeme podávat.
Dobrou chuť.
Tip na závěr
- vyzkoušejte péct s různými druhy zeleniny
- přidejte olivy, pokud máte rádi
- nahraďte noky těstovinami, nezapomeňte pak použít vodu z uvařených těstovin