Pečená zelenina s fetou a noky je pokrm, který spojuje to nejlepší a přináší harmonii chutí, kterou si jistě zamilujete. Tento snadný a rychlý recept je ideální pro všechny, kteří chtějí připravit zdravé a chutné jídlo bez velkého námahy. Pokrm je bezmasý, ale milovníci masa si mohou k tomuto jídlu upéct, orestovat či ugrilovat maso. Pojďme se podívat, jak si tento lahodný pokrm připravit doma.

Pečená zelenina je skvělým způsobem, jak zachovat její chuť a zároveň zvýraznit její výživové hodnoty. Feta dodává pokrmu krémovou texturu a slanou chuť, která se skvěle hodí k pečené zelenině. Přidáním noků pak pokrm zjemníme a dodáme mu sytost, kterou oceníte při obědě i večeři.

Recept na Pečenou zeleninu s Fetou a noky

Uvedené množství je na 4 porce, délka přípravy 10 minut, délka pečení 20 minut.

Pečená zelenina s fetou a noky: Zdravý a chutný jídlo, které si zamilujete
Obrázek: cooky.cz, Pečená zelenina s fetou a nok

Potřebné suroviny

  • 1 cuketa (nakrájená na kostičky)
  • 200 g feta sýru (vcelku)
  • 200 g cherry rajčat
  • Italské bylinky – Kotanyi (na dochucení)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 5 stroužků česneku (nakrájených na plátky)
  • 500 g noků
  • 200 ml vody z uvařených noků
  • 2 hrsti bazalky (nasekaná na drobno)

Postup přípravy

Pečená zelenina s fetou a noky: Zdravý a chutný jídlo, které si zamilujete
Obrázek: cooky.cz, Pečená zelenina s fetou a nok

1. Nejprve si předehřejeme troubu na 200 stupňů.

2. Nakrájíme si umytou cuketu na kostičky, včetně slupky. Takto nakrájenou cuketu přendáme do zapékací formy, kam vložíme i omytá cherry rajčata, včetně nakrájeného česneku. Vše promícháme, dochutíme bylinkovou solí kotanyi nebo jen solí a pepřem. Doprostřed zapékací formy vložíme feta sýr – v celku. Vše zakápneme olivovým olejem.

3. Nyní dáme vše péct na dobu 15-20 minut, dokud není sýr feta zezlátlý a zelenina není měkká.

4. Mezitím co se peče zelenina, uvaříme si noky dle návodu na obale.

5. Když je zelenina s fetou upečená, vyndáme zapékací formu z trouby, přidáme vodu z uvařených noků (přiléváme postupně, není nutné využít všechnu vodu, záleží na vypuštěné vodě ze zeleniny), zeleninu a fetu rozmícháme ve vodě, až vznikne krémová konzistence.

6. Nyní přidáme uvařené noky a vše promícháme, aby se vzniklá omáčka obalila na noky. Na závěr přidáme pokrájenou bazalku, zamícháme a můžeme podávat.

Dobrou chuť.

Pečená zelenina s fetou a noky: Zdravý a chutný jídlo, které si zamilujete
Obrázek: cooky.cz, Pečená zelenina s fetou a nok

Tip na závěr

  • vyzkoušejte péct s různými druhy zeleniny
  • přidejte olivy, pokud máte rádi
  • nahraďte noky těstovinami, nezapomeňte pak použít vodu z uvařených těstovin

Video recept na pečenou zeleninu s feta sýrem a noky



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest