Pečené kuře s nádivkou je jedním z pilířů české kuchyně. Jeho zlatavá kůrčička a šťavnaté maso spolu s výbornou nádivkou, která je uvnitř kuřete. Nádivku dáváme do kuřete i mimo, ta část mimo kuře je krásně křupavá. Nádivka bývala spíše takovým jarním, velikonočním pokrmem. U nás si ji ale připravujeme běžně kdykoliv v roce.
Každá rodina má své tradiční pečené kuře s různými ingrediencemi. Variabilita koření je u tohoto pokrmu nekonečná. My pro Vás máme tradičnější verzi pečeného kuře, která je rozšířená o domácí nádivku. Tento recept je zhruba na čtyři porce – příprava zabere jen 15 minut, zatímco pečení trvá 90 minut. Pro začátek si předehřejeme troubu a začneme s přípravou nádivky z krájených rohlíků. Rohlíky nezapomeňte namočit do mléka. K namočeným rohlíkům přidáme prolisovaný česnek, sůl, vejce a majoránku. Připravíme si marinádu na kuře smícháním oleje, soli a červené papriky. Očištěné kuře potřeme marinádou a naplníme připravenou nádivkou. Kuře umístíme do zapékací nádoby, podlijeme trochou vody a pečeme.

Recept na pečené kuře s nádivkou
Potřebné vybavení
- Trouba
 - Zapékací pekáč
 
Suroviny
- 1 Kuře (celé)
 - 2 lžíce červené papriky
 - 1/2 lžíce soli
 - 2 lžíce oleje
 
Nádivka:
- 8 ks rohlíků
 - 1 ks vejce
 - 3 stroužky česneku (prolisovaný)
 - 1 lžička soli
 - 1/2 lžíce majoránky
 - 100-150 ml mléka
 
Postup
- Nejprve si rozehřejeme troubu na 180 stupňů.
 
Nádivka:
- Nakrájíme si na malé kostičky rohlíky, které namočíme do mléka.
 - Rohlíky pohltí všechnu tekutinu, pokud nějaká přebývá, slijeme ji.
 - K rohlíkům si přidáme prolisovaný česnek, sůl, vejce a majoránku.
 - Vše důkladně promícháme, ideálně propracujeme rukou.
 - Hotovou nádivku necháme odpočívat a připravíme si kuře.
 
Kuře:
- Připravíme si do mističky marinádu na kuře. Smícháme olej, sůl a červenou papriku.
 - Očištěné kuře si dáme do zapékací nádoby. Kuře si potřeme připravenou marinádou.
 - Nyní kuře naplníme připravenou nádivkou. Aby nádivka nevylezla z kuřete, uzavřeme kuře pomocí jehly nebo pomocí párátka.
 - Pokud se veškerá nádivka do kuřete nevejde, necháme stranou a budeme péct vedle kuřete.
 - Připravené kuře v zapékací míse podlijeme trochou vody a dáme péct na 180 stupňů po dobu 60 minut.
 - V průběhu pečení kuře kontrolujeme a případně podléváme.
 - Po 60 minutách kuře otočíme a přidáme vedle kuřete nádivku, která se nám do kuřete nevešla.
 - Takto pečeme dalších 30 minut, dokud není kůrka na kuřeti krásně zlatá a křupavá. To stejné u nádivky.

Foto: cooky.cz, Pečené kuře s nádivkou, nádivka i v pekáči
 
                Pečené kuře a brambory z jednoho pekáče
zdroj: autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI
						
				
				
						
							
			
			
1 komentář
Tak tahle nádivka je bída a zoufalství. Co třeba trochu najemno nakrájené šunky, nějaké bylinky nebo alespoň posekaný baby špenátek a hlavně místo majoránky muškátový květ nebo oříšek, aby to mělo vůni, která s kuřetem ladí. To by ale chtělo trošku fištrón že….Jinak rohlíky se od přebytečného mléka ždímají, do fáže se přidává máslo a 1 upocené vejce je zoufale málo. Přebytečná nádivka se dá taky napěchovat pod kůži na prsou a stehnech a díky tomu máslu pomůže s udržením šťávy v mase.