Vepřové koleno naši předci od nepaměti považovali za levnější část masa, která se často používala k vaření nebo pečení. Kdysi bylo nutné zužitkovat celé zvíře a proto byla příprava pokrmů z méně ušlechtilých částí běžnou praxí. Koleno, které obsahuje dostatek šlach, se tradičně vařilo nebo peklo dlouhé hodiny, aby bylo maso chutné a poživatelné.
V české kuchyni se pečené koleno prosadilo zejména v nabídce místních hospod, kde se podává jako vydatné jídlo k pivu – je to takový starý tradiční recept. Koleno není čistě českou výsadou. Například v Rakousku ho podávají s knedlíky a zelím, stejně jako u nás pečenou kachnu.
Recept na pečené koleno
Ingredience pro přípravu
- vepřové koleno
- bobkový list
- nové koření
- celý černý pepř
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 4 lístky libečku
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 lžíce soli
Marináda:
- 1 lžíce hořčice
- 2 lžíce kečupu
- olej
- mletá červená paprika
Postup přípravy krok za krokem
1. Do velkého hrnce s vodou vložíme koleno, bobkový list, nové koření, celý pepř, 1 cibuli, česnek, libeček, mrkev, petržel a sůl.
2. Vaříme 1 – 1,5 hodiny a přendáme koleno na pekáč.
3. Nakrájíme k němu cibuli na kolečka, kůži u kolena nařízneme a podlijeme vývarem.

Lahodné vepřové koleno pečené v troubě
4. Pekáč vložíme do předehřáté trouby na 180°C a zakryjeme alobalem.
5. Pečeme 2 hodiny a mezitím si připravíme marinádu smícháním hořčice, kečupu, oleje a mleté papriky.
6. Marinádou průběžně během pečení potíráme koleno, nesmí se vysušit.
Jak podávat pečené koleno?
Kombinace šťavnatého masa s křupavou kůrkou je nejlepší doplnit křenem a hořčicí. Samozřejmě přikusujeme čerstvá chléb a nakládané okurky nebo cibulky. Nesmíme zapomenout na dostatečnou hydrataci a co jiného může být k pečenému kolenu lepší, než sklenice vychlazeného piva.

Domácí prejt: Tradiční zabíjačková pochoutka doma na talíři
zdroj: cooky.cz, částečně upraveno AI