Masové kuličky s parmezánem v rajčatové omáčce, to je pokrm, který je nesmírně chutný. Oblíbíte si ho v každém počasí, ať je teplo nebo zima. V zimě se zahřejete, když si omáčku víc přisladíte a v létě osvěžíte, když použijete čerstvá rajčata a méně cukru. Největší benefit pokrmu je v tom, že je to velmi snadné a do 30 minut máte hotové jídlo.
Mám ráda jídla u kterých netrávím nekonečné hodiny u plotny a která jsou co nejvíce univerzální. Tohle všechno splňují masové kuličky v rajčatové omáčce. Kuličky pečeme v troubě, tudíž si nezašpiníme prostor v kuchyni a omáčku máme hotovou do 10 minut. Tento pokrm je možné podávat s bramborami, těstovinami nebo dušenou rýží.
Recept na Masové kuličky s rajčatovou omáčkou
Ingredience na masové kuličky:
- 1kg mletého masa mix
- 2 vejce
- 100 g strouhaného parmezánu
- 6 stroužků česneku (prolisovaný)
- 1 lžíce provensálského koření
- Sůl a pepř podle chuti
Ingredience na rajčatovou omáčku:
- 1 červená cibule (jemně nasekaná)
- 3 stroužky česneku (jemně nasekané)
- 800 g konzervovaných rajčat
- 1 lžička cukru (kdo má rád sladší chutě přidá si víc cukru)
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžičky provensálského koření
- 1 lžíce oleje
Postup přípravy krok za krokem:
1. Nejprve si připravíme masové kuličky: v míse smícháme mleté maso, vejce, strouhaný parmezán, prolisovaný česnek a provensálské koření. Podle chuti osolte a opepřete. Z této směsi tvarujeme malé kuličky.
2. Pečení kuliček: vytvarované kuličky dáme na pečící papír a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů na 15 minut.
3. Když se pečou kuličky připravíme si rajčatovou omáčku: V pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm nasekanou cibuli s česnekem, dokud se nerozvoní. Přidáme drcená rajčata, provensálské koření, sůl a cukr. Vše dochuťte dle chuti.
4. Do rajčatové omáčky vložíme opečené masové kuličky a můžeme pokrm podávat.
Masové kuličky můžeme podávat s těstovinami, rýží nebo s čerstvým chlebem.
Dobrou chuť.
zdroj: autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI
Video recept na masové kuličky v tomatové omáčce