Lilek patří mezi ty suroviny, které možná neosloví na první pohled, ale když mu dáte šanci, odmění se vám úžasnou chutí a texturou. U nás doma to byl dlouho „ten fialový podivín“, dokud jsme ho jednou neupekli s česnekem, rajčaty a hrstí čerstvých bylinek. Od té doby má v kuchyni své čestné místo. Stačí pár surovin a máte na stole jídlo, které voní po slunci a připomíná dovolenou u moře. Věděli jste, že lilek je to stejné jako baklažán?
Ať už lilek podáváte jako samostatný pokrm, lehkou večeři nebo třeba jako originální přílohu k masu, vždycky zapůsobí. Kombinace pečené zeleniny s aromatickými bylinkami jako je tymián, bazalka nebo i kopr přinese do kuchyně kousek středomořské pohody. A hlavně – je to jednoduché, zdravé a pokaždé trochu jiné, podle toho, co zrovna najdete doma. Tak už jen doplnit zásoby sýru a domácího pečiva a můžeme se do receptu pustit.
Recept na Lilek po Středomořsku zapečený se rajčaty a sýrem
Ingredience na zapečený lilek
- 2 lilky
- 2 rajčata
- 130 g sýra
- 2 stroužky česneku
- kopr (může být petržel nebo rukola)
- Italské bylinky
- sůl a pepř
- olivový olej
Postup na pečení lilku
1. V umytém a osušeném lilku uděláme nožem zářezy.
2. V misce smícháme prolisovaný česnek, nasekaný kopr, italské bylinky, sůl, pepř a olivový olej a směsí lilek důkladně potřeme.
3. Rajčata nakrájíme na poloviční plátky a tyto vložíme do zářezů vytvořených v lilku.
4. Tvrdý sýr nakrájíme na plátky, které vložíme do lilku k rajčatům.
5. Potřeme zbylou bylinkovou omáčkou a pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů cca 40 minut.
Servírování
Zapečený lilek můžete podávat s čerstvým zeleninovým salátem, bagetkou a jogurtovým dipem, Dále může tvořit přílohu bramborové pyré nebo grilované maso či ryba. Chuť lilku skvěle doplní i tradiční středomořská pomazánka baba ganoush nebo Hummus.
