Upečme si croissanty, které jsou až extrémně chutné a voňavé tak, že je ucítí i vaši sousedi. Vrstvená struktura croissantů je snadná rychlá pro přípravu, přitom jsou naprosto neodolatelné. Podle tohoto receptu s uvedeným množstvím ingrediencí si připravíme 18 croissantů z listového těsta. Potřebujeme ideálně 2 plechy na pečení vyložené pečícím papírem.

Recept na pufované croissanty se sýrem

Délka přípravy 1 hodina, délka pečení 30 minut. 18 kousků pečiva.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 400 g mouky
  • 250 ml teplého mléka
  • 20 g čerstvého nebo 5 g sušeného droždí
  • 5 g cukru
  • 1 vejce
  • 12 g soli

Náplň a zdobení:

  • 100 g másla o pokojové teplotě
  • 100 g nastrouhaného sýra dle vaší chuti
  • 30 g nastrouhaného parmazánu
  • 1 rozšlehané a osolené vejce
  • posyp (sezam, mák, kmín atd.)

Postup přípravy

1. V misce si z mouky, droždí, teplého mléka a cukru připravíme kvásek a necháme ho 10 minut vzejít.

2. Následně přidáme sůl a vejce. Robotem asi 5 minut hněteme, dokud nezískáme lepivé těsto.

3. Misku zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout na teplém místě 60 – 90 minut.

4. Pracovní desku si posypeme moukou a položíme si na ni nakynuté těsto.

5. Vyválíme čtvercový plát o straně cca 40 cm a okraje těsta pomažeme 75 g měkkého másla. Střed necháme suchý.

Obrázek receptu na pufované croissanty.
Zdroj obrázku: savoriurbane, Recept na pufované croissanty se sýrem.

6. Těsto nakrojíme stejně jako na obrázku.

Obrázek receptu na pufované croissanty.
Zdroj obrázku: savoriurbane, Recept na pufované croissanty se sýrem.

7. Jednotlivé okrajové kousky přeložíme do středu postupně po směru hodinových ručiček.

Obrázek receptu na pufované croissanty.
Zdroj obrázku: savoriurbane, Recept na pufované croissanty se sýrem.

8. Navrstvený bochník zakryjeme igelitem a necháme 20 minut odpočinout.

9. Posypeme moukou a opět rozválíme v stejně velký plát jako původně.

10. Nakrojíme stejně jako poprvé a opět přeložením vytvoříme stejný bochník.

Obrázek receptu na pufované croissanty.
Zdroj obrázku: savoriurbane, Recept na pufované croissanty se sýrem.

11. Celý postup zopakujeme ještě jednou.

12. Naposled rozválíme a pomažeme celé těsto 25 g měkkého másla.

13. Těsto posypeme nastrouhaným parmazánem.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

14. Nyní těsto nařežeme na 9 stejných čtverců a každý čtverec příčně rozřízneme, abychom získali 18 trojúhelníků.

15. Na každý trojúhelník dáme rovnoměrně nastrouhaný sýr.

16. Croissant vytvoříme srolováním trojúhelníku od špičky.

Obrázek receptu na pufované croissanty.
Zdroj obrázku: savoriurbane, Recept na pufované croissanty se sýrem.

17. Croissanty vyskládáme do vyložených plechů a postříkáme je trochou vody.

18. Zakryjeme igelitem a dáme si předehřát troubu na 180°C.

19. Croissanty potřeme rozšlehaným vejce a posypeme kmínem, sezamem nebo čímkoliv, čím chceme.

20. Dáme péct do předehřáté trouby na 25 – 30 minut dozlatova.

21. Doporučujeme zkonzumovat do 24 hodit pro co nejlepší chuť a strukturu.

Obrázek receptu na pufované croissanty.
Zdroj obrázku: savoriurbane, Recept na pufované croissanty se sýrem.

Sladký tip

Víte, že budete mít chuť na sladké po těchto croissantech? Udělejte si těsta více, ale místo sýra je naplňte čokoládou. Dostanete lahodné sladké croissanty.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest