Upečme si croissanty, které jsou až extrémně chutné a voňavé tak, že je ucítí i vaši sousedi. Vrstvená struktura croissantů je snadná rychlá pro přípravu, přitom jsou naprosto neodolatelné. Podle tohoto receptu s uvedeným množstvím ingrediencí si připravíme 18 croissantů z listového těsta. Potřebujeme ideálně 2 plechy na pečení vyložené pečícím papírem.
Recept na pufované croissanty se sýrem
Délka přípravy 1 hodina, délka pečení 30 minut. 18 kousků pečiva.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 400 g mouky
- 250 ml teplého mléka
- 20 g čerstvého nebo 5 g sušeného droždí
- 5 g cukru
- 1 vejce
- 12 g soli
Náplň a zdobení:
- 100 g másla o pokojové teplotě
- 100 g nastrouhaného sýra dle vaší chuti
- 30 g nastrouhaného parmazánu
- 1 rozšlehané a osolené vejce
- posyp (sezam, mák, kmín atd.)
Postup přípravy
1. V misce si z mouky, droždí, teplého mléka a cukru připravíme kvásek a necháme ho 10 minut vzejít.
2. Následně přidáme sůl a vejce. Robotem asi 5 minut hněteme, dokud nezískáme lepivé těsto.
3. Misku zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout na teplém místě 60 – 90 minut.
4. Pracovní desku si posypeme moukou a položíme si na ni nakynuté těsto.
5. Vyválíme čtvercový plát o straně cca 40 cm a okraje těsta pomažeme 75 g měkkého másla. Střed necháme suchý.
6. Těsto nakrojíme stejně jako na obrázku.
7. Jednotlivé okrajové kousky přeložíme do středu postupně po směru hodinových ručiček.
8. Navrstvený bochník zakryjeme igelitem a necháme 20 minut odpočinout.
9. Posypeme moukou a opět rozválíme v stejně velký plát jako původně.
10. Nakrojíme stejně jako poprvé a opět přeložením vytvoříme stejný bochník.
11. Celý postup zopakujeme ještě jednou.
12. Naposled rozválíme a pomažeme celé těsto 25 g měkkého másla.
13. Těsto posypeme nastrouhaným parmazánem.
14. Nyní těsto nařežeme na 9 stejných čtverců a každý čtverec příčně rozřízneme, abychom získali 18 trojúhelníků.
15. Na každý trojúhelník dáme rovnoměrně nastrouhaný sýr.
16. Croissant vytvoříme srolováním trojúhelníku od špičky.
17. Croissanty vyskládáme do vyložených plechů a postříkáme je trochou vody.
18. Zakryjeme igelitem a dáme si předehřát troubu na 180°C.
19. Croissanty potřeme rozšlehaným vejce a posypeme kmínem, sezamem nebo čímkoliv, čím chceme.
20. Dáme péct do předehřáté trouby na 25 – 30 minut dozlatova.
21. Doporučujeme zkonzumovat do 24 hodit pro co nejlepší chuť a strukturu.
Sladký tip
Víte, že budete mít chuť na sladké po těchto croissantech? Udělejte si těsta více, ale místo sýra je naplňte čokoládou. Dostanete lahodné sladké croissanty.