Tuto buchtu si pamatuji z mého dětství, naše máma jí pekla často, jen tak, jako sladkou tečku za obědem nebo ke svačině. Je jednoduchá, měkká, chutná a jednoduše perníková. Prostě sytý moučník, který v sobě spojuje typické perníkové koření a přirozenou sladkost a šťavnatost jablek. Skvěle se hodí k podzimu a zimě, ale myslím, že chutná po celý rok.
Buchta je nejspíš výsledkem domácí kuchyňské kreativity a nemá žádné historické kořeny, ale i tak se její recept dědí z generace na generaci. Údajně vznikla spojením dvou tradičních receptů: českého perníku na plech a jablečného koláče. Vláčný jablkový perník je ideální ke svačině nebo snídani, s čajem, mlékem nebo kávou. Výborný je zejména druhý den, když se chutě propojí a buchta díky jablkům krásně změkne.
Recept na jablkový perník
Ingredience potřebné k přípravě Buchty na všední den v podobě perníku
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2 hrnky mléka
- 1 hrnek oleje
- 1 a 1/2 hrnku cukru
- 1 čokoládový pudink v prášku
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 prášek do perníku
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce kakaa
- 2 nahrubo nastrouhaný jablka
- 1 lžička mleté skořice
- ořechy a rozinky – volitelné
Poleva
- 300 g moučkového cukru
- šťáva z jednoho citronu
Posyp
- strouhaný kokos
Postup přípravy perníkové buchty s jablíčky
1. V jedné misce smícháme tekuté a v druhé sypké ingredience.
2. Do tekutých ingrediencí vsypeme směs sypkých a řádně promícháme.
3. Dle chuti můžeme přidat nasekané ořechy i rozinky.
4. Nalijeme na tukem vymazaný a kokosem nebo hrubou moukou vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 40 minut.Propečení vyzkoušíme špejlí.
5. Ještě teplou buchtu polijeme citronovou polevou připravenou rozmícháním moučkového cukru a citronové šťávy a posypeme kokosem.
Tipy
Buchta je výborná i bez polevy, pouze posypaná kokosem Vynikající je potřená pikantní marmeládou a politá čokoládovou polevou.

Jablečný perník s tenkou vrstvou marmelády a čokoládové polevy: svěží vůně jablek v kombinaci s čokoládou
