Je to jeden z dezertů, který je neuvěřitelně jednoduchý a rychlý a přitom vypadá na pohled jako z cukrárny. Jemné kakaové piškotové těsto, šlehačka a žádné zbytečnosti – jen to, co má smysl. A ještě k tomu je téměř bez mouky. Roláda je klasický dezert s evropským původem, který se proslavil v 19. století ve Francii a v Německu.

U nás se roláda stala součástí domácí cukrařiny, protože je efektní, jednoduchá a skvěle se kombinuje s různými náplněmi. Jak tvarohovými, tak čokoládovými, ovocnými či marmeládovými. Tahle konkrétní verze – kakaová roláda se šlehačkou – je jen z 5 ingrediencí. Je typickým příkladem moderní zjednodušené cukrařiny, která stojí na poctivých surovinách. A konečném výsledkem je dezert lehoučký jako obláček.

Recept na rychlou kakaovou roládu jen z 5 ingrediencí

Ingredience potřebné k přípravě Pětiprsté šlehačkové rolády

Lehký kakaový piškot

  • 5 vajec
  • 100 g cukru
  • 2 lžíce kvalitního kakaa
  • 2 lžíce polohrubé mouky

Šlehačková náplň

  • 250 g smetany ke šlehání + ztužovač

Postup přípravy kakaovo-šlehačkové rolády

1. Bílky si oddělíme od žloutků a vyšleháme tuhý sníh, do kterého postupně za stálého šlehání přidáváme cukr a žloutky po jednom.

2. Do této hmoty vmícháme kakao smíchané s moukou a těsto nalijeme na plech vystlaný pečícím papírem.

3. Upečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 5-7 minut.

4. Korpus vyklopíme na vlhkou čistou utěrku a odstraníme pečící papír. Ještě horký korpus stočíme v utěrce do rolády.

Ještě horký korpus srolujeme do utěrky a necháme vychladnout.
Foto: Cooky.cz, Ještě horký korpus srolujeme do utěrky a necháme vychladnout.

5. Po vychladnutí rozbalíme, naplníme vyšlehanou šlehačkou a zpátky srolujeme. Roládu necháme ztuhnout v lednici a poprášíme moučkovým cukrem.

Tipy

Pod šlehačku můžete přidat plátky jahod, banánu anebo lžičku marmelády.

Šlehačku lze nahradit tvarohovým krémem anebo Mascarpone.

Obrázek k receptu bezé roláda se šlehačkou a ovocem

Mimořádná bezé (meringue) roláda se šlehačkou a ovocem: Lehký zákusek pro slavnostní chvíle

Obrázek receptu na Čokoládovou roládu jménem Sloní slza.

Už jste ochutnali Sloní slzu? Skvělá čokoládová roláda plněná banánem a smetanovým krémem

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest