Je to jeden z dezertů, který je neuvěřitelně jednoduchý a rychlý a přitom vypadá na pohled jako z cukrárny. Jemné kakaové piškotové těsto, šlehačka a žádné zbytečnosti – jen to, co má smysl. A ještě k tomu je téměř bez mouky. Roláda je klasický dezert s evropským původem, který se proslavil v 19. století ve Francii a v Německu.
U nás se roláda stala součástí domácí cukrařiny, protože je efektní, jednoduchá a skvěle se kombinuje s různými náplněmi. Jak tvarohovými, tak čokoládovými, ovocnými či marmeládovými. Tahle konkrétní verze – kakaová roláda se šlehačkou – je jen z 5 ingrediencí. Je typickým příkladem moderní zjednodušené cukrařiny, která stojí na poctivých surovinách. A konečném výsledkem je dezert lehoučký jako obláček.
Recept na rychlou kakaovou roládu jen z 5 ingrediencí
Ingredience potřebné k přípravě Pětiprsté šlehačkové rolády
Lehký kakaový piškot
- 5 vajec
- 100 g cukru
- 2 lžíce kvalitního kakaa
- 2 lžíce polohrubé mouky
Šlehačková náplň
- 250 g smetany ke šlehání + ztužovač
Postup přípravy kakaovo-šlehačkové rolády
1. Bílky si oddělíme od žloutků a vyšleháme tuhý sníh, do kterého postupně za stálého šlehání přidáváme cukr a žloutky po jednom.
2. Do této hmoty vmícháme kakao smíchané s moukou a těsto nalijeme na plech vystlaný pečícím papírem.
3. Upečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 5-7 minut.
4. Korpus vyklopíme na vlhkou čistou utěrku a odstraníme pečící papír. Ještě horký korpus stočíme v utěrce do rolády.
5. Po vychladnutí rozbalíme, naplníme vyšlehanou šlehačkou a zpátky srolujeme. Roládu necháme ztuhnout v lednici a poprášíme moučkovým cukrem.
Tipy
Pod šlehačku můžete přidat plátky jahod, banánu anebo lžičku marmelády.
Šlehačku lze nahradit tvarohovým krémem anebo Mascarpone.

Mimořádná bezé (meringue) roláda se šlehačkou a ovocem: Lehký zákusek pro slavnostní chvíle
