Lehká, nadýchaná, se svěžím ovocem a pocitem, že si dopřáváte něco extra – taková je bezé roláda se šlehačkou a ovocem. Upečete ji poměrně rychle, ale hodí se ji nechat do druhého dne odpočinout v lednici, aby se jak se patří rozležela. Můžete zvolit i vyšší level pečení a vytvořit na povrchu těsta rafinovanou mozaiku. Troufáte si? Jestli k vám na návštěvu míří tchýně, čtěte pozorně. Touhle roládou ji dostanete navždy na svou stranu.

Bezé nebo anglicky meringue je pečivo z vyšlehaných bílků a cukru, které se pomalu peče nebo někdy spíše suší, aby si zachovalo světlou barvu a uvnitř zůstalo vláčné. Tento postup se využívá třeba také k pečení korpusu na dezerty Pavlova nebo na sněhové pusinky. Roláda je jako stvořená pro letní oslavy nebo jako výjimečný dezert na nedělní odpoledne ke kávě. Dodává stolu jednoznačný efekt mimořádné příležitosti. Tak už pojďme na to!

Recept na bezé roládu se šlehačkou a ovocem

Doba přípravy: 1 hodina 20 minut

Co potřebujeme na bezé

  • 6 bílků
  • 150 g cukru krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky škrobu
  • 1 lžička bílého vína

Co potřebujeme na náplň

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 2 lžičky moučkového cukru
  • 200 g čerstvého nebo jiného ovoce (např. jahody, maliny, borůvky, kiwi)

Postup přípravy bezé rolády

1. Z bílků vyšleháme sníh, do kterého postupně zašleháme cukr.

2. Jakmile je sníh tuhý a lesklý, vetřeme do něj víno a škrob.

3. ⅔ hmoty naplňte jednorázový sáček se zdobící špičkou s plochým profilem. Plech vyložte pečicím papírem a nanášejte sníh ze sáčku do jednotlivých pruhů od jednoho konce plechu ke druhému tak, aby se vzájemně dotýkaly a tvořily jednotnou plochu.

4. Poté doplňte sáček zbytkem sněhu a vyplňte každou druhou mezeru mezi pruhy ještě jedním pruhem. Vznikne tak plastický vzor.

5. Druhá možnost je rozetřít všechen sníh rovnoměrně na plech stěrkou a dobře uhladit. Poté můžeme do těsta například vidličkou nakreslit vlnovky.

Obrázek receptu na Mini Pavlova s pařížskou šlehačkou a krémem z Mascarpone - jedna pusinka ve dvou šatech

Mini Pavlova s pařížskou šlehačkou a krémem z mascarpone – jedna pusinka ve dvou šatech

6. Těsto pečeme v předehřáté troubě na 160 °C 20 minut.

7. Zatímco se těsto peče, vyšleháme šlehačku se ztužovačem a cukrem a přidáme do ní nasekané ovoce.

8. Po vyjmutí z trouby plát těsta ihned překlopíme na druhý plech s pečicím papírem posypaným moučkovým cukrem a necháme jen mírně zchladnout.

9. Potřeme připravenou náplní a hned zarolujeme. Čím je těsto chladnější, tím hůře se roluje a více praská.

10. Nechte vychladnout a ideálně uležet do druhého dne v lednici.

Bonusové tipy k bezé roládě

Nebojte se rolády, není složitá a když si dáte pozor na dvě základní věci, určitě se povede:

1. Nepečte moc zprudka, aby těsto zůstalo krásně světlé.
2. Po vytažení z trouby moc neotálejte a srolujte ji co nejdříve (samozřejmě tak, abyste se nespálili.

Tip k náplni

Jahody můžeme vyměnit za jiné sezónní ovoce. Doporučuji je v každém případě nakrájet nadrobno. Osvědčily se nám maliny a borůvky. S malinami nebo kyselejším ovocem pak velmi dobře kontrastuje čokoládová pařížská šlehačka. Přidá navíc roládě ještě atraktivní barevný dekor.

Obrázek receptu na čokoládovou vánoční roládu "Bûche de Noël".

Čokoládová roláda “Bûche de Noël” – nadýchaná jako vánek se šlehačkovou náplní

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest