Pečená krkovice na plátky v hořčičné marinádě je jídlo, které v sobě snoubí šťavnatost, vůni a výraznou chuť. Tento recept je ideální volbou pro ty, kteří milují kvalitní vepřové maso a zároveň oceňují jednoduchou přípravu s fantastickým výsledkem. Krkovice je pro tento způsob úpravy maso jako stvořené – má dostatek tuku, který zajistí, že se nevysuší a zůstane neuvěřitelně vláčná.

Můj osobní ti zní: nepodceňujte marinádu! Právě ta, díky mixu cibule a česneku s hořčicí a bylinkami, dodá masu onu hloubku a jemnost. Je to sice náročné na čas kvůli odležení, ale vyplatí se to. Zkuste maso v marinádě nechat opravdu celých dvacet čtyři hodin a uvidíte ten rozdíl. Navíc, krátké opečení před pečením není jen o barvě – pomůže uzavřít šťávy uvnitř masa, které pak při hodinovém pečení v troubě nemají šanci uniknout. Výsledek je maso, které se téměř rozpadá a skvěle chutná.

Recept na pečenou vepřovou krkovici v hořčičné marinádě

  • Celková délka přípravy: 24 hodin a 2 hodiny (včetně marinování)
  • Doba aktivní přípravy: 25 až 30 minut
  • Marinování: 24 hodin
  • Pečení: 75 až 80 minut
  • Počet porcí: 4 až 5 porcí

Ingredience na přípravu marinované krkovičky

  • 1 000 g vepřového krku (krkovice)
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 125 ml řepkového oleje (nebo jiného rostlinného)
  • 3 lžičky hořčice (sarepská, plnotučná nebo dijonská)
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky (možno smíchat s chilli)
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1 lžička provensálských bylinek
  • 1 lžička soli
  • olej (dle potřeby na opečení)

Postup přípravy šťavnaté krkovičky v marinádě

1. Příprava marinády: Do mixéru vložte oloupanou cibuli nakrájenou na menší kousky a oloupané stroužky česneku. Ingredience rozmixujte dohladka na pastu. Pastu přendejte do mísy, kde ji smíchejte s olejemhořčicípepřemmletou paprikouoreganemprovensálskými bylinkami a solí. Vše důkladně promíchejte.

Obrázek k receptu na pečenou krkovici v hořčičné omáčce
Foto: Cooky.cz, recept na pečenou krkovici v hořčičné omáčce

2. Příprava krkovice: Umyjte krkovici, osušte ji papírovou utěrkou a nakrájejte ji na plátky o tloušťce přibližně jeden a půl centimetru. Plátky propíchejte tenderizérem (nakuvačem), tenkým nožem nebo vidličkou, aby do nich marináda lépe pronikla a maso zkřehlo.

3. Marinování: Plátky masa potřete marinádou z obou stran a naskládejte je do zapékací mísy. Mísu zakryjte potravinovou fólií a dejte do lednice, kde by měly odpočívat ideálně dvacet čtyři hodin, aby se maso pořádně proleželo a nasálo všechny chutě.

Obrázek k receptu na pečenou krkovici v hořčičné omáčce
Foto: Cooky.cz, recept na pečenou krkovici v hořčičné omáčce

4. Opečení a první fáze pečení: Předehřejte troubu na sto osmdesát stupňů (s funkcí horní a spodní ohřev). Plátky vyndejte z marinády a obsmažte je z obou stran na rozpáleném oleji tak dlouho, dokud se maso nezatáhne a nezíská zlatavou barvu. Obsmažené plátky přendejte do zapékací mísy.

5. Dokončení pečení: Zapékací mísu přikryjte alobalem a vložte do trouby. Pečte, dokud maso nezačne krásně měknout. Poté mísu odkryjtepolijte maso vzniklým sosem (výpekem) a pokračujte v pečení, dokud krkovice nezíská zlatavou a křupavou kůrčičku.

6. Servírování: Pečenou krkovici na plátky podávejte s brambory, rýží nebo pečivem. Můžete doplnit například nakládanými okurkami.

Tipy redakce

  • Zelenina do marinády: Pro intenzivnější chuť marinády přidejte do mixéru k cibuli a česneku kousek čerstvé feferonky (chilli), aby maso získalo příjemnou pikantnost.
  • Krkovice v celku: Pokud nemáte rádi plátky, můžete krkovici péct i vcelku. V tom případě ji marinujte také dvacet čtyři hodin a poté pečte při sto osmdesáti stupních, dokud maso nezměkne a nerozpadá se.
  • Hořčice pro vláčnost: Hořčice skvěle pomáhá změkčit masová vlákna, takže je krkovice ještě šťavnatější. Můžete použít dijonskou hořčici místo plnotučné pro pikantnější a pronikavější chuť.
  • Výpek jako omáčka: Vzniklou šťávu (výpek), kterou maso poléváte ke konci pečení, můžete přelít do kastrůlku a lehce zahustit trochou hladké mouky rozmíchané ve studené vodě. Získáte tak plnohodnotnou omáčku.
Obrázek k receptu na vepřový plátek

Vepřový plátek na slanině s nakyslou omáčkou podle slavného Petra Voka: Šťavnatý oběd, který se uvaří skoro sám a neurazí ani v neděli

Obrázek k receptu: Syté, voňavé a zdravé: Vrstvené vepřové se salátem

Geniální zapečené vepřové maso z 1 plechu! Stačí smíchat pár levných surovin a jen se dívat do trouby

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest