Tento původně turecký recept na vynikající sterilovanou omáčku z rajčat si velmi oblíbíte. Omáčku si připravíte jednou ročně. Po zbytek roku si můžete tuto lahůdku vychutnávat ke spoustě pokrmům nebo použít jako rajčatový základ k dalšímu vaření. Takhle výbornou sklenici se sterilovanými rajčaty v obchodě nenajdete, tím si buďte jistí. Díky šetrnému zavaření zachováme většinu vitamínů a minerálů v zelenině.
Recept na sterilovanou rajčatovou omáčku
Ingredience pro přípravu
- 3 kg čerstvých rajčat
- 1 kg červené papriky
- 250 g zelených chilli papriček, ne moc pálivých
- 2 hlavy česneku
- 1,5 lžičky soli
- 200 ml olivového oleje
- 200 ml octa
- petrželka
Postup přípravy
1. Rajčata si nakrájíme na kousíčky a následně rozmixujeme na pyré.
2. Ve velkém hrnci přivedeme k varu ocet s olejem a poté přidáme rajčatové pyré.
3. Promícháme a vaříme 35 – 40 minut. Délku vařeni si sami určete, čím déle vaříte, tím hustší bude.
4. Během vaření si zvlášť rozmixujeme papriku a chilli papričky.
5. Rozmixujeme si také česnek. Petrželku si nasekáme nožem.
6. Můžeme papriky, česnek a petrželku přidat k rajčatům. Dusíme dalších 15 minut.
7. Omáčku rozlejeme do sterilizovaných sklenic a zavřeme taktéž sterilizovanými víčky.
8. Před zavřením si spolehlivě otřeme závity víček.
9. Sklenice otočíme dnem vzhůru, necháme zchladnout a uložíme na tmavém a chladném místě.
K čemu se omáčka hodí?
Jedná se o dokonalou omáčku k těstovinám, grilovanému masu nebo rybám. Je výborná také jako základ na pizzu nebo jiných jídel včetně polévek.
Bez zavaření?
Určitě jste si všimli, že sklenice s omáčkou nezavařujeme a není to náhoda. Hlavním konzervantem je totiž olivový olej. Ten není pouze skvělou kulinářskou surovinou, ale také přírodní konzervant. Má také antioxidační a antibakteriální vlastnosti.