Tento původně turecký recept na vynikající sterilovanou omáčku z rajčat si velmi oblíbíte. Omáčku si připravíte jednou ročně. Po zbytek roku si můžete tuto lahůdku vychutnávat ke spoustě pokrmům nebo použít jako rajčatový základ k dalšímu vaření. Takhle výbornou sklenici se sterilovanými rajčaty v obchodě nenajdete, tím si buďte jistí. Díky šetrnému zavaření zachováme většinu vitamínů a minerálů v zelenině.

Recept na sterilovanou rajčatovou omáčku

Ingredience pro přípravu

  • 3 kg čerstvých rajčat
  • 1 kg červené papriky
  • 250 g zelených chilli papriček, ne moc pálivých
  • 2 hlavy česneku
  • 1,5 lžičky soli
  • 200 ml olivového oleje
  • 200 ml octa
  • petrželka

Postup přípravy

1. Rajčata si nakrájíme na kousíčky a následně rozmixujeme na pyré.
2. Ve velkém hrnci přivedeme k varu ocet s olejem a poté přidáme rajčatové pyré.

Ve velkém hrnci přivedeme k varu ocet s olejem a poté přidáme rajčatové pyré.
Zdroj obrázku: retete-usoare, Ve velkém hrnci přivedeme k varu ocet s olejem a poté přidáme rajčatové pyré.

3. Promícháme a vaříme 35 – 40 minut. Délku vařeni si sami určete, čím déle vaříte, tím hustší bude.
4. Během vaření si zvlášť rozmixujeme papriku a chilli papričky.
5. Rozmixujeme si také česnek. Petrželku si nasekáme nožem.

Rozmixujeme si také česnek. Petrželku si nasekáme nožem.
Zdroj obrázku: retete-usoare, Rozmixujeme si také česnek. Petrželku si nasekáme nožem.

6. Můžeme papriky, česnek a petrželku přidat k rajčatům. Dusíme dalších 15 minut.
7. Omáčku rozlejeme do sterilizovaných sklenic a zavřeme taktéž sterilizovanými víčky.

Omáčku rozlejeme do sterilizovaných sklenic a zavřeme taktéž sterilizovanými víčky.
Zdroj obrázku: retete-usoare, Omáčku rozlejeme do sterilizovaných sklenic a zavřeme taktéž sterilizovanými víčky.

8. Před zavřením si spolehlivě otřeme závity víček.
9. Sklenice otočíme dnem vzhůru, necháme zchladnout a uložíme na tmavém a chladném místě.

K čemu se omáčka hodí?

Jedná se o dokonalou omáčku k těstovinám, grilovanému masu nebo rybám. Je výborná také jako základ na pizzu nebo jiných jídel včetně polévek.

Bez zavaření?

Určitě jste si všimli, že sklenice s omáčkou nezavařujeme a není to náhoda. Hlavním konzervantem je totiž olivový olej. Ten není pouze skvělou kulinářskou surovinou, ale také přírodní konzervant. Má také antioxidační a antibakteriální vlastnosti.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest