Brambory jsou samotné neutrální surovina. Na druhou stranu bramborová kaše je příloha, která je známá po celém světě. Obvykle totiž právě ve formě přílohy doplňuje například dušené či pečené maso. Ale co se stane, když ji povýšíme na hlavní chod? Přidáme trochu zajímavé a výraznější ingredience a získáme pikantní zapečenou kaši, která je fantastická!

Tento sofistikovaný recept, díky ochucené bramborové kaši a křupavé krustě na povrchu, si získá vaše srdce po prvním soustu. Nezáleží na tom, zda tuto výjimečnou kaši upečete k obědu či večeři, rozhodně zasytí vás a ohromí spoustu dalších. Podle tohoto snadného postupu ji zvládne opravdu každý!

Recept na pikantní zapečenou bramborovou kaši

Ingredience pro přípravu

  • brambory
  • smetana
  • máslo
  • sůl a pepř
  • chilli koření
  • kapie
  • jarní cibulka
  • žloutky
  • kajenský pepř

Postup přípravy na zapečenou kaši

1. Uvařené horké brambory rozmačkáme se smetanou a máslem.

2. Ušleháme, přidáme sůl, pepř, chilli koření, nadrobno nakrájenou kapii a jarní cibulku. Vše dobře promícháme.

Lepenice - servírování

Už Vás nebaví obyčejná bramborová kaše? Zkuste kaši z brambor a zelí – recept na tradiční Lepenici

3. Přendáme do zapékacích misek, doprostřed uděláme důlek, do kterého posadíme žloutek nebo celé vejce.

4. Zapečeme a poté na povrchu podle chuti posypeme kajenským pepřem.

5. Žloutek musí zůstat tekutý, jako ve ztraceném vejci.

Zelenina, kterou můžete recept ochutit

Obrázek receptu na pikantní zapečenou bramborovou kaši.
Foto: Romana Rubášová, Recept na pikantní zapečenou bramborovou kaši.

K zapečené bramborové kaši můžeme přidat několik druhů zeleniny, které ji vylepší.

Mrkev dodá lehkou sladkost a barvu, kukuřice příjemnou křupavost, paprika zase dobře ladí s pikantní chutí kaše a orestovaná cibule dodává karamelizovanou chuť.

Avšak klíčovou ingrediencí je zde žloutek. Jemně se po kaši rozteče i po upečení a tvoří krémovou chuť.

Obrázek receptu na dokonalou bramborovou kaši s tajnou surovinou.

Pouze jedna přísada vás dělí od dokonalé bramborové kaše

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest