Houby se i v poslední sezóně celkem urodily a připravovala jsem proto i dosti houbových receptů. Znáte to, pořád to bylo: rostou, nerostou, kde rostou…Letos jich tedy bylo nakonec dost. My je doma moc rádi sbíráme a samozřejmě i jíme. Proto jsme se vraceli do lesa letos na houby opakovaně. Výjimečně mám dokonce i trochu nasušených, na Vánoce se hodí, jelikož připravuji staročeského houbového kubu a také kapustnici. No a houby se výborně hodí i právě pod maso, což je dnešní případ krkovičky na žampionech.

My dnes ale nebudeme vařit lesní houby z domácích zásob, ale použijeme žampiony, které všichni jistě dobře znáte. Taky je možné si je nasbírat. Pamatuji si rok, ale je tomu hodně dávno, že na jedné louce rostl jeden žampion vedle druhého. Doslova jako houby po dešti a každé ráno jsme na ne chodili. V obchodě je ale koupíte prakticky celoročně a určitě si je někdo pěstuje i doma. To jsem už také vyzkoušela a taky to šlo. Je třeba pouze místo a podmínky. Ale hlívu i žampiony je možné pěstovat docela lehce.

Recept na vepřovou krkovici na žampionech s rýží a kyselou okurkou

Ingredience na přípravu

  • vepřová krkovice
  • sádlo
  • cibule
  • hladká mouka
  • sůl, pepř, červená paprika
  • žampiony

Postup

1. Krkovici odblaníme a očistíme. Nakrájíme na plátky a mírně naklepeme.

2. Na pánvi na rozpáleném tuku jí zprudka orestujeme a vytáhneme na talíř.

3. Na omastek vsypeme drobně nakrájenou cibuli a osmažíme do zlatova. Poté přidáme žampiony nakrájené na plátky.

Do pánve přidáme cibuli a žampiony.
Foto: cooky.cz, Do pánve přidáme cibuli a žampiony.

4. Přidáme sůl, pepř a červenou sladkou papriku a chvíli orestujeme za stálého míchání.

5. Plátky masa vrátíme do pánve, přikryjeme a dusíme do změknutí masa. V případě potřeby během dušení podlijeme vodou a nakonec zaprášíme 1 PL hladké mouky a převaříme. Já osobně nepodlévám, maso pustí šťávu a žampiony také, ani nezahuťují, jelikož nezahušťují moukou žádná jídla. Je to věc vkusu.

Maso vrátíme do pánve a dusíme do měkka.
Foto: cooky.cz, Maso vrátíme do pánve a dusíme do měkka.

Servírování

Krkovičku na houbách podáváme s rýží anebo bramborovou kaší. Místo žampionů můžeme zvolit i jiné houby, které máme rádi.

Obrázek receptu na vepřovou krkovici na cibuli a žampionech s bramborovou kaší.

Vepřová krkovice na cibuli a žampionech s bramborovou kaší a jako příloha třeba okurkový salát

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest