Velikonoce jsou obdobím, kdy pečení hraje klíčovou roli. Domácnosti voní čerstvým chlebem, beránky a samozřejmě mazancem, který je jedním z nejtradičnějších velikonočních pečiv. Mazanec má dvě nejčastější varianty – klasický bochník a pletený. Právě ten pletený si dnes upečeme, je o něco elegantnější a dodává slavnostnímu stolu zajímavější vzhled.

Jako skvělý nápad je právě těsto, které se běžně používá na vánočku. Je příjemně nadýchané a velmi oblíbené. Z pleteného mazance se tak stane naprostý středobod velikonočního stolu. A hlavně mazanec je jedním z nejstarších českých velikonočních receptů. Peče se již od středověku a jeho význam sahá daleko za hranice obyčejného sladkého pečiva.

Recept na pletený mazanec

Délka pečení v troubě 30 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 40 g droždí
  • 100 g cukru
  • 250 ml mléka
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 žloutky
  • 125 g másla
  • citronová kůra
  • 40 g rozinek
  • 1 vejce na potření
  • 40 g sekaných ořechů nebo mandlí

Postup přípravy pleteného mazance

Pletený velikonoční mazanec.
Foto: cooky.cz, Pletený velikonoční mazanec.

1. Obě mouky smícháme se solí a droždí rozetřeme s cukrem a zalijeme trochou vlažného mléka.

2. Zaprášíme moukou a kvásek na teplém místě necháme vzejít.

3. Hotový kvásek promícháme s moukou, přilijeme zbytek mléka a přidáme žloutky a měkké máslo.

Hlavní obrázek na recept na mazanec z kynutého těsta

Tradiční velikonoční mazanec z kynutého těsta a s mandlovými plátky

4. Dále přidáme citronovou kůru, rozinky namočené v rumu a vypracujeme hladké nelepivé těsto.

5. Těsto necháme kynout asi 3 hodiny a během kynutí ho 2x promísíme.

6. Vykynuté těsto upleteme, posypeme ořechy, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v předehřáté troubě na 180°C. Pečeme asi 30 minut.

Vytvoříme upletený mazanec.
Foto: cooky.cz, Vytvoříme upletený mazanec.
Upletený mazanec.
Foto: cooky.cz, Upletený mazanec.

Závěr

Tento pletený velikonoční mazanec zaujme chutí i vzhledem. Je krásně nadýchaný, máslový, jemně sladký a díky své struktuře se skvěle hodí ke kávě, čaji nebo jen tak samotný s máslem a marmeládou.

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest