Drobné, roztomilé, na první pohled nenápadné sladké pečivo, ale když se zakousnete, objevíte skrytý poklad uvnitř. Nejčastěji jsou plněné máslovým krémem s rumem, jemným kávovým krémem a čokoládová ganache samozřejmě také chybět nemůže.
Kokosky patří mezi nejznámější a nejoblíbenější drobné cukroví. v Česku se pečou už od dob první republiky, původně jako luxusnější varianta sněhových pusinek. Kokos tehdy nebyl levnou surovinou a dával kokoskám nádech exotiky. No a plněné kokosky jsou malou cukrářskou vychytávkou, kdy se klasické křupavé skořápky spojí lahodným krémem. Z obyčejné pusinky se ihned stane delikatesa, která chutná jemně, křupavě a zároveň krémově.
Recept na plněné kokosky
Ingredience potřebné na přípravu sladkého tajemství uprostřed sněhové pusinky
- 250 g mletého kokosu
- strouhaná kůra z jednoho citronu (nebo 2 lžičky sušené)
- 1 lžička meruňkové marmelády
- 1 lžíce octu
- 2 dcl bílků
- 450 g cukr moučky (kdo nemá rád příliš sladké, tak 250 g)
- linecká kolečka ( 150 g hladké mouky, 100 g másla, 50 g cukr moučka, 2 žloutky)
- čokoládový krém(100 g másla, 50 g moučkového cukru, 100 g čokolády na vaření)
- rybízová marmeláda
- čokoládová poleva
Postup přípravy kokosek krok za krokem
1. Bílky vyšleháme, po lžících přidáváme za stálého šlehání cukr, pak pěnu přendáme do mísy, přidáme lžičku marmelády a dáme do vodní lázně. Stále šleháme šlehačem, doku hmota není horká, Poté vyjmeme z vodní lázně, přidáme ocet, citronovou kůru a kokos s vše promícháme vařečkou.
2. Hmotu naplníme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a na plech s pečícím papírem stříkáme hromádky o průměru cca 2 cm (z této dávky nastříkáme asi 170 kusů).Špičky kokosek mírně zploštíme prstem namočeným ve vodě. Dáme do trouby na 140 stupňů a pečeme 30-40 minut do růžova. Správně upečené kokosky se odlepují od pečícího papíru.
3. Z ingrediencí pro linecké kolečka zpracujeme těsto, které necháme chvíli v lednici vychladit a poté z něj vykrajujeme kolečka trochu větší než jsou kokosky.Pečeme na 180 stupňů cca 6 minut.
4. Připravíme si čokoládový krém smícháním másla a cukru s rozpuštěnou čokoládou ve vodní lázni. Necháme mírně vychladit.
5. Upečená linecká kolečka si rozložíme na plech s pečícím papírem a plníme je pomocí cukrářského sáčku čokoládovým krémem. Doprostřed krému přidáme marmeládu dle chuti a přiklopíme upečenými kokoskami. Dáme ztuhnout cca na půl hodiny do lednice.
6. Ve vodní lázni si rozpustíme nalámanou čokoládu na vaření s kouskem tuku (sádlo a pod.)a spodní část kokosek do ní namáčíme. Spodek otřeme o okraj misky a pokládáme na pečící papír a necháme ztuhnout.
Příprava plněných kokosek je trochu pracnější, ale výsledek stojí zato. Příjemné pečení a dobrou chuť!

Nejčokoládovější čajový dezert všech dob s lahodnou ganache

Černobílý dort Šachovnice – dvoubarevný dezert
pozn.: částečně upraveno AI