Pochoutkový salát vznikl jako jedna z variací majonézových salátů z dostupných a levných ingrediencí. Salát se připravuje ze surovin na nudličky a v českém lahůdkářství ho vídáme už od 80. let, kdy byl poměrně populární. Víte o tom, že na jeho přípravu vznikla dokonce norma ČSN? To znamená, že má standardizovanou přípravu, určující přesné složení a poměry surovin :-). Tyto normy stanovovaly přesné složení i množství jednotlivých ingrediencí, což zajišťovalo, že salát chutnal stejně bez ohledu na místo prodeje. Možná, že i vy si pamatujete na mléčné bary, vlašáky, pařížáky a tak podobně. Do lahůdek jsme chodili v době studií a jedli je, jak jinak než s bílým rohlíkem.

I když byly saláty připravované z levných surovin, chutnaly výborně a dohromady vytvářely lahodnou kombinaci. Pochoutkový salát je oblíbený i dnes, i když asi chutná jinak než tehdy před lety, kdy se prodával v každém lahůdkářství na váhu. Jeho složení by mělo být stejné a jeho základem je zelenina, salám, majonéza a různé pochutiny. Co tak si jej připravit doma a podle starého receptu. Jen tak zjistíme, zda chutná stejně – nebo aspoň podobně, jako ten kdysi.

Recept na domácí pochoutkový retro salát

Ingredience na přípravu salátu

  • 400 g šunkového salámu (nejlepší je Gothaj)
  • 180 g sterilovaných okurek
  • 55 g sterilovaného hrášku (nejlepší je mražený)
  • 25,5 g cibule (šalotka)
  • 300 g majonézy
  • 20 g plnotučné hořčice
  • 10 g krupicového cukru
  • 6 g octa
  • 8 g worcesteru
  • 5 g soli
  • 1/2 g mletého pepře

Postup

1. Salám a okurky nakrájíme na stejné tenké nudličky. Přidáme hrášek a jemně nakrájenou cibuli.

Salám a okurky nakrájíme na tenké proužky.
Foto: cooky.cz, Salám a okurky nakrájíme na tenké proužky.

2. Vmícháme ostatní pochutiny, spojíme hořčicí a majonézou a podle chuti osolíme.

3. Hotový salát necháme odležet v lednici do druhého dne.

Pochoutkový salát je i dnes symbolem české kuchyně a mnozí si ho spojují s rodinnými oslavami, chlebíčky a lahůdkami. I dnes je považován za takovou klasiku a možná i vzpomínku, kdys se připravoval podle jednotné receptury. Někteří budou určitě vyžadovat klasickou přípravu, ale já osobně mám ráda ve vaření volnost a experimentování. Takže v mém podání často chutnají stejné pokrmy jinak. Tak dobrou chuť.

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest