V dobách ČSSR, kdy výběr v obchodech nebyl zdaleka tak široký jako dnes a dostupné byly hlavně „domácí“ suroviny, vznikala právě tahle pomazánka. Uzený sýr, který byl často jediným „exotičtějším“ sýrem na pultu, dodával celku ten pravý charakter, tedy kouřové tóny a výraznou vůni. V kombinaci s česnekem vyvolává tak silnou nostalgii, že se na okamžik ocitneme zpět o několik desítek let.
Tato sýrovo-česneková pomazánka z dob Československé socialistické republiky je poctivou delikatesou, která má místo v kuchyni panelákového bytu, kde rádio hraje Karla Gotta. Samozřejmě s trochou nadsázky!
Recept na retro sýrovo – česnekovou pomazánku
Ingredience pro přípravu
- 150 g uzeného sýra
- 3 vejce
- 1 mrkev
- 4 stroužky česneku
- 1/2 lžičky černého pepře
- špetka soli
- 1 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce majonézy
- toastový chléb
Postup přípravy pomazánky
1. Nejprve si vezmeme uzený sýr a nastrouháme ho nahrubo.
2. Uvaříme si vejce natvrdo, necháme je zchladnout a pak je také nastrouháme na hrubém struhadle.
3. Stejně tak zpracujeme i očištěnou mrkev a přidáme prolisované stroužky česneku.
4. Všechno vložíme do jedné větší mísy a dochutíme čerstvě mletým černým pepřem.
5. Smícháme kysanou smetanu s majonézou v poměru 1:1.
6. Dresink přidáme ke strouhané směsi a všechno důkladně promícháme. Pokud je třeba, dochutíme solí.
7. Na závěr si rozpečeme toastový chléb v sendvičovači nebo toustovači. Hotovou pomazánku pak rovnoměrně rozetřeme na teplé krajíce.

Sýrová pomazánka z česneku a kysaného zelí: takhle dobré jednohubky a chlebíčky jsme doteď nejedli
Zajímavost a tip na závěr
Tahle pomazánka neměla žádné přesné gramáže a dělala se od oka, podle toho, co bylo doma.
Doporučuji nechat ji pár hodin rozležet v lednici. Chutě se propojí a výsledek je mnohem intenzivnější.

Sýrovo-česneková pomazánka s pestem z medvědího česneku
Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI