S příchodem podzimu se nám příroda odměňuje pestrou a zajímavou paletou chutí. A přestože se musíme rozloučit s letními plody, tak nastává čas, kdy do našich talířů vstupují sladké a vyživující dýně a zimní tykve.

Dýňové noky jsou italskou klasikou, jsou jedním z těch pokrmů, které dokáží zahřát a přinést do kuchyně tu pravou podzimní atmosféru. Když jsem poprvé slyšela o tomto pokrmu, nemohla jsem se dočkat, až se pustím do jeho přípravy. Asi i proto, že je barevnější verze oproti bramborových noků.

Začala jsem hledáním té správné tykve. Rozhodla jsem se pro dýni Hokkaido.

Pečení dýně je možná ta nejdelší část celého procesu, ale rozhodně se vyplatí. Díky času a teplu promění trouba tykvovou dužinu v měkké a sladké pyré, a to je dokonalý základ pro noky.

Po uvaření dýňových noků jsem je lehce opekla na másle s voňavými lístky šalvěje. Tato kombinace chutí dodaly nokům dokonalý podzimní nádech. Na dýňové noky si může každý najít svou vlastní cestu, jak je připravit, ať už přidáním ricotty pro jemnější chuť, nebo experimentováním s různými druhy dýní. Pro mě se dýňové noky staly symbolem podzimu.

Recept na Dýňové noky

Příprava pokrmu zabere 25 minut, délka vaření 45 minut.

Potřebné suroviny pro 4 osoby:

  • 700 g dýně
  • olej na vymazání plechu
  • 100 g hladké mouky
  • 30 g nastrouhaného parmezánu plus parmezán na podávání
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • ¼ lžičky skořice
  • ½ lžičky soli
  • 1 žloutek

Na dokončení noků:

  • 50 g másla
  • 1 malá hrst šalvějových lístků (nepovinné)

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 180°C (160°C horkovzdušnou). Dýni oloupeme (u dýně hokkaido není třeba loupat), pak dužinu nakrájíme na velké kousky.

Recept na dýňové noky
Dýňové noky

2. Na vymazaný plech dáme nakrájenou dužinu. Pečeme na cca 35 minut, dokud dužina krásně nezměkne.

3. Měkkou dýni rozmixujeme nebo rozmačkáme pomocí vidličky a necháme vychladnout. Měli byste mít cca 500g pyré. Pokud budete mít víc pyré, tím pádem budete muset přidat více mouky (a naopak, pokud budete mít méně pyré).

4. Po vychlazení k pyré přidáme mouku, sýr, žloutek a všechno koření. Vše promícháme dokud nezískáme kompaktní těsto.

Recept na dýňové noky
Dýňové noky

5. Z těsta začneme tvarovat noky. Na pomoučněné pracovní ploše vyválíme silnou žížalu a krájíme asi 2cm špalíčky. Na pomoučněný plech dáváme hotové noky.

Recept na dýňové noky
Dýňové noky

6. Vytvarované noky dáme vařit do vroucí osolené vody. Jakmile noky vyplavou, jsou hotové a můžete podávat buď jako přílohu nebo jako my samotné jen orestované na másle se šalvějí a nastrouhaným parmezánem.

Recept na dýňové noky
Dýňové noky

Dobrou chuť.

Tipy na servírování dýňových noků:

  • Dýňové noky můžeme podávat k různým masům: grilovaným, pečeným.
  • Dále můžeme dýňové noky podávat s omáčkami od smetanových, sýrových či zeleninových.


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest