Polévka z červené řepy, lidově nazývaná „červená polívečka“, představuje téměř zapomenutou perlu naší české kuchyně. Tato sladkokyselá polévka s charakteristickou růžovou barvou byla kdysi běžnou součástí jídelníčku našich babiček, ale dnes ji zná už jen málokdo. Přitom její jedinečná chuť a výživová hodnota z ní činí výjimečný pokrm hodný znovuobjevení.

Červená řepa je skutečnou vitaminovou bombou – obsahuje vysoké množství kyseliny listové, manganu a nitritů, které podporují krevní oběh. Ve starých dobách byla řepa ceněna nejen pro svou výživnost, ale také pro svou dlouhou trvanlivost a schopnost růst i v chladnějších podmínkách našeho podnebí.

Recept na tradiční červenou polívečku podle babičky

Délka vaření 45 až 60 minut celkem.

Ingredience pro přípravu

Základní vývar:

  • 2 až 3 střední červené řepy (asi 500 g)
  • 1,5 litru vody
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce cukru
  • 3 až 4 kapky octa
  • 1/2 balíčku kmínu (asi 10 g)

Na zahušťování a dokončení:

  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250 ml čerstvého mléka
  • 150 ml sladké smetany
  • 100 ml zakysané smetany
  • ocet a citronová šťáva podle chuti
  • sůl a cukr na dochucení

Postup přípravy polévky z řepy

Obrázek k receptu na polévku z červené řepy
Foto: cooky.cz, Polévka z červené řepy

1. Červenou řepu důkladně omyjte, oloupejte a rozpůlte.

2. Vložte do hrnce s vodou, přidejte sůl, cukr, ocet a kmín.

3. Vařte na mírném ohni asi 30 až 40 minut, dokud řepa nebude měkká. Čas vaření závisí na velikosti a stáří řepy.

4. Uvařenou řepu vyjměte z vývaru a nechte vychladnout.

5. Vývar přeceďte přes jemné síto, aby se zbavil všech zrnek kmínu.

6. Vychladlou řepu nastrouhejte na hrubém struhadle a vraťte zpět do přecezeného vývaru.

7. V misce rozkvedlejte mouku s mlékem do hladké kaše bez hrudek.

8. Směs vlijte do vroucí polévky a za stálého míchání nechte 5 minut provařit.

9. Polévku stáhněte z ohně a postupně vmíchejte sladkou smetanu a zakysanou smetanu.

10. Už nevařte, jen prohřejte.

11. Polévku dochutíte octem a citronovou šťávou podle chuti – musí být příjemně sladkokyselá s lehce nakyslou chutí.

Obrázek receptu na Fit pomazánku z červené řepy i pro nejmenší

Fit pomazánka z červené řepy i pro nejmenší

Tipy redakce

  • Nejlepší je mladá řepa s hladkou slupkou bez poškození. Stará řepa může být vláknitá a méně sladká, proto pak bude potřeba více cukru.
  • Polévka má být krémově hustá, ale ne příliš. Pokud je příliš hustá, přidejte trochu vývaru nebo mléka. Pokud je řídká, rozkvedlejte ještě trochu mouky.
  • Tajemství dobré polívky z červené řepy spočívá v perfektním vyvážení sladké a kyselé chuti. Ochutnejte postupně a přidávejte ocet po kapkách.
  • Polévku podávejte s čerstvým chlebem nebo rohlíky. Někteří lidé si přidávají vařené brambory nakrájené na kostičky přímo do talíře.
Obrázek k receptu: Domácí je nejlepší: Salát s červenou řepou a vlastnoručně vyrobenou mléčnou majonézou

Zapomeňte na nudné saláty! Tento z červené řepy vás nadchne hned po prvním soustu

Obrázek receptu na Polévku z červené řepy a jablek, vynikající a zdravou

Cviklová polévka se zakysankou a jablky – neobvyklá, ale přesto tradiční

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest