Existují jídla, která na první ochutnání překvapí tím, jak jednoduše jsou připravená, a přesto chutnají skvěle. Přesně takový je recept na špekáčky, které se pomalu dusí v omáčce z černého piva s jemně nasládlým karamelovým tónem. Šťavnaté uzeniny se tu spojí s lehkou hořkostí piva a výsledná chuť je výrazná a překvapivě příjemná. Všechny suroviny se při pomalém pečení dobře propojí a vznikne jídlo, které může na první pohled působit obyčejně, ale chutí rozhodně nezklame.

Špekáčky patří k nejznámějším uzeninám u nás. Jsou jednoduché, ale právě v tom spočívá jejich síla. Dobré špekáčky by měly být ze směsi vepřového a hovězího masa v ideálním poměru a lehce okořeněné. Typická chuť a konzistence vzniká díky uzení na bukovém dřevě. Když se pak pomalu pečou s cibulí a černým pivem, pustí šťávu, která se spojí s pivem a vytvoří hustou, výraznou omáčku.

Recept na pečené buřty na černém pivu

Uvedená doba pečení v troubě je 25 až 30 minut, což je dostatek času, aby se suroviny propojily a vznikla dokonalá omáčka.

Ingredience k přípravě

  • 8 kusů špekáčků z kvalitního masa
  • 2 velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce plnotučného kečupu
  • 500 mililitrů kvalitního černého piva
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Chléb k podávání

Postup přípravy špekáčků/buřtů na pivě

1. Nejprve si připravte špekáčky tak, že je zbavíte střívek.

2. Každý špekáček pak podélně nakrájejte na tenké plátky, ale nedokrojte ho až do konce.

3. Rozložte je jako vějíř a takto připravené špekáčky vložte do pekáče.

4. Nyní se zaměřte na cibuli, kterou oloupejte a nakrájejte na silnější kolečka.

5. Česnek oloupejte a nakrájejte na jemné plátky.

6. Plátky cibule a česneku vmíchejte mezi špekáčky v pekáči.

7. V menší misce si připravte dresing: smíchejte hořčici a kečup a zalijte je černým pivem.

Obrázek receptu na Špekáčky po Ďábelsku na černém pivu

Špekáčky po ďábelsku na černém pivu

8. Vše důkladně promíchejte, aby se vytvořil hladký nálev.

9. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.

10. Pečlivě nalijte připravený nálev na špekáčky s cibulí a česnekem v pekáči.

11. Ujistěte se, že jsou všechny ingredience rovnoměrně ponořené.

12. Pekáč vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů a pečte přibližně 25 až 30 minut.

13. Pokrm je připravený, když jsou špekáčky krásně opečené a omáčka má lahodnou, hustou konzistenci.

14. Podávejte s čerstvým krajícem chleba, který je perfektní pro nabírání té lahodné omáčky.

Tipy redakce

  • Pro ještě intenzivnější chuť, přidejte do nálevu na špičku lžičky mletého kmínu. Kmín podtrhne chuť špekáčků a dodá omáčce příjemnou hloubku.
  • Nebojte se experimentovat se zeleninou. Můžete přidat i nakrájené papriky nebo feferonky. Dodají pokrmu nejen barvu, ale i lehkou pikantnost, která se skvěle snoubí s chutí piva.
  • Pro hustší omáčku před pečením vložte do pekáče nakrájenou bramboru. Brambora se během pečení rozpadne a přirozeně zahustí omáčku, která pak bude mít bohatší texturu.
  • Kvalita surovin je klíčová. Vždy vybírejte špekáčky s vysokým obsahem masa a zralé cibule. Vhodný chléb je také důležitý, sázka na ten kváskový je sázka na jistotu.
Obrázek receptu na poctivý buřtguláš - Bramborový guláš

Buřtguláš: Najezte se pořádně za málo peněz, zasytíte celou rodinu

Obrázek receptu na Jídlo chlapů i babiček: Buřty na pivě aneb buřtí symfonie s cibulí

Jídlo chlapů i babiček: Buřty na pivě aneb buřtí symfonie s cibulí

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest