Pečený bůček je součástí repertoáru české tradiční kuchyně, který výborně chutná a jeho příprava je opravdu velmi jednoduchá. Já jsem si připravila vlastní směs, kterou se můj bůček odlišuje a v průběhu pečení podle potřeby masíčko potírám. Tento tradiční recept je oblíbený pro svou chuť, jednoduchost a univerzálnost. U nás máme rádi kůži pěkně vypečenou na křupnutí. Pečený bůček je dobrý i studený, což je jeho výhodou.

My si tentokrát připravili bůček jako pohoštění na silvestrovský večírek a jedl se tedy spíše studený. Máme ho rádi i jako pokrm k obědu. Když pečený bůček podáváme teplý, tak s knedlíkem či vařeným bramborem a dušeným zelím či s vařeným špenátem.

Tato verze pečeného bůčku je božská a všichni se po něm můžeme utlouct ať je podávaný studený nebo teplý. Další benefit tohoto pokrm je jeho snadná příprava i vaření, zvládne to opravdu každý. Připravíme si směs z koření, oleje a jablečného octa – tím bůček potřeme a zbytek za nás vykouzlí trouba. Doba pečení je cca 120 minut. Když podáváte pečený bůček nastudeno, je výborný s čerstvým pečivem, všemi možnými druhy hořčic, kysaným zelím, kyselou okurkou a dalšími pochutinami.

Recept na zelí s křenem
Připravujeme si Křenové zelí, uvedené množství je na 5l sklenici. Délka přípravy 30 minut.
Podívejte se na tento recept!
Ingredience na křenové zelí
Foto: cooky.cz, Suroviny potřebné na zelí s křenem

Jak připravujete bůček vy? Pošlete nám vaše recepty a inspirujte naši komunitu nadšených kuchařů.

Suroviny na pečený bůček
Foto: Cooky.cz: Suroviny na pečený bůček

Recept na pečený bůček

Potřebné ingredience:

  • 2 kg vepřového bůčku – s kostí nebo bez (s kůží)
  • 1 palici česneku (prolisovaný)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 1 lžíce kmínu
  • 2-3 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce soli, aby byl bůček pořádně prosolený ze všech stran

Postup:

1. Připravíme si směs z koření, česneku, oleje a jablečného octa.

Směs koření
Foto: Cooky.cz: Směs koření

2. Nyní si kůži bůčku nařežeme na čtverečky.

Nařezaná kůže bůčku
Foto: Cooky.cz: Nařezaná kůže bůčku

3. Vytvořenou směsí z koření potřeme bůček ze všech stran.

Bůček potřený směsí koření
Foto: Cooky.cz: Připravený bůček k pečení

4. Takto připravený bůček dáme do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů po dobu minimálně 120 minut. Pečeme do zlatavé barvy, aby kůže byla krásně křupavá.

Hotovo, upečený bůček podáváme teplý nebo studený.

Dobrou chuť.

Video postup na pečený vepřový bůček

Autor: cooky.cz

Zdroj: autorský text cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest