Pečený bůček je součástí repertoáru české tradiční kuchyně, který výborně chutná a jeho příprava je opravdu velmi jednoduchá. Já jsem si připravila vlastní směs, kterou se můj bůček odlišuje a v průběhu pečení podle potřeby masíčko potírám. Tento tradiční recept je oblíbený pro svou chuť, jednoduchost a univerzálnost. U nás máme rádi kůži pěkně vypečenou na křupnutí. Pečený bůček je dobrý i studený, což je jeho výhodou.

My si tentokrát připravili bůček jako pohoštění na silvestrovský večírek a jedl se tedy spíše studený. Máme ho rádi i jako pokrm k obědu. Když pečený bůček podáváme teplý, tak s knedlíkem či vařeným bramborem a dušeným zelím či s vařeným špenátem.

Tato verze pečeného bůčku je božská a všichni se po něm můžeme utlouct ať je podávaný studený nebo teplý. Další benefit tohoto pokrm mu je jeho snadná příprava i vaření, zvládne to opravdu každý. Připravíme si směs z koření, oleje a jablečného octa – tím bůček potřeme a zbytek za nás vykouzlí trouba. Doba pečení je cca 120 minut. Když podáváte pečený bůček nastudeno, je výborný s čerstvým pečivem, všemi možnými druhy hořčic, kysaným zelím, kyselou okurkou a dalšími pochutinami.

Recept na zelí s křenem
Připravujeme si Křenové zelí, uvedené množství je na 5l sklenici. Délka přípravy 30 minut.
Podívejte se na tento recept!
Ingredience na křenové zelí
Foto: cooky.cz, Suroviny potřebné na zelí s křenem

Jak připravujete bůček vy? Pošlete nám vaše recepty a inspirujte naši komunitu nadšených kuchařů.

Suroviny na pečený bůček
Foto: Cooky.cz: Suroviny na pečený bůček

Recept na pečený bůček

Potřebné ingredience:

  • 2 kg vepřového bůčku – s kostí nebo bez (s kůží)
  • 1 palici česneku (prolisovaný)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 1 lžíce kmínu
  • 2-3 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce soli, aby byl bůček pořádně prosolený ze všech stran

Postup:

1. Připravíme si směs z koření, česneku, oleje a jablečného octa.

Směs koření
Foto: Cooky.cz: Směs koření

2. Nyní si kůži bůčku nařežeme na čtverečky.

Nařezaná kůže bůčku
Foto: Cooky.cz: Nařezaná kůže bůčku

3. Vytvořenou směsí z koření potřeme bůček ze všech stran.

Bůček potřený směsí koření
Foto: Cooky.cz: Připravený bůček k pečení

4. Takto připravený bůček dáme do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů po dobu minimálně 120 minut. Pečeme do zlatavé barvy, aby kůže byla krásně křupavá.

Hotovo, upečený bůček podáváme teplý nebo studený.

Dobrou chuť.

Zdroj: autorský text cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest