Pečený bůček je součástí repertoáru české tradiční kuchyně, který výborně chutná a jeho příprava je opravdu velmi jednoduchá. Já jsem si připravila vlastní směs, kterou se můj bůček odlišuje a v průběhu pečení podle potřeby masíčko potírám. Tento tradiční recept je oblíbený pro svou chuť, jednoduchost a univerzálnost. U nás máme rádi kůži pěkně vypečenou na křupnutí. Pečený bůček je dobrý i studený, což je jeho výhodou.
My si tentokrát připravili bůček jako pohoštění na silvestrovský večírek a jedl se tedy spíše studený. Máme ho rádi i jako pokrm k obědu. Když pečený bůček podáváme teplý, tak s knedlíkem či vařeným bramborem a dušeným zelím či s vařeným špenátem.
Tato verze pečeného bůčku je božská a všichni se po něm můžeme utlouct ať je podávaný studený nebo teplý. Další benefit tohoto pokrm je jeho snadná příprava i vaření, zvládne to opravdu každý. Připravíme si směs z koření, oleje a jablečného octa – tím bůček potřeme a zbytek za nás vykouzlí trouba. Doba pečení je cca 120 minut. Když podáváte pečený bůček nastudeno, je výborný s čerstvým pečivem, všemi možnými druhy hořčic, kysaným zelím, kyselou okurkou a dalšími pochutinami.

Jak připravujete bůček vy? Pošlete nám vaše recepty a inspirujte naši komunitu nadšených kuchařů.
Recept na pečený bůček
Potřebné ingredience:
- 2 kg vepřového bůčku – s kostí nebo bez (s kůží)
- 1 palici česneku (prolisovaný)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 lžíce kmínu
- 2-3 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce soli, aby byl bůček pořádně prosolený ze všech stran
Postup:
1. Připravíme si směs z koření, česneku, oleje a jablečného octa.
2. Nyní si kůži bůčku nařežeme na čtverečky.
3. Vytvořenou směsí z koření potřeme bůček ze všech stran.
4. Takto připravený bůček dáme do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů po dobu minimálně 120 minut. Pečeme do zlatavé barvy, aby kůže byla krásně křupavá.
Hotovo, upečený bůček podáváme teplý nebo studený.
Dobrou chuť.
Video postup na pečený vepřový bůček
Zdroj: autorský text cooky.cz, částečně upraveno AI