Už jen při vyslovení toho názvu člověku probleskne hlavou obraz slunného dne, vůně citrusových sadů a sladká chuť léta. Tento jednoduchý a přesto elegantní dezert ve skleničce zaujme každého hosta bez výjimky. Základ našeho krému tvoří pořádná dávka čerstvé pomerančové šťávy. To není jen troška pro vůni, to je skutečná exploze chuti. Čerstvě vymačkaná šťáva je klíčem k tomu, aby byl krém svěží a přirozeně sladký.
Pomeranče byly v Evropě dlouho vzácností. Původně pocházejí z jihovýchodní Asie a do Středomoří se dostaly až ve středověku díky obchodníkům. Od té doby se staly tak trochu ikonou exotiky, leč jim do této role hraje konkurenta ještě kokos. Avšak citrusy obecně vnímáme jako něco velmi osvěžujícího.
Recept na pomerančový krém
Ingredience pro přípravu
- 5 – 6 velkých pomerančů na 600 ml šťávy
- 4 žloutky
- 60 g solamylu
- 150 g cukru
- 1 smetana nebo 2 bílé sójové jogurty
Postup přípravy
1. Pomeranče vymačkáme a přidáme cukr, žloutky a solamyl.
2. Vše ušleháme metličkou a za stálého míchání svaříme do zhoustnutí.
3. Necháme vychladnout a pak vmícháme jogurt nebo smetanu.
4. Dobře promícháme a dáme vychladit.
5. Můžeme před podáváním dozdobit měsíčky pomerančů a například lístky máty.
Tip na závěr
Pokud chcete krém ještě více „pozvednout”, můžete do něj při vaření přidat jemně nastrouhanou pomerančovou kůru. Dá mu intenzivnější aroma. Musíte však použít samozřejmě pomeranče bez chemického ošetření v BIO kvalitě.

Jednoduchý dezert ve skleničce: Tvarohovo pomerančový krém

Malinová Pěna ve skleničce, tento letní dezert musíte vyzkoušet
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI