Pečený vepřový bůček je klasika, která se nikdy neomrzí. Toto tradiční jídlo české kuchyně známe z jídelních lístků také jako Výpečky. Příprava je v celku jednoduchá, časově náročnější, ale přináší úžasnou chuť díky kombinaci česneku, kmínu a pečení ve vlastní šťávě. Vaše kuchyně se naplní neodolatelnou vůní, která přiláká všechny k rodinnému stolu. Servíruji obvykle s bramborovými knedlíky a špenátem nebo sladko-kyselým zelím.
Budeme postupovat podle receptu níže krok za krokem: Vepřový bůček nakrájíme na kousky. Cibuli nahrubo nakrájejte a česnek nasekejte. Vložte maso do pekáče spolu s cibulí a česnekem. Posypte solí, kmínem a mletým černým pepřem a důkladně vmíchejte koření do masa. Přidejte do pekáče šálek vody a vložte ho do předehřáté trouby. Pečte hodinu a půl, přičemž každých 20 minut maso přelévejte šťávou a promíchávejte, aby se rovnoměrně propeklo a získalo křupavou kůrku.
Tip: výpečky podávejte s knedlíky – můžete je připravit podle našeho receptu na domácí bramborové knedlíky.
Recept na pečený vepřový bůček s česnekem a kmínem
Potřebné vybavení
- Pekáč
Suroviny
- 900 gramů vepřového bůčku
- 1 polévková lžíce kmínu
- 5 stroužků česneku
- 2 cibule
- ½ polévkové lžíce soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 1 šálek vody
Postup
- Krátce opláchněte vepřový bůček pod tekoucí vodou a osušte ho.
- Nakrájejte bůček na kousky.
- Oloupejte a nahrubo nakrájejte cibule, česnek nasekejte.
Ingredience na pečený bůček
- Vložte maso do pekáče s vyššími okraji, přidejte cibuli a česnek.
- Posypte maso solí, kmínem a mletým černým pepřem.
- Rukama důkladně vetřete koření do masa, aby bylo ochucené ze všech stran.
- Do pekáče nalijte šálek vody.
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Vložte pekáč s masem do trouby a pečte 1 hodinu a 30 minut.
- Každých 20 minut maso přelévejte horkou šťávou z pekáče a otáčejte ho, aby se rovnoměrně propeklo.
- Po upečení vyjměte pekáč z trouby a nechte maso několik minut odpočinout.
Pečený bůček v pekáči
- Servírujte maso s přílohou dle vašeho výběru.