5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Pečený vepřový bůček je klasika, která se nikdy neomrzí. Toto tradiční jídlo české kuchyně známe z jídelních lístků také jako Výpečky. Příprava je v celku jednoduchá, časově náročnější, ale přináší úžasnou chuť díky kombinaci česneku, kmínu a pečení ve vlastní šťávě. Vaše kuchyně se naplní neodolatelnou vůní, která přiláká všechny k rodinnému stolu. Servíruji obvykle s bramborovými knedlíky a špenátem nebo sladko-kyselým zelím.

Budeme postupovat podle receptu níže krok za krokem: Vepřový bůček nakrájíme na kousky. Cibuli nahrubo nakrájejte a česnek nasekejte. Vložte maso do pekáče spolu s cibulí a česnekem. Posypte solí, kmínem a mletým černým pepřem a důkladně vmíchejte koření do masa. Přidejte do pekáče šálek vody a vložte ho do předehřáté trouby. Pečte hodinu a půl, přičemž každých 20 minut maso přelévejte šťávou a promíchávejte, aby se rovnoměrně propeklo a získalo křupavou kůrku.

Tip: výpečky podávejte s knedlíky – můžete je připravit podle našeho receptu na domácí bramborové knedlíky.

Recept na pečený vepřový bůček s česnekem a kmínem

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 1 hodina 30 minut
Celkový čas 1 hodina 45 minut
Porcí 4 porce
Tento recept na pečený vepřový bůček je jednoduchý, ale přináší bohatou chuť díky kombinaci česneku, kmínu a pečení ve vlastní šťávě

Potřebné vybavení

  • Pekáč

Suroviny

  • 900 gramů vepřového bůčku
  • 1 polévková lžíce kmínu
  • 5 stroužků česneku
  • 2 cibule
  • ½ polévkové lžíce soli
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 1 šálek vody

Postup 

  • Krátce opláchněte vepřový bůček pod tekoucí vodou a osušte ho.
  • Nakrájejte bůček na kousky.
  • Oloupejte a nahrubo nakrájejte cibule, česnek nasekejte.
    Bůček - ingredience

    Ingredience na pečený bůček

  • Vložte maso do pekáče s vyššími okraji, přidejte cibuli a česnek.
  • Posypte maso solí, kmínem a mletým černým pepřem.
  • Rukama důkladně vetřete koření do masa, aby bylo ochucené ze všech stran.
  • Do pekáče nalijte šálek vody.
  • Předehřejte troubu na 175 °C.
  • Vložte pekáč s masem do trouby a pečte 1 hodinu a 30 minut.
  • Každých 20 minut maso přelévejte horkou šťávou z pekáče a otáčejte ho, aby se rovnoměrně propeklo.
  • Po upečení vyjměte pekáč z trouby a nechte maso několik minut odpočinout.
    Bůček - pečený

    Pečený bůček v pekáči

  • Servírujte maso s přílohou dle vašeho výběru.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 180 Kč
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: bramborové knedlíky, česnek, kmín, Špenát, vepřový bůček, výpečky



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest