Přiznám se, že když chci něco rychlého, dobrého a tak trochu „pro oko i pro jazyk”, sáhnu po kuřecích řízcích. Ale ne ledajakých! Mluvím o těch nádherně šťavnatých, na kterých si člověk vážně pochutná a přitom nestráví celé odpoledne u plotny. A pokud k tomu přidám pikantní omáčku, která umí trošku pošimrat jazyk a rozehřát náladu, tak toto jídlo má u nás doma vždy úspěch.

Pikantní omáčka musí být živá, odvážná, ale pořád tak akorát, aby ji zvládly i děti. Pojďme se tedy podívat, jak si tuto řízkovou pochoutku na přírodno vytvoříme doma během chvíle a co do ni vlastně patří!

Recept na přírodní pikantní kuřecí řízky v omáčce

Ingredience pro přípravu

  • 500 g kuřecích prsou
  • sůl a pepř
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 1 lžíce škrobu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 2 stroužky česneku

Postup přípravy přírodních řízků v pikantní omáčce

1. Nejdříve si kuřecí prsa nakrájíme na tenké plátky, lehce je osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji je krátce opečeme. Stačí zhruba dvě minuty z každé strany, aby se maso krásně zatáhlo.

2. Jakmile jsou plátky opečené, vyndáme je z pánve a odložíme stranou.

3. Do výpeku nasypeme chilli a drcený kmín a necháme je na mírném plameni krátce rozvonět, přibližně jednu minutku.

4. Pak přilijeme vývar, přidáme sójovou omáčku, trochu cukru a škrob rozmíchaný v malém množství vody.

Obrázek receptu na Řízky, kaše, řepa - tradiční ale ne úplně obyčejný obídek, který předpovídá pochutnání

Kuřecí řízek s netradiční kaší a máslovou řepou s česnekem – jiný pohled na českou řízkovou klasiku

5. Vše přivedeme k varu a pečlivě promícháme, aby omáčka začala hezky houstnout.

6. Do vzniklé omáčky vložíme zpátky maso, přikryjeme pokličkou a necháme ho na mírném plameni jemně probublávat asi dvacet minut, aby krásně nasáklo všechny chutě.

7. Nakonec omáčku ještě podle potřeby dochutíme solí a celé jídlo podáváme třeba s hranolky nebo s nadýchanou rýží.

Chilli do omáčky.
Foto: freepik.com, Chilli do omáčky.

Pár tipů na závěr

Pokud nejste fanoušci ostrého, vynechte čili a přidejte místo toho čerstvou bazalku nebo tymián. Vznikne jemnější varianta.

Přidejte na závěr pár čerstvých cherry rajčátek a posekanou petrželku pro zdravější vzhled a svěžejší chuť.

Obrázek receptu na nakládané vepřové řízky v bílém aromatickém jogurtu.

Nakládané vepřové řízky: Příprava vepřových řízků v aromatické jogurtové marinádě

Obrázek receptu na vepřové řízky na hornický způsob.

Vepřové řízky trochu jinak: Na hornický způsob

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest