Přiznám se, že když chci něco rychlého, dobrého a tak trochu „pro oko i pro jazyk”, sáhnu po kuřecích řízcích. Ale ne ledajakých! Mluvím o těch nádherně šťavnatých, na kterých si člověk vážně pochutná a přitom nestráví celé odpoledne u plotny. A pokud k tomu přidám pikantní omáčku, která umí trošku pošimrat jazyk a rozehřát náladu, tak toto jídlo má u nás doma vždy úspěch.
Pikantní omáčka musí být živá, odvážná, ale pořád tak akorát, aby ji zvládly i děti. Pojďme se tedy podívat, jak si tuto řízkovou pochoutku na přírodno vytvoříme doma během chvíle a co do ni vlastně patří!
Recept na přírodní pikantní kuřecí řízky v omáčce
Ingredience pro přípravu
- 500 g kuřecích prsou
- sůl a pepř
- 3 lžíce oleje
- 1 lžička chilli
- 1 lžička drceného kmínu
- 500 ml kuřecího vývaru
- 1 lžíce škrobu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička třtinového cukru
- 2 stroužky česneku
Postup přípravy přírodních řízků v pikantní omáčce
1. Nejdříve si kuřecí prsa nakrájíme na tenké plátky, lehce je osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji je krátce opečeme. Stačí zhruba dvě minuty z každé strany, aby se maso krásně zatáhlo.
2. Jakmile jsou plátky opečené, vyndáme je z pánve a odložíme stranou.
3. Do výpeku nasypeme chilli a drcený kmín a necháme je na mírném plameni krátce rozvonět, přibližně jednu minutku.
4. Pak přilijeme vývar, přidáme sójovou omáčku, trochu cukru a škrob rozmíchaný v malém množství vody.

Kuřecí řízek s netradiční kaší a máslovou řepou s česnekem – jiný pohled na českou řízkovou klasiku
5. Vše přivedeme k varu a pečlivě promícháme, aby omáčka začala hezky houstnout.
6. Do vzniklé omáčky vložíme zpátky maso, přikryjeme pokličkou a necháme ho na mírném plameni jemně probublávat asi dvacet minut, aby krásně nasáklo všechny chutě.
7. Nakonec omáčku ještě podle potřeby dochutíme solí a celé jídlo podáváme třeba s hranolky nebo s nadýchanou rýží.
Pár tipů na závěr
Pokud nejste fanoušci ostrého, vynechte čili a přidejte místo toho čerstvou bazalku nebo tymián. Vznikne jemnější varianta.
Přidejte na závěr pár čerstvých cherry rajčátek a posekanou petrželku pro zdravější vzhled a svěžejší chuť.

Nakládané vepřové řízky: Příprava vepřových řízků v aromatické jogurtové marinádě
