V tomto receptu nejde o klasické punčové řezy, které známe dnes. Dnes se jedná se o staročeské řezy podle kuchařky z roku 1968 a jsou malinko jiné. Tak si je pojďme spolu upéct a porovnat. V šedesátých letech se punčové řezy pekly s důrazem na vrstvení, poctivou nádivku a domácí šťávu, do které se přidával rum. Recepty se dědily a když se pekly, voněl celý dům po vanilce, ořeších a citronové polevě.
Tato verze punčáků neobsahuje tolik barviv jako moderní punčové řezy, ale má v sobě něco kouzelného. Náplň je kombinací piškotových drobečků, mletých ořechů, marmelády a rumové šťávy, je vláčná, hutná a lahodná. Přesně taková, jak ji srdcem napsala stará kuchařka. Řezy jsou prostě vynikající.
Recept na punčové řezy podle staré kuchařky
Ingredience na těsto
- plech o velikosti 30×37 cm
- 6 vajec
- 150 g cukr moučky
- kůra z 1 citronu
- 150 g hrubé mouky
Suroviny na punčovou náplň
- 150 g cukru
- 3 lžíce vody
- 15 piškotů
- šťáva z 1 citronu
- 150 g mletých ořechů
- 50 g strouhané čokolády
- 100 ml rumu
- meruňková marmeláda
Z čeho udělat rumovou polevu
- 200 g cukr moučky
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce vařící vody
Postup přípravy punčových řezů
1. Vyšleháme 2 vejce, 4 žloutky, přidáme citronovou kůru a mouku. Zamícháme a jemně vmícháme tuhý sníh ze 4 bílků. Vylijeme na plech s pečící papírem. Pečeme v troubě při 170 stupních cca 15 minut.
2. Korpus necháme vychladnout a poté rozřízneme podélně na 3 stejné pruhy.
3. Z cukru a vody uvaříme hustý sirup, kterým polijeme rozdrcené piškoty, přidáme citronovou šťávu, pomleté ořechy, strouhanou čokoládu a rum. Všechno smícháme.
4. První díl korpusu potřeme meruňkovou marmeládou a navrstvíme polovinu nádivky, přikryjeme druhým dílem, který pokapeme rozumem a opět namažeme marmeládou a navrstvíme druhou polovinu nádivky. Přikryjeme třetím dílem korpusu. Řezy zatížíme cca na 1 hodinu.
5.Vymícháme ingredience určené na polevu. Poté řezy polijeme Rumovou polevou. Polevu necháme zaschnout.
Nechejte punčové řezy uležet
Řezy jsou nejlepší druhý den ,když se chutě spojí, vůně zjemní a každý kousek chutná skvěle.

Punčové minidortíky a kokosové kuličky ze zbylých ingrediencí. Sladká dvojhra z jednoho těsta

Malinové mini – punčáky: Dortíky s chutí malin, které zmizí dříve, než řeknete “malina”
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková