V tomto receptu nejde o klasické punčové řezy, které známe dnes. Dnes se jedná se o staročeské řezy podle kuchařky z roku 1968 a jsou malinko jiné. Tak si je pojďme spolu upéct a porovnat. V šedesátých letech se punčové řezy pekly s důrazem na vrstvení, poctivou nádivku a domácí šťávu, do které se přidával rum. Recepty se dědily a když se pekly, voněl celý dům po vanilce, ořeších a citronové polevě.

Tato verze punčáků neobsahuje tolik barviv jako moderní punčové řezy, ale má v sobě něco kouzelného. Náplň je kombinací piškotových drobečků, mletých ořechů, marmelády a rumové šťávy, je vláčná, hutná a lahodná. Přesně taková, jak ji srdcem napsala stará kuchařka. Řezy jsou prostě vynikající.

Recept na punčové řezy podle staré kuchařky

Ingredience na těsto

  • plech o velikosti 30×37 cm
  • 6 vajec
  • 150 g cukr moučky
  • kůra z 1 citronu
  • 150 g hrubé mouky

Suroviny na punčovou náplň

  • 150 g cukru
  • 3 lžíce vody
  • 15 piškotů
  • šťáva z 1 citronu
  • 150 g mletých ořechů
  • 50 g strouhané čokolády
  • 100 ml rumu
  • meruňková marmeláda

Z čeho udělat rumovou polevu

  • 200 g cukr moučky
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce vařící vody

Postup přípravy punčových řezů

1. Vyšleháme 2 vejce, 4 žloutky, přidáme citronovou kůru a mouku. Zamícháme a jemně vmícháme tuhý sníh ze 4 bílků. Vylijeme na plech s pečící papírem. Pečeme v troubě při 170 stupních cca 15 minut.

2. Korpus necháme vychladnout a poté rozřízneme podélně na 3 stejné pruhy.

3. Z cukru a vody uvaříme hustý sirup, kterým polijeme rozdrcené piškoty, přidáme citronovou šťávu, pomleté ořechy, strouhanou čokoládu a rum. Všechno smícháme.

4. První díl korpusu potřeme meruňkovou marmeládou a navrstvíme polovinu nádivky, přikryjeme druhým dílem, který pokapeme rozumem a opět namažeme marmeládou a navrstvíme druhou polovinu nádivky. Přikryjeme třetím dílem korpusu. Řezy zatížíme cca na 1 hodinu.

5.Vymícháme ingredience určené na polevu. Poté řezy polijeme Rumovou polevou. Polevu necháme zaschnout.

Řezy polijeme rumovou polevou.
Foto: Cooky.cz, Řezy polijeme rumovou polevou.

Nechejte punčové řezy uležet

Řezy jsou nejlepší druhý den ,když se chutě spojí, vůně zjemní a každý kousek chutná skvěle.

Obrázek receptu na Punčové minidortíky a kokosové kuličky ze zbytků - sladká dvojhra z jednoho těsta

Punčové minidortíky a kokosové kuličky ze zbylých ingrediencí. Sladká dvojhra z jednoho těsta

Obrázek receptu na Malinové mini-punčáky, dortíky s chutí malin

Malinové mini – punčáky: Dortíky s chutí malin, které zmizí dříve, než řeknete “malina”

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest