Vepřový závitek je klasika, která nikdy nezklame. Je to jednoduché jídlo, které se dá ale připravit s noblesou – ať už se podává u nedělního stolu s rodinou, nebo ve všední den jako poctivý oběd. Tento pokrm má v české kuchyni dlouhou tradici a každý si jej připravuje po svém. Někdo má recept zděděný, jiný si vymýšlí a různě experimentuje. A to je na závitku to krásné – každý si jej může přizpůsobit podle sebe.

Závitek z vepřové kýty je jako malý poklad, který v sobě ukrývá velké překvapení a na pohled působí skromně. Může skrývat třeba kousek klobásy, párek, vajíčko, nakládanou okurku, cibuli nebo špenát. Fantazii se meze nekladou. U závitků je nejdůležitější technika přípravy – maso se musí dobře naklepat, ochutit a pevně zabalit, aby si závitek udržel tvar i šťavnatost. Pak už jen pomalu dusit a připravit dobrou rýži, která nasaje tu výbornou omáčku vzniklou dušením masa a surovin uvnitř.

Recept na Vepřové tajemství v hedvábí rýže

Ingredience potřebné na přípravu Vepřového závitku s rýží

  • 600 g vepřové kýty
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti
  • 2 lžíce hořčice
  • 100 g šunky
  • 2 ks párků
  • 1 ks paprika (červená nebo žlutá)
  • 2 ks kyselá okurka
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce tuku (olej, sádlo nebo máslo)
  • 3 lžíce láku z okurek
  • 1 lžička cukru
  • 1 kostka bujonu
  • 250 ml vody

Postup přípravy vepřových závitků

1. Vepřovou kýtu rozřízneme na plátky a řádně rozklepeme.

2. Ochutíme solí, pepřem a potřeme z jedné strany hořčicí.

3. Na hořčici položíme plátek šunky, kus párku, papriku a kyselou okurku, zabalíme a převážeme nití.

Na plátky masa pokládáme šunku, párek, papriku a hořčici.
Foto: Cooky.cz, Na plátky masa pokládáme šunku, párek, papriku a hořčici.
Závitky zabalíme a převážeme nití.
Foto: Cooky.cz, Závitky zabalíme a převážeme nití.

4. Na tuku osmažíme cibuli a přidáme závitky, které zprudka opečeme, přidáme ostatní pochutiny, zalijeme vodou a dusíme do měkka.

5. Když je maso měkké, vyndáme ho na talíř a omáčku dohladka rozmixujeme. Podle potřeby zahustíme jíškou a dochutíme.

Podáváme s dušenou rýží a kyselou okurkou.

Obrázek receptu na Záhorák, poctivý jako babiččina kuchyň

Tradiční Záhorácký závitek se zelím a slaninou: Poctivý recept našich babiček z česko-slovenského pomezí

Obrázek receptu na vepřové závitky se zelím z červené cibule a karlovarským knedlíkem.

Závitky z vepřového s karlovarským knedlíkem a se zelím, které připravíme z červené cibule

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest