Vepřový závitek je klasika, která nikdy nezklame. Je to jednoduché jídlo, které se dá ale připravit s noblesou – ať už se podává u nedělního stolu s rodinou, nebo ve všední den jako poctivý oběd. Tento pokrm má v české kuchyni dlouhou tradici a každý si jej připravuje po svém. Někdo má recept zděděný, jiný si vymýšlí a různě experimentuje. A to je na závitku to krásné – každý si jej může přizpůsobit podle sebe.
Závitek z vepřové kýty je jako malý poklad, který v sobě ukrývá velké překvapení a na pohled působí skromně. Může skrývat třeba kousek klobásy, párek, vajíčko, nakládanou okurku, cibuli nebo špenát. Fantazii se meze nekladou. U závitků je nejdůležitější technika přípravy – maso se musí dobře naklepat, ochutit a pevně zabalit, aby si závitek udržel tvar i šťavnatost. Pak už jen pomalu dusit a připravit dobrou rýži, která nasaje tu výbornou omáčku vzniklou dušením masa a surovin uvnitř.
Recept na Vepřové tajemství v hedvábí rýže
Ingredience potřebné na přípravu Vepřového závitku s rýží
- 600 g vepřové kýty
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
- 2 lžíce hořčice
- 100 g šunky
- 2 ks párků
- 1 ks paprika (červená nebo žlutá)
- 2 ks kyselá okurka
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1 ks cibule
- 2 lžíce tuku (olej, sádlo nebo máslo)
- 3 lžíce láku z okurek
- 1 lžička cukru
- 1 kostka bujonu
- 250 ml vody
Postup přípravy vepřových závitků
1. Vepřovou kýtu rozřízneme na plátky a řádně rozklepeme.
2. Ochutíme solí, pepřem a potřeme z jedné strany hořčicí.
3. Na hořčici položíme plátek šunky, kus párku, papriku a kyselou okurku, zabalíme a převážeme nití.
4. Na tuku osmažíme cibuli a přidáme závitky, které zprudka opečeme, přidáme ostatní pochutiny, zalijeme vodou a dusíme do měkka.
5. Když je maso měkké, vyndáme ho na talíř a omáčku dohladka rozmixujeme. Podle potřeby zahustíme jíškou a dochutíme.
Podáváme s dušenou rýží a kyselou okurkou.

Tradiční Záhorácký závitek se zelím a slaninou: Poctivý recept našich babiček z česko-slovenského pomezí

Závitky z vepřového s karlovarským knedlíkem a se zelím, které připravíme z červené cibule
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková