Tento dort je skvělou příležitostí, jak spotřebujete větší množství v mrazáku uschovaných bílků, které vám zůstaly z předchozího pečení. Bez problému vám poslouží jako narozeninový nebo pro jinou oslavu ozdobený dort. Je vcelku snadný, takže ho klidně upečte v pohodovou neděli pro svoji rodinu. Pokud máte bílky zmražené, vytáhněte je den předem z mrazáku a nechte přes noc rozmrazit. Jinak použijte samozřejmě bílky čerstvé. Dort skvěle kombinuje křehké pusinky, opražené mleté vlašské ořechy a bohaté kakao.
Pro přípravu budete potřebovat bílky, cukr, opražené mleté vlašské ořechy, kakao a špetku soli. Na krém použijte mascarpone, kondenzovaného mléko, smetany ke šlehání a hořkou čokoládu. Bílky vyšlehejte se solí do tuha, postupně přidávejte cukr a pokračujte ve šlehání do pevné pusinky. Smíchejte mleté ořechy s kakaem a postupně je zapracujte do pusinky. Směs rozdělte na dva plechy vyložené pečicím papírem a pečte při 180°C přibližně 15 minut.
Recept na pusinkový dort s ořechy a kakaem
Délka přípravy 1h 30 min, cca 16 porcí.
Ingredience pro přípravu
Korpus:
- 340 g bílků
- 340 g cukru
- 50 g kakaa
- 250 g pražených a mletých vlašských ořechů
- špetka soli
Krém:
- 250 g mascarpone
- 130 g kondenzovaného mléka
- 150 ml smetany ke šlehání
- hořká čokoláda
Příprava korpusu
1. Bílky si vyšleháme s se špetkou soli a následně ve 3 krocích přidáme za stálého šlehání cukr, aby nám vznikla tuhá pěna.
2. Mleté ořechy smícháme s kakaem a zapracujeme do sněhu z bílků. Směs rozdělíme na 2 stejné díly.
3. Dáme si předehřát troubu na 180°C a plech si vyložíme pečícím papírem.
4. Vytvořenou směs rozetřeme na plech a pečeme v předehřáté troubě 15 minut.
5. To stejné uděláme i s druhou částí směsi.
6. Okraje plátů ořízneme a rozřízneme je napůl, abychom měli celkem 4 stejné pláty korpusu.
Příprava krému
1. Mascarpone smícháme s kondenzovaným mlékem.
2. Zvlášť ušleháme ze smetany šlehačku a tu přimícháme do krému z mascarpone.
Dokončení
1. První plát namažeme 1/4 krému a posypeme 1/4 nastrouhané čokolády.
2. Takto to uděláme s každou vrstvou.
3. Můžeme libovolně dozdobit.
Mascarpone ve spoustě dezertech
Mascarpone je italský krémový sýr původem z Lombardie a patří u nás mezi nejoblíbenější základní suroviny krémových dezertů. Díky své bohaté a jemné struktuře se výrazně odlišuje od ostatních sýrů, ale používá se nejen u sladkých, ale také u slaných pokrmů.