Zbylo vám velké množství domácích rajčat, ale nevíte co s nimi, protože se rychle kazí? My vám poradíme – připravte si rajčatový kaviár! Díky němu si totiž můžete připravit zásoby, které vám léto připomenou i v té největší zimě. Kaviár z rajčat a paprik je skvělý nejenom jako pomazánka na chléb, ale také jako příloha k pečenému masu nebo jako základ omáček.
Rajčatový kaviár se v Rusku a na Ukrajině nazývá ikra. Ve skutečnosti se nejedná o vajíčka ryb, ale o pomazánku nebo salát připravený ze zeleniny. Původně se připravoval jako levná náhražka skutečného kaviáru, který si nemohli dovolit všichni. Existuje mnoho variant, ve kterých se používají různé druhy zeleniny, například lilek, cuketa, mrkev nebo červená řepa. Rajčatová ikra je však nejoblíbenější a tradičně se připravuje na konci léta, kdy je zelenina nejzralejší a nejlevnější.
Recept na domácí rajčatový kaviár
Délka přípravy 20 minut, doba vaření 60 minut, počet porcí 10 až 12 sklenic o objemu 300 ml.
Ingredience k přípravě
- 2 000 g rajčat
- 1 000 g červené papriky
- 300 g cibule
- 200 ml rostlinného oleje
- 1 hlava česneku
- mletý černý pepř (volitelné) – dle chuti
- 2 lžíce cukru
- sůl – dle chuti
Postup přípravy rajčatového kaviáru
1. Rajčata a papriky omyjte a zbavte stopek.
2. Rajčata nakrájejte nadrobno, stejně jako papriku, cibuli a česnek. Nemusíte se s tím nijak mazlit, protože se vše bude dlouho vařit.
3. V hrnci s rozpáleným olejem smažte cibuli asi dvě až tři minuty, až změkne a zesklovatí. Přidejte rajčata a pokračujte ve smažení asi pět minut, až pustí šťávu.
4. Poté do směsi vmíchejte nakrájenou papriku. Hrnec přiklopte pokličkou a zeleninu vařte zhruba čtyřicet minut.
5. Zelenina by měla být měkká a rozvařená, ale stále by měla držet tvar.
6. Poté do směsi vmíchejte česnek a vše ochuťte pepřem, cukrem a solí. Pokračujte ve vaření dalších deset až patnáct minut, dokud se směs nezredukuje na požadovanou konzistenci.
7. Záleží jen na vás, jak hustou pomazánku chcete. Pokud by se vám kaviár zdál málo hustý, můžete ho vařit déle.
8. Naopak, pokud by byl příliš hustý, přilijte trochu vody nebo rajčatové šťávy.

Rajčatová marmeláda skvělá k sýrům: Sladká delikatesa z přebytků rajčat ze zahrádky
Tipy redakce
- Zavařte rajčatový kaviár na zimu. Abyste si mohli užívat chuť léta i v zimě, naplňte ještě horkou směsí sterilizované sklenice, které uzavřete. Ty nechte asi patnáct minut na pultě dnem vzhůru. Poté je můžete uskladnit na chladném a tmavém místě.
- Dochuťte kaviár podle sebe. Pokud se vám zdá, že kaviáru něco chybí, můžete ho dochutit například chilli, aby byl pikantní, nebo sušenými bylinkami jako je oregano, tymián nebo bazalka. Vynikající je i s trochou jablečného octa, který mu dodá osvěžující nakyslou chuť.
- Použijte kaviár jako základ omáčky. Kaviár můžete použít jako základ omáčky na těstoviny. Stačí ho smíchat s trochou vody nebo vývaru, přidat oblíbené bylinky a hotovo. Můžete ho také přidat do guláše, který díky němu získá výraznější rajčatovou chuť.
- Podávejte s opečenou bagetkou a sýrem. Kaviár je výborný na chléb, ale ještě lepší je na opečené bagetě s kouskem sýra. Můžete použít jakýkoliv druh, ale nejlepší je feta nebo kozí sýr, které se k rajčatům skvěle hodí. Před podáváním můžete posypat čerstvými bylinkami.

Dokonale chutná nakládaná rajčata, která vydrží čerstvá až do zimy: Klíčem je blahodárná solanka
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková