Pomazánka z tvrdého salámu připomíná časy, kdy se obecně pomazánky připravovali nekomplikované a z běžných surovin. Vždy plnily účel od běžných svačin po rodinná setkání a večírky s přáteli. Pokud jste vyrůstali například v 90. letech, je velmi pravděpodobné, že jste tuto pomazánku konzumovali s chlebem nebo rohlíkem. Proto si tato nostalgická pochoutka zaslouží, abychom si ji připomněli a dostali ji zase na výsluní.
Většina hospodyň salámovou pomazánku zpočátku připravovala s úmyslem spotřebovat zbytky salámu. Ale ona se natolik osvědčila, že ji všichni začali připravovat cíleně a později ji začaly obchody prodávat hotovou. Konečné receptury se samozřejmě mírně lišily, ale základ byl vždy velmi podobný. My si ukážeme tu pravou retro variantu pro “pamětníky”.
Recept na salámovou pomazánku: Retro pochoutka, která neomrzí
Ingredience pro přípravu domácí salámové pomazánky
- 350 g suchého salámu (Herkules, Vysočina atd.)
- 1 cibule
- 200 g taveného sýra
- 150 g pomazánkového másla
- 2 lžíce majonézy
- černý pepř
Postup přípravy
1. Nadrobno nakrájíme cibuli a salám nastrouháme ručně nebo v robotu.
2. V míse smícháme cibuli, salám, tavený sýr, pomazánkové máslo dle chuti a majonézu.
3. Dobře spolu vše promícháme a opepříme.
4. Podáváme s čerstvým pečivem nebo namažeme na jednohubky.
Proč byla tak oblíbená?
V minulosti byla pomazánka velmi oblíbená zejména proto, jelikož použité suroviny byly velmi snadno dostupné. Bylo je možné koupit i v době, kdy byl sortiment v regálech dosti omezený. Je pravda, že mnoho hospodyň používalo měkké salámy jako junior nebo gothaj, jelikož byly levnější a dobře se spojily s ostatními surovinami.
