Řezy Florida jsou oblíbeným letním dezertem, který dokonale spojuje svěžest citrusových plodů a bohatou krémovou náplň. Tento vrstvený koláč tvoří křehký piškotový korpus s pomerančovo-citrónovou polevou a lehkou smetanovou čepičkou. Tento dezert je ideální volbou během horkých letních dnů, kdy touha po něčem osvěžujícím a lehkém převažuje nad těžkými pečenými dezerty.
Historie řezů Florida sahá do 70. let 20. století, kdy se začaly (i u nás) množit první recepty inspirované americkými cheesecaky a exotickými chutěmi. V tehdejším Československu představovaly tyto řezy luxus, a to díky citrusům, které nebyly běžně k dostání. Název „Florida“ odkazuje na americký stát proslulý pěstováním pomerančů a grapefruitů. Dodnes si tyto řezy uchovávají svůj exotický nádech a jsou symbolem slavnostních příležitostí.
Recept na osvěžující řezy Florida
Doba pečení v troubě 25 až 30 minut.
Ingredience pro přípravu
Piškotový korpus:
- 4 vejce (oddělené žloutky a bílky)
- 120 g krystalového cukru
- 80 g hladké mouky
- 40 g škrobu
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka soli
Citrusová náplň:
- 500 g tvarohu
- 200 g moučkového cukru
- 3 vejce
- šťáva a kůra z 2 pomerančů
- šťáva a kůra z 1 citronu
- 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
- 100 ml smetany ke šlehání
Smetanová čepička:
- 300 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- nastrouhaná čokoláda na posypání
- pomerančové plátky na ozdobu
Postup přípravy Florida řezů
Piškot:
1. Troubu předehřejte na 180 stupňů a plech vyložte pečicím papírem.
2. Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru (60 g) do světlé pěny.
3. Mouku smíchejte se škrobem a vanilkovým cukrem.
4. Bílky šlehejte se špetkou soli a zbývajícím cukrem, dokud nezvnikne pevný sníh.
5. Ke žloutkům postupně přidejte moučnou směs a pak opatrně vmíchejte bílkový sníh.
6. Těsto vylijte na plech a pečte 25 až 30 minut do zlatova.
Náplň:
1. Tvaroh důkladně rozmíchejte s moučkovým cukrem.
2. Postupně přidejte vejce, citrusové šťávy a kůru.
3. Pudinkový prášek rozmíchejte se smetanou a přidejte k tvarohové směsi.
4. Vše důkladně vyšlehejte do hladka.
Na závěr:
1. Vychladlý piškot rozpůlte vodorovně na dvě části. (Můžete zvolit variantu, při které necháte celý korpus vcelku a náplň namažete navrch.)
2. Spodní část položte do formy a potřete citrusovou náplní.
3. Přikryjte druhou polovinou piškotu a lehce přitlačte.
4. Řezy vložte do lednice na minimálně 4 hodiny.
5. Před servírováním potřete ušlehanou šlehačkou s cukrem.
6. Posypte nastrouhanou čokoládou a ozdobte plátky pomeranče, nakrájejte na pravidelné díly.

Ovocné košíčky s pudinkovým krémem: Sladké potěšení, jako z cukrárny
Zajímavost z kuchyně
Věděli jste, že původní řezy Florida se pekly s čerstvým pomerančovým džusem, který se dovážel ve speciálních kontejnerech? V 80. letech se staly tyto řezy symbolem úspěchu – podávaly se na nejdůležitějších oslavách a svatbách. Zajímavé je také to, že kyselina z citrusů v náplni působí jako přírodní konzervant, díky čemuž se řezy drží čerstvé déle než jiné krémové dezerty.
Tipy redakce:
- Tip č. 1: Klíčem k úspěchu je správně ušlehaný bílkový sníh – musí být tak pevný, že se nevylije z převrácené mísy.
- Tip č. 2: Pro intenzivnější chuť použijte bio citrusy a kůru strouhejte jen ze sytě zbarvené části slupky.
- Tip č. 3: Řezy můžete připravit den předem – chutě se ještě více propojí a konzistence bude dokonalejší.
- Tip č. 4: Podávejte vychlazené a krájejte nožem namočeným v teplé vodě.

Macecha řezy: Tentokrát ale s pudinkem, šlehačkou a jahodami

Více vrstev, více chutí, více chuťové rozkoše: Vrstvené řezy s kakaovým základem, tvarohovým krémem a piškotovým korpusem
Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI