Řezy Florida jsou oblíbeným letním dezertem, který dokonale spojuje svěžest citrusových plodů a bohatou krémovou náplň. Tento vrstvený koláč tvoří křehký piškotový korpus s pomerančovo-citrónovou polevou a lehkou smetanovou čepičkou. Tento dezert je ideální volbou během horkých letních dnů, kdy touha po něčem osvěžujícím a lehkém převažuje nad těžkými pečenými dezerty.

Historie řezů Florida sahá do 70. let 20. století, kdy se začaly (i u nás) množit první recepty inspirované americkými cheesecaky a exotickými chutěmi. V tehdejším Československu představovaly tyto řezy luxus, a to díky citrusům, které nebyly běžně k dostání. Název „Florida“ odkazuje na americký stát proslulý pěstováním pomerančů a grapefruitů. Dodnes si tyto řezy uchovávají svůj exotický nádech a jsou symbolem slavnostních příležitostí.

Recept na osvěžující řezy Florida

Doba pečení v troubě 25 až 30 minut.

Ingredience pro přípravu

Piškotový korpus:

  • 4 vejce (oddělené žloutky a bílky)
  • 120 g krystalového cukru
  • 80 g hladké mouky
  • 40 g škrobu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli

Citrusová náplň:

  • 500 g tvarohu
  • 200 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • šťáva a kůra z 2 pomerančů
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 100 ml smetany ke šlehání

Smetanová čepička:

  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • nastrouhaná čokoláda na posypání
  • pomerančové plátky na ozdobu

Postup přípravy Florida řezů

Piškot:

1. Troubu předehřejte na 180 stupňů a plech vyložte pečicím papírem.

2. Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru (60 g) do světlé pěny.

3. Mouku smíchejte se škrobem a vanilkovým cukrem.

4. Bílky šlehejte se špetkou soli a zbývajícím cukrem, dokud nezvnikne pevný sníh.

5. Ke žloutkům postupně přidejte moučnou směs a pak opatrně vmíchejte bílkový sníh.

6. Těsto vylijte na plech a pečte 25 až 30 minut do zlatova.

Vynikající recept na sladké řezy florida se strouhanou čokoládou
Foto: Ilona Mikulecká, Řezy Florida

Náplň:

1. Tvaroh důkladně rozmíchejte s moučkovým cukrem.

2. Postupně přidejte vejce, citrusové šťávy a kůru.

3. Pudinkový prášek rozmíchejte se smetanou a přidejte k tvarohové směsi.

4. Vše důkladně vyšlehejte do hladka.

Na závěr:

1. Vychladlý piškot rozpůlte vodorovně na dvě části. (Můžete zvolit variantu, při které necháte celý korpus vcelku a náplň namažete navrch.)

2. Spodní část položte do formy a potřete citrusovou náplní.

3. Přikryjte druhou polovinou piškotu a lehce přitlačte.

4. Řezy vložte do lednice na minimálně 4 hodiny.

5. Před servírováním potřete ušlehanou šlehačkou s cukrem.

6. Posypte nastrouhanou čokoládou a ozdobte plátky pomeranče, nakrájejte na pravidelné díly.

Obrázek receptu na Ovocné košíčky s pudinkovým krémem-sladké potěšení, jako z cukrárny

Ovocné košíčky s pudinkovým krémem: Sladké potěšení, jako z cukrárny

Zajímavost z kuchyně

Věděli jste, že původní řezy Florida se pekly s čerstvým pomerančovým džusem, který se dovážel ve speciálních kontejnerech? V 80. letech se staly tyto řezy symbolem úspěchu – podávaly se na nejdůležitějších oslavách a svatbách. Zajímavé je také to, že kyselina z citrusů v náplni působí jako přírodní konzervant, díky čemuž se řezy drží čerstvé déle než jiné krémové dezerty.

Tipy redakce:

  • Tip č. 1: Klíčem k úspěchu je správně ušlehaný bílkový sníh – musí být tak pevný, že se nevylije z převrácené mísy.
  • Tip č. 2: Pro intenzivnější chuť použijte bio citrusy a kůru strouhejte jen ze sytě zbarvené části slupky.
  • Tip č. 3: Řezy můžete připravit den předem – chutě se ještě více propojí a konzistence bude dokonalejší.
  • Tip č. 4: Podávejte vychlazené a krájejte nožem namočeným v teplé vodě.
Obrázek receptu na macecha řezy s pudinkem, šlehačkou a jahodami.

Macecha řezy: Tentokrát ale s pudinkem, šlehačkou a jahodami

Obrázek receptu na dvoubarevné tvarohové řezy.

Více vrstev, více chutí, více chuťové rozkoše: Vrstvené řezy s kakaovým základem, tvarohovým krémem a piškotovým korpusem

Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest