Občas se říká, že jsou lepší než klasické řízky. Jde o plátky masa, které jsou přes noc v marinádě následně se smaží na sádle. Hlavní gró receptu je právě v marinádě, kterou si většinou každý připravuje podle vlastních chutí. Maso používám obvykle z kuřecích prsou nebo kotlety. Na první pohled prostý recept, který zahrnuje nejoblíbenější způsoby přípravy masa. Obecně kombinace smaženého masa, ať už vepřového nebo kuřecího, je skvělá kombinace s křupavými hranolkami a zeleninovou oblohou.

Marinování je důležitou součástí tohoto receptu, které zajišťuje, že maso je po usmažení šťavnaté a výrazných chutí. Díky specifické marinádě v tomto receptu získá maso osobitý a jedinečný charakter. Pro smažení silně doporučuji použít sádlo, které se chová trochu jinak než rostlinný olej. Má vyšší bod zakouření a proto se tak rychle nepřepaluje a jídlo je chutnější. Sádlo v podobě tuku na smažení získalo jakýsi punc tradice a mnoho kuchařů a hospodyň na něj nedá dopustit. V posledních letech je naopak velmi moderní návrat k tradiční kuchyni a já sádlo používám velmi často.

Recept na rošťáky

Ingredience pro přípravu 6 plátků masa

  • kuřecí prsa nebo vepřové kotlety
  • sádlo

Marináda:

  • 2 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička černého pepře
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 2 lžičky Maggi
  • 2 lžíce solamylu
  • 2 lžíce plnotučné hořčice

Postup přípravy

1. Všechny ingredience na marinádu dobře spolu promícháme v misce.

2. Kuřecí prsa nebo vepřové kotlety naklepeme z obou stran, ale nesolíme. O to se postará marináda.

3. Maso naložíme a obalíme v marinádě. Necháme ho marinovat alespoň 24 hodin.

Obrázek receptu na kuřecí rarášky v burgeru s coleslawem.

Kuřecí rarášci v burgeru s coleslaw salátem

4. Marinované maso smažíme na rozpáleném sádle a podáváme s hranolkami, čerstvou zeleninou a případně kečupem a tatarkou.

Smažené maso s hranolkami.
Zdroj: freepik, Smažené maso s hranolkami.

Zajímavosti na závěr

Věděli jste, že smažené maso bylo oblíbeným pokrmem už na královských dvorech? Na rozdíl od dnešních receptů se ale často připravovalo s bohatou omáčkou nebo v těstíčku.

Hranolky, ač jsou dnes spojovány především s Belgií a Francií, mají své kořeny i v dalších evropských kuchyních. Dnes jsou jedním z nejoblíbenějších fastfoodových jídel na světě.

Sádlo, dlouhá léta zatracované, se postupně vrací do módy díky své schopnosti zlepšit chuť pokrmů a své přirozené vlastnosti.

Zdroj: cooky.cz, částečně upravenou AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest