Toto je typicky rychlý, jednoduchý a chutný moučník, které připravíte pouze pomocí hrníčku. Takže žádné odměřování ani vážení. co může být jednoduššího? Bublanina je tradiční český dezert, který obvykle doprovází nějaké sezónní nebo i kompotované ovoce. V tomto případě jsem se rozhodla upéct bublaninu s višněmi, které svojí nakyslou chutí skvěle doplňují sladké těsto. Pokud použijete čerstvé višně, vznikne vám neuvěřitelně osvěžující dezert s nádechem léta. Na druhou stranu zavařené či mražené višně jsou skvělou alternativou během zimy nebo jara.
Správně připravené těsto na bublaninu musí být lehké, vláčné a během pečení roste rovnoměrně. Ovoce mám ve zvyku přidávat na povrch těsta před pečením, ale je možné ho do něj také vmíchat, aby bylo rozprostřené v celé bublanině. Takováto osvěžující bublanina je velmi dobrým doplňkem k hrnku kávy nebo mléka. Ale opravdovým chuťovým zážitkem je, když ji podáváte ještě teplo, vyndanou přímo z trouby. Na ten pocit a vůni dlouho nezapomenete!
Recept na višňovou hrníčkovou bublaninu
Délka pečení v troubě 30 – 40 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto na bublaninu:
- 1 hrnek cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- trochu strouhané citronové kůry
- 1 hrnek dětské krupičky
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
Navíc:
- višně
- 3 lžíce krupicového cukru na posyp
Postup přípravy
1. Nejdříve si v míse vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Zabere to asi 5 minut ručním šlehačem.
2. Do pěny nyní přidáme zbytek surovin na těsto a dobře ho promícháme.
3. Dáme si předehřát troubu na 170°C a plech vyložíme pečícím papírem.
4. Těsto vylijeme na plech, posypeme ho višněmi a krupicovým cukrem.
5. Vložíme plech do předehřáté trouby a pečeme 30 – 40 minut.

Nadýchaná Šlehačková bublanina s ovocem
6. Nakonec můžeme posypat moučkovým cukrem.
Toto jste o višních věděli?
Višně jsou ovoce, které je nejen chutné, ale i velmi zdravé. Obsahuje velké množství antioxidantů a jsou také bohaté na vitamín C, draslík a vlákninu. To z nich činí perfektní přísadu nejen do dezertů, ale i do dalších jídel. Mimo to jsou višně oblíbené pro své přírodní protizánětlivé účinky a často je dietologové doporučují sportovcům pro rychlejší regeneraci svalů.