Toto je typicky rychlý, jednoduchý a chutný moučník, které připravíte pouze pomocí hrníčku. Takže žádné odměřování ani vážení. co může být jednoduššího? Bublanina je tradiční český dezert, který obvykle doprovází nějaké sezónní nebo i kompotované ovoce. V tomto případě jsem se rozhodla upéct bublaninu s višněmi, které svojí nakyslou chutí skvěle doplňují sladké těsto. Pokud použijete čerstvé višně, vznikne vám neuvěřitelně osvěžující dezert s nádechem léta. Na druhou stranu zavařené či mražené višně jsou skvělou alternativou během zimy nebo jara.

Správně připravené těsto na bublaninu musí být lehké, vláčné a během pečení roste rovnoměrně. Ovoce mám ve zvyku přidávat na povrch těsta před pečením, ale je možné ho do něj také vmíchat, aby bylo rozprostřené v celé bublanině. Takováto osvěžující bublanina je velmi dobrým doplňkem k hrnku kávy nebo mléka. Ale opravdovým chuťovým zážitkem je, když ji podáváte ještě teplo, vyndanou přímo z trouby. Na ten pocit a vůni dlouho nezapomenete!

Recept na višňovou hrníčkovou bublaninu

Délka pečení v troubě 30 – 40 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto na bublaninu:

  • 1 hrnek cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • trochu strouhané citronové kůry
  • 1 hrnek dětské krupičky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje

Navíc:

  • višně
  • 3 lžíce krupicového cukru na posyp

Postup přípravy

1. Nejdříve si v míse vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Zabere to asi 5 minut ručním šlehačem.

Vejce s cukrem vyšleháme do pěny.
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny.

2. Do pěny nyní přidáme zbytek surovin na těsto a dobře ho promícháme.

3. Dáme si předehřát troubu na 170°C a plech vyložíme pečícím papírem.

4. Těsto vylijeme na plech, posypeme ho višněmi a krupicovým cukrem.

Těsto nalijeme do plechu.
Těsto nalijeme do plechu.
Vyskládáme višně.
Vyskládáme višně.

5. Vložíme plech do předehřáté trouby a pečeme 30 – 40 minut.

Recept na šlehačkovou třešňovou bublaninu

Nadýchaná Šlehačková bublanina s ovocem

6. Nakonec můžeme posypat moučkovým cukrem.

Višňová bublanina.
Višňová bublanina.

Toto jste o višních věděli?

Višně jsou ovoce, které je nejen chutné, ale i velmi zdravé. Obsahuje velké množství antioxidantů a jsou také bohaté na vitamín C, draslík a vlákninu. To z nich činí perfektní přísadu nejen do dezertů, ale i do dalších jídel. Mimo to jsou višně oblíbené pro své přírodní protizánětlivé účinky a často je dietologové doporučují sportovcům pro rychlejší regeneraci svalů.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest