Tenhle jablečný koláč je z těch, co zachrání situaci, když potřebujete něco upéct opravdu rychle a přesto chcete, aby to vypadalo, jako byste nad tím strávili celé dopoledne. V jednoduchosti je kouzlo a právě tenhle recept ukazuje, že pár základních surovin, pár jablek a špetka skořice mohou vykouzlit dezert, který chutná jako od babičky.

Vrstvení tenkých plátků jablek s těstem vytvoří při pečení jemnou, až pudinkovou konzistenci uvnitř, zatímco vršek koláče zezlátne a krásně voní. Koláč je vláčný, lehký a ideální ke kávě nebo čaji, ať už na víkendovou pohodu nebo rychlou návštěvu. A nejlepší je, že chutná výborně i druhý den. Pokud vůbec zbude.

Recept na Vrstvený jablečný koláč s rychlou přípravou

Ingredience potřebné na hrnkový jablečný koláč

Jablečno-skořicové kousky

  • 2 jablka
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžička skořice

Co na skořicovou směs

  • 150 g třtinového cukru
  • 2 lžíce skořice
  • 110 g nesoleného rozpuštěného másla

Suroviny na korpus

  • 2 vejce
  • 200 g cukru
  • 300 ml uvařeného mléka
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 110 g nesoleného rozpuštěného másla
  • 360 g mouky
  • 4 lžičky prášku do pečiva
  • cukrová poleva

Postup přípravy vrstveného jablečného koláče

1. Jablka oloupeme a pokrájíme na malé kousky, dáme do misky.

2. Přidáme cukr a skořici a jemně promícháme. Dáme stranou.

3. Na skořicová směs v misce řádně smícháme třtinový cukr, skořici a rozpuštěné máslo . Necháme stranou.

4. Do jinémísy dáme cukr, vanilkovou esenci a mléko a řádně vyšleháme.

5. Když se cukr rozpustí přidáme vejce a znovu prošleháme.

6. Přidáme rozpuštěné máslo a znovu prohledáme, aby se vše spojilo. Necháme stranou.

7. V jiné misce si připravíme suché ingredience a to prosetou mouku s práškem do pečiva.

Skořicovo směs roztaháme po povrchu těsta vidličkou.
Zdroj: HomeCookingShow, Skořicovo směs roztaháme po povrchu těsta vidličkou.
Obrázek receptu na kastelánské řezy.

Když se spojí piškot, jablka a tvaroh, tak vznikne sladký zázrak kastelánské řezy: Dezert hodný zámeckého stolu

8. K této suché směsi přidáme připravené mokré ingredience a vše řádně promícháme, aby nezůstali hrudky.

9. Do těsta přidáme připravené jablka obalené ve skořici a promícháme.

10. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.

Koláč upečeme v troubě a odstraníme papír.
Zdroj: HomeCookingShow, Koláč upečeme v troubě a odstraníme papír.

11. Těsto rozložíme na plech vystlaný pečícím papírem a na těsto navrstvíme skořicovou směs, kterou roztaháme vidličkou, aby s těstem tvořila jakýsi mramor a aby skořicová chuť pronikla do celého koláče.

12. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 35 minut. Po vyjmutí z trouby odstraníme pečící papír a můžeme podávat. Ozdobíme dle chuti a fantazie, například pocákáním cukrovou polevou.

Tipy na obměnu

Část těsta můžeme obarvit kakaem pro dvoubarevný efekt. Před pečením můžeme povrch posypav vlašskými ořech a třtinovým cukrem.

Obrázek receptu na Klasické jablečné řezy, dokonalost v jednoduchosti

Klasické jablečné řezy se strouhanými jablky a vanilkovými pudinky

Obrázek receptu na Klasické jablečné řezy, dokonalost v jednoduchosti

Klasické jablečné řezy se strouhanými jablky a vanilkovými pudinky

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest