Když už nevím, co s jablky, která se nám urodila v sadu, upeču tenhle rychlý jablečný koláč. S vrstvou vanilkového pudinku je vláčnější a jemnější než klasický závin a co si budeme povídat, už to chce změnu. Podle nálady a chuti do koláče zakomponuji ořechy, rozinky nebo obměním příchuť pudinku.
Piškoty hrají v koláči velmi důležitou roli, protože nasáknou šťávu z jablek. Nemusíte se proto trápit jejím vymačkáváním a také o ni nepřijdete. Piškoty se šťávou vnesou do koláče svěží lehkost. Kdybyste ale měli i nadúrodu vlašáků, klidně je namelte a šoupněte je pod jablka místo piškotů. Koláč dostane větší šmrnc. Jen je třeba počítat s tím, že ořechy samotné šťávu z jablek nenasají a poprášit proto listové těsto napřed lehkou vrstvou dětské krupice. Nebojte se, recept není žádná věda a zvládne ho i méně zkušený kuchtík. Listové těsto používám koupené, pokud máte raději vlastní, jen směle do toho 🙂
Recept na jablečný koláč z listového těsta
Doba přípravy: 1 hodina + chlazení
Co potřebujeme na koláč
- 2 pláty listového těsta (spodní a vrchní)
- 1 kg jablek
- ½ balíčku dětských piškotů
- 1 balíček skořicového cukru
- Citrónová šťáva (zhruba 2 lžíce, podle chuti)
Co potřebujeme na pudink
- 1 litr mléka
- 3 vanilkové pudinkové prášky
- 6 lžic cukru (nebo podle chuti)
- 1 vejce na potření vrchní vrstvy těsta
Postup na jablečný koláč
1. Na plech vyložený pečicím papírem položíme první plát těsta. Ten poklademe po celém povrchu piškoty.
2. Na piškoty rovnoměrně rozprostřeme nastrouhaná jablka, která pokapeme citronovou šťávou a posypeme skořicovým cukrem.
3. Z mléka a prášku uvaříme hustý pudink, který osladíme 6 lžícemi cukru.
4. Puding rozetřeme na jablka a přikryjeme druhým plátem těsta.
5. Vrchní vrstvu těsta potřeme rozšlehaným vejcem a propícháme na několika místech vidličkou, aby měla kam unikat pára při pečení.
6. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C 30–35 minut dozlatova.

Královský jablečný koláč: Dezert hodný královského stolu – jednoduchý na přípravu, božský na chuť

Rychlý jablečný koláč se skořicí: Vláčný, voňavý a bleskový
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková