Velice jemný a jednoduchý dort pouze ze 6 ingrediencí. Základ spočívá v jogurtu, díky tomu je struktura nadýchaná a rozplývá se v ústech. Dezert pokládám za dokonalý, protože těžko lze uvěřit, že z pár surovin připravíte takovouto lahůdku. Zamilujete se už u prvního sousta, navíc se obejdete bez mouky a másla. Takže můžeme spolehlivě prohlásit, že tento jogurtový dort nezpůsobí našemu žaludku nepříjemné pozdvižení. Tím pádem je ideální pro všechny, kteří dostali chuť na něco sladkého a zároveň provozují vyvážený jídelníček.
Recept na jogurtový dort bez mouky a másla
Délka pečení v troubě 40 minut.
Ingredience pro přípravu
- 4 vejce
- 80 g cukru
- 320 g bílého jogurtu
- 50 g kukuřičného škrobu
- 1 lžička vanilkového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
Postup přípravy
1. V míse si ušleháme žloutky s cukrem do světlé hmoty a poté přidáme jogurt a dobře promícháme.
2. Dále k žloutkům přidáme kukuřičný škrob, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Promícháme do hladka.
3. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a ten postupně zapracujeme do žloutkové směsi.
4. Dáme si předehřát troubu na 170°C a formu si vyložíme pečícím papírem.
5. Nyní si dno formy zabalíme do alobalu, formu vložíme do hlubšího plechu a a do formy nalejeme těsto.
6. Do plechu nyní nalejeme asi 2 cm horké vody a plech s formou vložíme do předehřáté trouby.
7. Pečeme 40 minut a po upečení necháme ve vypnuté troubě s otevřenými dvířky ještě 30 minut uvnitř.
8. Koláč nyní vyjmeme a necháme vychladnout a následně ho dáme na alespoň hodinu do lednice.
9. Nakonec koláč posypeme moučkovým cukrem, případně ho můžeme potřít marmeládou.
Lehčí a zdravější
Tento koláč je perfektní alternativa k běžným dezertům, ale ve zdravější variantě. Je přirozeně bezlepkový a díky absenci másla také nízkotučný. Pokud chcete obohatit chutě, přidejte do těsta trochu nasekaných ořechů nebo pro lehčí variaci ovesné vločky.