Rychlý a snadný koláč s jogurtem a sladkým sýrem je ideální volba pro zahnání chuti na sladké. Obzvláště, pokud nemáte nadbytek času pro přípravu složitých dezertů. Tento koláč je totiž nejen jednoduchý, ale také svěží a díky kombinaci jogurtu a sladkého sýra také vláčný. Zároveň koláč podle tohoto receptu snadno využijete jako pohoštění pro návštěvu ke kávě, ke které se báječně hodí. Koláč je také velmi sytý a v pohodě si na něm pochutnáte jako na svačině v práci nebo ve škole.

Sladký sýr představuje v koláči nejdůležitější ingredienci. Víte ale vůbec, jaký produkt si pod pojmem sladký sýr představujeme? Máme na výběr z několika variant. Taková nejčastější klasika je mascarpone, avšak skvělou volbou jsou také ricotta nebo cottage. Ať už zvoláte jakkoliv, koláč všechny potěší svojí jemnou sladkostí a jednoduchou chutí.

Recept na rychlý jogurtový koláč

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 230 g mouky
  • 300 g bílého jogurtu
  • 4 vejce
  • 200 g cukru
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 90 g rozpuštěného másla
  • případně citronová kůra dle chuti
  • moučkový cukr na posyp

Náplň:

  • 250 g sladkého sýra
  • 2 – 3 lžíce cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 vejce

Postup přípravy

1. Nejdříve si ušleháme bílky se špetkou soli a 100 g cukru a v jiné míse smícháme žloutky se zbylými 100 g cukru.

2. Ke žloutkům přidáme vanilkový cukr a šleháme, dokud nezdvojnásobí objem a poté přidáme jogurt a rozpuštěné máslo.

3. Do mísy se žloutky prosejeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, dobře promícháme a zapracujeme bílkový sníh.

4. Dáme si předehřát troubu na 180°C a plech si vyložíme pečícím papírem.

5. Těsto nalejeme na plech a připravíme náplň.

6. V míse smícháme sladký sýr s cukrem, vanilkovým extraktem a vejci.

Náplň a těsto.
Zdroj obrázku: bucataras, Náplň a těsto.

7. Sýrovou náplň naneseme postupně lžičkou na těsto a plech poté vložíme do předehřáté trouby.

Náplň naneseme lžičkou na těsto.
Zdroj obrázku: bucataras, Náplň naneseme lžičkou na těsto.

8. Pečeme do mírného zhnědnutí a upečený koláč necháme zchladnout a poprášíme cukrem.

Pečeme do zhnědnutí.
Zdroj obrázku: bucataras, Pečeme do zhnědnutí.
Rychlý jogurtový koláč.
Zdroj obrázku: bucataras, Rychlý jogurtový koláč.

Úpravy koláče a jiné variace

Ovoce: Přidejte do těsta kousky čerstvého ovoce jako meruňky, třešně, borůvky atd. Ovoce dodá koláči svěžest a barvu.

Tvaroh místo sladkého sýra: Pokud nemáte sladký sýr, klidně použijte tvaroh ve vaničce. Výsledek bude také velmi chutný.

Výraznější chuti dosáhnete přidáním skořice do náplně.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!
Nejlepší zákusky z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest