Letní malinová nálada je kulatý koláč, které vypadá na první pohled jako červený kruh letní pohody. Je jemně sladký, trochu kyselkavý, křehký a vláčný. Maliny mu dodávají šťavnatost a trochu divokosti. Spolu s čokoládou tvoří skvělou kombinaci, která je velmi oblíbená kromě koláčů i v dortech.
Náš dnešní recept na koláč je snadný, vypadá krásně i bez velkého zdobení, vydrží vláčný i druhý den. Lze ho podávat nejen samotný, ale také s kopečkem vanilkové zmrzliny samotný. Můžeme ho upéct i ve formě na mufiny, v tom případě nám vzniknou malé malinové košíčky.
Recept na malinový koláč s křehkým těstem a čokoládou
Ingredience potřebné na koláčové těsto
- 120 g rozpuštěného másla
- 120 g krupicového cukru
- pár kapek vanilkové esence
- citrónová kůra
- 3 vejce
- 60 g hladké a 60 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce rumu
- 100 g čerstvých malin
Suroviny na polevu
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžička oleje
- 50 g čerstvých malin
Postup přípravy malinového koláče
1. Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme ostatní ingredience, nakonec vmícháme prosetou mouku s práškem do pečiva a rozmačkané maliny.
2. Pečeme v kulaté formě vystlané pečící papírem ve vyhřáté troubě na 180 stupňů.
3. Ingredience určené na polevu smícháme dohromady, mícháme důkladně asi 3 minuty a vylijeme na vychladnutý koláč. Ozdobíme čerstvými malinami a strouhanou čokoládou.
Tip na přípravu koláče
Pro lepší strukturu koláče můžete na dno formy nasypat trochu mletých mandlí nebo piškotové strouhanky, zachytí přebytečnou šťávu z malin.

Malinové tiramisu – svěží česká varianta klasického dezertu

Trhanec s malinovou pěnou: svěží dezert s karamelem a vůní malin
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková