Tento recept lze připravit velmi jednoduše a zabere něco málo přes půl hodiny. Chutná kombinace rýže a klobásy se zeleninou tvoří zajímavou směs s kouřovým aroma. Takže pokud máte shon a nestíháte, tímto chodem rozhodně nic nezkazíte.
Důležitým prvkem v tomto jídle je výběr klobásy. Doporučujeme jakoukoliv vepřovou nebo i směs hovězí, krůtí a vepřové klobásy. Olej je vhodné použít klasický řepkový nebo jakýkoliv jiný neutrální chuti, aby nezměnil podstatu pokrmu. Vývar je podle nás vhodný kuřecí.
Recept na Rýžovou směs s klobásou a zeleninou z jednoho hrnce
Potřebné vybavení
- 1 Větší hrnec
Suroviny
- 2 ks Uzené klobásy
- 1 ks Cibule
- 1 ks Zelená paprika
- 1 ks Červená paprika
- 2 stroužky Česneku
- 2 lžíce Oleje
- 1 lžička Soli
- 1/2 lžičky Oregana
- 1/4 lžičky Mletého černého pepře
- 1/4 lžičky Mleté červené papriky
- 2 a 1/2 hrnku Kuřecího vývaru s nízkým obsahem soli (nebo ubrat sůl během dochucování)
- 1 a 1/2 Hrnku Dlouhozrnné bílé rýže (např. Jasmínová)
- 400 ml Konzervovaných rajčat (ideálně pečených na ohni)
- Chilli vločky (dle chuti)
Postup
- Rozehřejeme si olej na střední teplotu.
- Přidáme na plátky nakrájenou klobásu.
- Přisypeme najemno nakrájenou cibuli a papriku.
- Restujeme do hnědnutí cca 4-5 minut.
- Přidáme česnek, oregano, sůl, pepř, papriku, případně chilli vločky a restujeme další minutu.
- Nevařenou rýži propláchneme a scedíme.
- Přidáme kuřecí vývar a rajčata. Přivedeme k varu.
- Vsypeme a vmícháme rýži a přikryjeme pokličkou.
- Vaříme na středně nízkou teplotu za občasného míchání.
- Po 12 – 15 minutách, dokud není rýže al dente, odstavíme.
- Ochutnáme, případně dochutíme dle sebe.