Klasické karbanátky známe všichni, nejen v našich končinách patří díky své chuti a snadné přípravě k oblíbeným jídlům. Zpravidla do nich přidáváme sušené bylinky. Co to ale zkusit jinak? Je léto, a tak můžete vsadit na čerstvost. Zvolit můžete dle vlastní chuti, ale my vyzkoušeli tentokrát sáhnout po dvou bylinkách. Čerstvá zelená petrželka dodá svěžest, lehké aroma a také porci vitaminu C, železa i antioxidantů, takže zvedne nutriční hodnotu pokrmu.
Voňavý zázrak z naší zahrádky
Libeček, často přezdívaný jako zdravá „maggi“ bylinka, zase přinese omamnou vůni. Jistě jej znáte jako surovinu do vývarů, luštěninových jídel či zeleninových směsí. Jeho chuť je opravdu robustní, proto jej přidáváme většinou malé množství. Libeček ovšem není přínosem jen pro náš čich nebo chuť, ale i pro zdraví – má totiž detoxikační účinky, podporuje trávení a pomáhá k odvodnění organismu.
Ingredience:
- Mleté vepřové maso (např. z plece) – 500 g;
- Žloutek – 1 ks;
- Červená cibule – 1 ks;
- Starší houska nebo rohlík – 1 ks;
- Mléko – na namočení housky;
- Delikátní hořčice – 1 lžička;
- Sůl – 1 lžička;
- Pepř – ½ lžičky;
- Nasekaný čerstvý libeček – 1 lžíce;
- Nasekaná čerstvá zelená petrželka – 1 lžíce;
- Strouhanka – na obalení;
- Olej – na smažení.
Postup:
- Housku rozlámejte a namočte do mléka.
- Nechte chvíli nasáknout, poté důkladně vymačkejte.
- Cibuli nastrouhejte a krátce opečte na rozpáleném oleji.
- Opečenou cibuli vložte do mísy.
- Přidejte mleté maso a vymačkanou housku.
- Dále přimíchejte žloutek a hořčici.
- Řádně promíchejte.
- Osolte a dochuťte pepřem.
- Přidejte nasekané bylinky.
- Směs poctivě propracujte.
- Ze vzniklého těsta tvořte placičky (karbanátky), které poté obalte ve strouhance.
- Na pánvi rozpalte olej, na kterém pak smažte karbanátky z obou stran dozlatova.
- Tip na servírování:
- Karbanátky jsou skvělé s bramborovou kaší, batátovým pyré, vařenými či pečenými bramborami nebo i se zeleninovou směsí.
- Mnoho lidí preferuje karbanátky i studené, jsou pak skvělé jako svačina s sebou na výlet, pohodlně si je vychutnáte v autě, ve vlaku nebo třeba i v lese!

Karbanátky na jehle: Grilované špízy z mletého maso s bramborami a zeleninou

Cuketové pokušení s hermelínovým srdcem: Karbanátky s bramborami vařenými ve slupce a čerstvou oblohou
Zdroj: Autorský text, Healthline