Teplé brambory nakrájené na kolečka, lehce nasáklé vývarem – přesně takto se vytvoří základ salátu, který drží chuť pohromadě. Cibule svařená s hořčicí, cukrem a octem dodá salátu správný říz. No a následuje kyselá okurka, pepř a pažitka – ingredience, které salát dotáhnou do správné rovnováhy. Jen málokterý pokrm tak krásně propojuje jednoduché ingredience do podobně úžasného celku jako právě tento vídeňský salát. Jeho původ sahá do Rakouska, kde se stal nejen neodmyslitelným doplňkem ke slavnému vídeňskému řízku, ale také oblíbenou součástí rodinných slavností a hostin i nedělních obědů. Tento salát se od české klasiky liší především tím, že je lehčí, nemá v sobě majonézu a staví na spojení vývaru, cibule a hořčice. To mu dodává jemně nakyslou a osvěžující chuť.
Zatímco česká verze bramborového salátu je hutná, krémová a vydrží v lednici i několik dní, vídeňský salát sází na čerstvost a svěžest. Nejlepší je připravený z ještě teplých brambor, které krásně nasají horký vývar i cibulovou zálivku. Díky tomu je salát šťavnatý, voňavý a lehký, přesto dostatečně sytý. Je to pokrm, který výborně doplní smažené maso, pečené ryby, ale skvěle se hodí i jen tak samotný, například s čerstvým chlebem.
Recept na vídeňský bramborový salát
Ingredience pro přípravu
- 2 kg brambor typu A
- 600 ml hovězího vývaru
- 4 červené cibule
- 4 lžíce cukru
- 4 lžíce plnotučné hořčice
- 8 lžic olivového oleje
- 12 lžic vinného octa
- 1 kyselá okurka
- sůl a pepř
- čerstvá pažitka na dochucení
Postup přípravy bramborového salátu na vídeňský způsob
1. Brambory uvaříme ve slupce, dokud nejsou měkké a ještě teplé je oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka do velké mísy.
2. Zalijeme brambory horkým vývarem tak, aby byly ponořené do poloviny. Díky teplu brambory krásně nasají tekutinu a budou vláčné.
3. Červené cibule nakrájíme na půlměsíčky a dáme je do kastrůlku spolu s cukrem, hořčicí, olejem a vinným octem.
4. Krátce svaříme, cibule změkne a chutě se spojí do aromatické zálivky.
5. Nalijeme cibulovou směs k bramborám, promícháme a přidáme na kostičky nakrájenou kyselou okurku.
6. Osolíme, opepříme a na závěr posypeme nasekanou pažitkou.
TIP: Salát necháme chvíli uležet, aby se chutě dokonale propojily, ale podáváme ideálně ještě vlažný.
Podávání
Vídeňský bramborový salát chutná nejlépe lehce teplý, ale výborný je i studený. Hodí se nejen k řízku, ale i ke grilovanému masu, rybám nebo třeba ke klobásám.

Bramborový salát s červenou cibulí podle rumunského receptu
