V Rumunsku se bramborový salátrumunsky salata de cartofi – často podává k masu, grilovaným klobásám nebo k rybě. Jeho recept pochází ze selských tradic a základem jsou jednoduché, ale výrazné suroviny. Suroviny jsou dost podobné našemu bramborovému salátu, ale základní surovinou toho rumunského je čerstvá, nakyslá a štiplavá, ideálně červená cibule.

Salát je jednoduchý, svěží a okyselený jen tolik, aby podpořil chuť brambor a doplnil sytější pokrmy. Na rozdíl od českého majonézového salátu je tento lehčí, bez majonézy, s důrazem na kvalitní olej, ocet a aromatickou červenou cibuli. Rumuni tradičně používají slunečnicový olej, který má neutrální chuť a podtrhne chuť brambor a cibule.

Recept na Bramborový salát s červenou cibulí

Ingredience potřebné na přípravu Bramborového salátu dle rumunského receptu

  • 750 g salátových brambor (5-6 ks)
  • 1 červená cibule
  • 6-8 nakládaných okurek
  • 30 ml octu
  • sůl
  • kopr
  • petržel

Zálivka

  • 50 ml mléka
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 20 ml octu
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička granulovaného česneku
  • sůl a pepř

Postup přípravy bramborového salátu

1. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky do velké mísy.

Cibui nakrájíme na proužky.
Zdroj: Idei de retete, Cibui nakrájíme na proužky.

2. Cibuli osolíme, přidáme 30 ml octu, zalijeme teplou vodou a necháme louhovat 10 minut.

3. Brambory oloupeme a omyjeme. Nakrájíme na kostičky a vaříme 10-15 minut. Přidáme okurky nakrájené na kostičky a najemno nasekaný kopr a zelenou petrželku.

Obrázek receptu na Bouchačkový salát - salát z bouchaných brambor v podobě rozmačkaných pečených čipsů

Bouchačkový salát – salát z bouchaných brambor v podobě rozmačkaných pečených čipsů

4. V jiné misce mixujeme mléko s olejem ručním mixerem 1 minutu. Poté přidáme 1 lžičku soli, 1/2 lžičky pepře, česnek, hořčici a ocet. Mixujeme další minutu, dokud nezískáme omáčku podobnou majonéze.

5. Do velké misky dáme scezené brambory, přidáme scezenou cibuli, okurky, pepř a petrželku a opatrně, ale řádně promícháme.

Do misky scedíme brambory a nakrájíme okurky.
Zdroj: Idei de retete, Do misky scedíme brambory a nakrájíme okurky.

6. Zalijeme připravenou zálivkou a znovu promícháme.

Tento salát se skvěle hodí ke grilovaným specialitám, ale i jako samostatníépostní jídlo s chlebem.

Recept na bramborový salát vídeňského typu

Nezaměnitelně lahodný bramborový salát na vídeňský způsob: Zabere minimum času a námahy

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest