V Rumunsku se bramborový salát – rumunsky salata de cartofi – často podává k masu, grilovaným klobásám nebo k rybě. Jeho recept pochází ze selských tradic a základem jsou jednoduché, ale výrazné suroviny. Suroviny jsou dost podobné našemu bramborovému salátu, ale základní surovinou toho rumunského je čerstvá, nakyslá a štiplavá, ideálně červená cibule.
Salát je jednoduchý, svěží a okyselený jen tolik, aby podpořil chuť brambor a doplnil sytější pokrmy. Na rozdíl od českého majonézového salátu je tento lehčí, bez majonézy, s důrazem na kvalitní olej, ocet a aromatickou červenou cibuli. Rumuni tradičně používají slunečnicový olej, který má neutrální chuť a podtrhne chuť brambor a cibule.
Recept na Bramborový salát s červenou cibulí
Ingredience potřebné na přípravu Bramborového salátu dle rumunského receptu
- 750 g salátových brambor (5-6 ks)
- 1 červená cibule
- 6-8 nakládaných okurek
- 30 ml octu
- sůl
- kopr
- petržel
Zálivka
- 50 ml mléka
- 100 ml rostlinného oleje
- 20 ml octu
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička granulovaného česneku
- sůl a pepř
Postup přípravy bramborového salátu
1. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky do velké mísy.
2. Cibuli osolíme, přidáme 30 ml octu, zalijeme teplou vodou a necháme louhovat 10 minut.
3. Brambory oloupeme a omyjeme. Nakrájíme na kostičky a vaříme 10-15 minut. Přidáme okurky nakrájené na kostičky a najemno nasekaný kopr a zelenou petrželku.

Bouchačkový salát – salát z bouchaných brambor v podobě rozmačkaných pečených čipsů
4. V jiné misce mixujeme mléko s olejem ručním mixerem 1 minutu. Poté přidáme 1 lžičku soli, 1/2 lžičky pepře, česnek, hořčici a ocet. Mixujeme další minutu, dokud nezískáme omáčku podobnou majonéze.
5. Do velké misky dáme scezené brambory, přidáme scezenou cibuli, okurky, pepř a petrželku a opatrně, ale řádně promícháme.
6. Zalijeme připravenou zálivkou a znovu promícháme.
Tento salát se skvěle hodí ke grilovaným specialitám, ale i jako samostatníépostní jídlo s chlebem.
