Šarlota je elegantní dezert, který vypadá složitě, ale ve skutečnosti je jeho příprava překvapivě jednoduchá. Tento krásný dezert kombinuje jemný piškotový korpus s bohatým vanilkovým krémem a čerstvým ovocem. Výsledek je nejen chutný, ale také vizuálně působivý, tím pádem je ideální také na oslavy.
Šarlota má francouzské kořeny a původně se připravovala ve speciálních formách. Želatina v receptu zajišťuje, že se dezert po vychladnutí krásně drží pohromadě a lze ho elegantně nakrájet jako dort. Vanilkový puding dodává krému bohatou chuť a příjemnou konzistenci, zatímco šlehačka ho odlehčuje.
Recept na Šarlotu s vanilkovým krémem
Délka pečení v troubě 15 až 20 minut.
Ingredience na piškotový korpus
- 100 g polohrubé mouky
- 5 vajec
- 100 g práškového cukru
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce vlažné vody
Z čeho udělat krém
- 500 ml smetany ke šlehání
- 550 ml mléka
- 1,5 sáčku vanilkového pudingu
- 150 g krystalového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- želatina (množství podle návodu na 1 l hmoty)
Suroviny na dokončení
- rybízový džem
- ovoce (pomeranče, mandarinky nebo drobné ovoce)
Postup přípravy dortu šarlota
1. Žloutky, cukr, olej a vodu vyšlehejte do pěny.
2. Přidejte mouku s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.
3. Těsto rozotřete na plech a upečte při 180 stupňů asi 15 až 20 minut.
4. Horký plát vyklopte na navlhčenou a dobře vyždímanou utěrku.
5. Pevně stočte do rolády, počkejte 1 minutu a roztočte.
6. Utěrku vytáhněte a roládu opět stočte, nechte vychladnout.
7. Vychladlou roládu natřete džemem a stočte.
8. Nakrájejte na tenká kolečka asi 1 cm tlustá.
9. V troše mléka nechte nabobtnat želatinu podle návodu.

Medová roláda s krémem z mascarpone: Jemné těsto, bohatý krém jako od profíka
10. Ze zbytku mléka a vanilkového pudingu uvařte krém a nechte vychladnout.
11. Poté do něj zašlehejte cukr, vanilkový cukr, vyšlehanou šlehačku a rozpuštěnou želatinu.
12. Kolečky rolády vyložte cedník nebo velkou mísu.
13. Opatrně nalijte krém a prokládejte ho kousky ovoce.
14. Nechte 12 hodin tuhnout v chladničce.
15. Poté vyklopte na talíř nebo tác a krájejte jako dort.
Tipy redakce
- Bílky šlehejte do pevného sněhu a vmíchávejte je opatrně odspoda nahoru, aby se nezdrcnul. Piškot je upečený, když se při lehkém dotyku pružně vrací.
- Pokud se roláda při stáčení láme, není to problém – při krájení na kolečka se drobné praskliny nebudou vidět.
- Krém by měl být hustý, ale ne příliš tuhý. Pokud je řídký, přidejte trochu více želatiny. Naopak pokud je příliš tuhý, přidejte trochu mléka.
- Nejlépe se hodí ovoce, které nepustí příliš mnoho šťávy – mandarinky, pomeranče, jahody nebo borůvky. Vyhněte se příliš šťavnatému ovoci.
- Před vyklopením ponořte dno formy na chvíli do teplé vody, aby se Šarlota snadněji uvolnila. Servírujte vychlazené.

Nadýchaná piškotová roláda s jemným krémem a marmeládou: Základ pohoštění pro každou návštěvu

Úžasně pomerančový a osvěžující fanta dort. Retro tvarohový dezert s želatinou
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková