Šarlota je elegantní dezert, který vypadá složitě, ale ve skutečnosti je jeho příprava překvapivě jednoduchá. Tento krásný dezert kombinuje jemný piškotový korpus s bohatým vanilkovým krémem a čerstvým ovocem. Výsledek je nejen chutný, ale také vizuálně působivý, tím pádem je ideální také na oslavy.

Šarlota má francouzské kořeny a původně se připravovala ve speciálních formách. Želatina v receptu zajišťuje, že se dezert po vychladnutí krásně drží pohromadě a lze ho elegantně nakrájet jako dort. Vanilkový puding dodává krému bohatou chuť a příjemnou konzistenci, zatímco šlehačka ho odlehčuje.

Recept na Šarlotu s vanilkovým krémem

Délka pečení v troubě 15 až 20 minut.

Ingredience na piškotový korpus

  • 100 g polohrubé mouky
  • 5 vajec
  • 100 g práškového cukru
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce vlažné vody

Z čeho udělat krém

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 550 ml mléka
  • 1,5 sáčku vanilkového pudingu
  • 150 g krystalového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • želatina (množství podle návodu na 1 l hmoty)

Suroviny na dokončení

  • rybízový džem
  • ovoce (pomeranče, mandarinky nebo drobné ovoce)

Postup přípravy dortu šarlota

1. Žloutky, cukr, olej a vodu vyšlehejte do pěny.

2. Přidejte mouku s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.

3. Těsto rozotřete na plech a upečte při 180 stupňů asi 15 až 20 minut.

4. Horký plát vyklopte na navlhčenou a dobře vyždímanou utěrku.

5. Pevně stočte do rolády, počkejte 1 minutu a roztočte.

6. Utěrku vytáhněte a roládu opět stočte, nechte vychladnout.

7. Vychladlou roládu natřete džemem a stočte.

8. Nakrájejte na tenká kolečka asi 1 cm tlustá.

9. V troše mléka nechte nabobtnat želatinu podle návodu.

Obrázek k receptu na medovou roládu

Medová roláda s krémem z mascarpone: Jemné těsto, bohatý krém jako od profíka

10. Ze zbytku mléka a vanilkového pudingu uvařte krém a nechte vychladnout.

11. Poté do něj zašlehejte cukr, vanilkový cukr, vyšlehanou šlehačku a rozpuštěnou želatinu.

12. Kolečky rolády vyložte cedník nebo velkou mísu.

13. Opatrně nalijte krém a prokládejte ho kousky ovoce.

14. Nechte 12 hodin tuhnout v chladničce.

15. Poté vyklopte na talíř nebo tác a krájejte jako dort.

Tipy redakce

  • Bílky šlehejte do pevného sněhu a vmíchávejte je opatrně odspoda nahoru, aby se nezdrcnul. Piškot je upečený, když se při lehkém dotyku pružně vrací.
  • Pokud se roláda při stáčení láme, není to problém – při krájení na kolečka se drobné praskliny nebudou vidět.
  • Krém by měl být hustý, ale ne příliš tuhý. Pokud je řídký, přidejte trochu více želatiny. Naopak pokud je příliš tuhý, přidejte trochu mléka.
  • Nejlépe se hodí ovoce, které nepustí příliš mnoho šťávy – mandarinky, pomeranče, jahody nebo borůvky. Vyhněte se příliš šťavnatému ovoci.
  • Před vyklopením ponořte dno formy na chvíli do teplé vody, aby se Šarlota snadněji uvolnila. Servírujte vychlazené.
Obrázek k receptu piškotová roláda

Nadýchaná piškotová roláda s jemným krémem a marmeládou: Základ pohoštění pro každou návštěvu

Obrázek receptu na Fanta dort - osvěžující spojení kakaa, tvarohu a pomeranče

Úžasně pomerančový a osvěžující fanta dort. Retro tvarohový dezert s želatinou

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest