Piškotová roláda je velmi oblíbený moučník, protože je rychlá, nadýchaná a dá se nekonečně obměňovat podle chuti. Když si osvojíte základní principy přípravy, stane se vaší rychlou pomocí v případě nečekané návštěvy. Ačkoli totiž vypadá velmi rafinovaně, na přípravě není nic moc složitého.

V tomto receptu si připravíme klasickou roládu s krémem z pudinku a másla. Nebojte se ovšem jakýchkoli variací. Hned na začátku prozradíme, že pokud budete natírat roládu marmeládou, můžete ji natírat hned. Jestliže chcete marmeládu vynechat a natírat rovnou krémem, těsto po upečení stočte, než trochu vychladne, poté namažte a nakonec finálně srolujte. A teď už hezky krok za krokem.

Recept na piškotovou roládu s krémem a marmeládou

Doba přípravy: 50 minut + chladnutí pudinku

Co potřebujeme na těsto

  • 5 vajec
  • 5 lžic krupicového cukru
  • 5 lžic polohrubé mouky

Co potřebujeme na krém

  • 500 ml mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 250 g másla
  • cukr krupice podle chuti

Postup přípravy piškotové rolády

1. Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.

2. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny a smícháme se sněhem. Potom postupně přidáváme mouku (nejlépe po lžících) a postupně vmícháváme, aby těsto nespadlo a zůstalo nadýchané.

3. Těsto naneseme rovnoměrně na plech vyložený pečicím papírem a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C na 8–10 minut. Když těsto zrůžoví, je hotové.

4. Po vyjmutí z trouby položíme na těsto vlhkou utěrku a srolujeme ho společně s papírem.

5. Připravíme si krém: Z mléka, pudinkových prášků a cukru uvaříme pudink a necháme vychladnout.

6. Do vychlazeného pudinku zašleháme změklé máslo pokojové teploty. Pudink i máslo by měly mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil.

Obrázek receptu na Kardinálovy řezy

Kardinálovy řezy: Vídeňská kavárna u vás doma

7. Rozbalíme roládu a potřeme větší částí krému.

8. Poté roládu srolujeme pomocí pečicího papíru. Papírem těsto posunujeme vpřed a zeshora na něj jemně tlačíme, aby byla roláda dobře utažená.

9. Po povrchu roládu potřeme zbytkem krému. Nakonec dáme na 2 hodiny vychladit do lednice.

Tipy pro dokonalou roládu

  • Pokud namažeme na těsto nejprve marmeládu, dostane roláda větší šmrnc.
  • Krém můžeme posypat jemně nakrájeným ovocem. Jemně proto, aby se roláda při rolování nepotrhala.
  • Můžete vyrobit také krém z tvarohu, šlehačky nebo z mascarpone. Při výběru krému vždy myslete na to, aby byl dostatečně tuhý a z rolády nevytekl.
  • Pro kakaové těsto přidejte 2 lžíce kakaa a uberte stejné množství mouky.
Recept na dokonalou štafetku v podobě rolády

Sladká ikona mezi roládami: Štafeta, která slaví návrat do domácí kuchyně

Obrázek k receptu na kakaovou roládu s krémem z mascarpone

Kakaová roláda s krémem z mascarpone a jahodami: Lehký dezert nejen pro slavnostní chvíle

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest