Piškotová roláda je velmi oblíbený moučník, protože je rychlá, nadýchaná a dá se nekonečně obměňovat podle chuti. Když si osvojíte základní principy přípravy, stane se vaší rychlou pomocí v případě nečekané návštěvy. Ačkoli totiž vypadá velmi rafinovaně, na přípravě není nic moc složitého.
V tomto receptu si připravíme klasickou roládu s krémem z pudinku a másla. Nebojte se ovšem jakýchkoli variací. Hned na začátku prozradíme, že pokud budete natírat roládu marmeládou, můžete ji natírat hned. Jestliže chcete marmeládu vynechat a natírat rovnou krémem, těsto po upečení stočte, než trochu vychladne, poté namažte a nakonec finálně srolujte. A teď už hezky krok za krokem.
Recept na piškotovou roládu s krémem a marmeládou
Doba přípravy: 50 minut + chladnutí pudinku
Co potřebujeme na těsto
- 5 vajec
- 5 lžic krupicového cukru
- 5 lžic polohrubé mouky
Co potřebujeme na krém
- 500 ml mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 250 g másla
- cukr krupice podle chuti
Postup přípravy piškotové rolády
1. Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
2. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny a smícháme se sněhem. Potom postupně přidáváme mouku (nejlépe po lžících) a postupně vmícháváme, aby těsto nespadlo a zůstalo nadýchané.
3. Těsto naneseme rovnoměrně na plech vyložený pečicím papírem a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C na 8–10 minut. Když těsto zrůžoví, je hotové.
4. Po vyjmutí z trouby položíme na těsto vlhkou utěrku a srolujeme ho společně s papírem.
5. Připravíme si krém: Z mléka, pudinkových prášků a cukru uvaříme pudink a necháme vychladnout.
6. Do vychlazeného pudinku zašleháme změklé máslo pokojové teploty. Pudink i máslo by měly mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil.

Kardinálovy řezy: Vídeňská kavárna u vás doma
7. Rozbalíme roládu a potřeme větší částí krému.
8. Poté roládu srolujeme pomocí pečicího papíru. Papírem těsto posunujeme vpřed a zeshora na něj jemně tlačíme, aby byla roláda dobře utažená.
9. Po povrchu roládu potřeme zbytkem krému. Nakonec dáme na 2 hodiny vychladit do lednice.
Tipy pro dokonalou roládu
- Pokud namažeme na těsto nejprve marmeládu, dostane roláda větší šmrnc.
- Krém můžeme posypat jemně nakrájeným ovocem. Jemně proto, aby se roláda při rolování nepotrhala.
- Můžete vyrobit také krém z tvarohu, šlehačky nebo z mascarpone. Při výběru krému vždy myslete na to, aby byl dostatečně tuhý a z rolády nevytekl.
- Pro kakaové těsto přidejte 2 lžíce kakaa a uberte stejné množství mouky.

Sladká ikona mezi roládami: Štafeta, která slaví návrat do domácí kuchyně

Kakaová roláda s krémem z mascarpone a jahodami: Lehký dezert nejen pro slavnostní chvíle
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková