Sekaná patří v českých domácnostech mezi oblíbené pochoutky. Snadno se připravuje, není náročná na čas, práci ani finance, navíc se dá pohodlně vzít i například na výlet. Zkusili jste si ale někdy poněkud nudnou klasiku trochu ozvláštnit? Námi ověřený holandský způsob je jistě ten pravý. A když holandský, tak se sýrem! Gouda v sobě skrývá nejen kus nizozemské historie, ale také jeden výrazný benefit pro zdraví: je totiž přirozeně bezlaktózová. Název vznikl dle města Gouda, kde se s tímto sýrem tradičně obchodovalo. První zmínky o sýru Gouda pocházejí z roku 1184, jde tedy o jeden z nejstarších dochovaných sýrů na světě.  

Co dává mletému masu vůni

Sekaná, karbanátky či masové kuličky se neobejdou bez muškátového oříšku. Právě ten dodává těmto výrobkům aroma a zajišťuje, že mleté maso nebude mít mdlou chuť. Jde o koření získávané ze semen tropického stálezeleného stromu Myristica fragrans, původem z indonéských ostrovů Banda. Muškátový oříšek disponuje výraznou vůní a mírně sladkou chutí. V minulosti byl tak ceněný, že vedl k ozbrojeným konfliktům mezi zeměmi, které o něj soupeřily jako o obchodní artikl, tedy zejména mezi Nizozemskem a Anglií.

Ingredience na sekanou

  • Toastový chléb –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 180 g;
  • Mléko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠  225 ml;
  • Jarní cibulka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 30 g;
  • Sýr Gouda –⁠⁠⁠⁠⁠⁠  150 g;
  • Mleté maso –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 kg;
  • Mletý muškátový oříšek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ¼ lžičky;
  • Mletý koriandr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠  ½ lžičky;
  • Mletý černý pepř –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠  dle chuti;
  • Vejce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 3 ks
  • Strouhanka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 lžíce;
  • Cibule –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle potřeby;
  • Voda –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 50 ml;
  • Nové koření –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 3 kuličky;
  • Černý pepř celý –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ několik kulíček;
  • Bobkový list –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks.

Na brambory:

  • Brambory –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle potřeby;
  • Koriandr nebo petrželka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Parmezán –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle potřeby;
  • Sušený česnek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička;
  • Sušená cibule –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ½ lžičky;
  • Pepř –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2-3 lžíce.
Recept na výbornou sekanou s kaší a kyselou okurkou

Poctivá sekaná jako od “babičky” z pomalého hrnce

Obrázek k receptu: Báječná kombinace sýrů: Holandská sekaná s parmezánovými bramborami
Autor: Uživatel Pierre-Yves Beaudouin / Creative Commons / CC BY-SA , Recept na: Báječná kombinace sýrů: Holandská sekaná s parmezánovými bramborami

Postup přípravy

  • Toastový chléb nakrájejte na kostičky a namočte v mléce. Po nasáknutí promíchejte.
  • Nasekanou jarní cibulku, strouhaný sýr a maso promíchejte a okořeňte.
  • Přidejte vejce, osolte, opepřete a zamíchejte.
  • Přidejte strouhanku.
  • Cibuli nakrájejte na čtvrtkolečka, která naskládejte na vymaštěný pekáč.
  • Z masa vytvořte 2 šišky a položte je na cibuli. Přidejte vodu, celý pepř, nové koření i bobkový list.
  • Pečte hodinu v troubě předehřáté na 180 °C.
  • Brambory vařte 10 minut ve slupce.
  • Rozpulte je a v místě řezu do nich udělejte zářezy.
  • Do pekáče dejte trochu nasekané petrželky nebo koriandru, parmezán, sušený česnek i cibuli, sůl, pepř a olej. Vše promíchejte a rozmístěte po dně.
  • Brambory vložte řezem dolů, posypte zbylým parmezánem a pečte 20 až 30 minut spolu se sekanou.
Obrázek recept na štefánskou sekanou pečínku.

Štefánská sekaná pečínka s bramborem a kyselou okurkou

Zdroj: Autorský text, Britannica, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest