Sekaná patří v českých domácnostech mezi oblíbené pochoutky. Snadno se připravuje, není náročná na čas, práci ani finance, navíc se dá pohodlně vzít i například na výlet. Zkusili jste si ale někdy poněkud nudnou klasiku trochu ozvláštnit? Námi ověřený holandský způsob je jistě ten pravý. A když holandský, tak se sýrem! Gouda v sobě skrývá nejen kus nizozemské historie, ale také jeden výrazný benefit pro zdraví: je totiž přirozeně bezlaktózová. Název vznikl dle města Gouda, kde se s tímto sýrem tradičně obchodovalo. První zmínky o sýru Gouda pocházejí z roku 1184, jde tedy o jeden z nejstarších dochovaných sýrů na světě.
Co dává mletému masu vůni
Sekaná, karbanátky či masové kuličky se neobejdou bez muškátového oříšku. Právě ten dodává těmto výrobkům aroma a zajišťuje, že mleté maso nebude mít mdlou chuť. Jde o koření získávané ze semen tropického stálezeleného stromu Myristica fragrans, původem z indonéských ostrovů Banda. Muškátový oříšek disponuje výraznou vůní a mírně sladkou chutí. V minulosti byl tak ceněný, že vedl k ozbrojeným konfliktům mezi zeměmi, které o něj soupeřily jako o obchodní artikl, tedy zejména mezi Nizozemskem a Anglií.
Ingredience na sekanou
- Toastový chléb – 180 g;
- Mléko – 225 ml;
- Jarní cibulka – 30 g;
- Sýr Gouda – 150 g;
- Mleté maso – 1 kg;
- Mletý muškátový oříšek – ¼ lžičky;
- Mletý koriandr – ½ lžičky;
- Mletý černý pepř – dle chuti;
- Sůl – dle chuti;
- Vejce – 3 ks
- Strouhanka – 2 lžíce;
- Cibule – 1 ks;
- Olej – dle potřeby;
- Voda – 50 ml;
- Nové koření – 3 kuličky;
- Černý pepř celý – několik kulíček;
- Bobkový list – 1 ks.
Na brambory:
- Brambory – dle potřeby;
- Koriandr nebo petrželka – dle chuti;
- Parmezán – dle potřeby;
- Sušený česnek – 1 lžička;
- Sušená cibule – 1 lžička;
- Sůl – ½ lžičky;
- Pepř – dle chuti;
- Olej – 2-3 lžíce.

Poctivá sekaná jako od “babičky” z pomalého hrnce
Postup přípravy
- Toastový chléb nakrájejte na kostičky a namočte v mléce. Po nasáknutí promíchejte.
- Nasekanou jarní cibulku, strouhaný sýr a maso promíchejte a okořeňte.
- Přidejte vejce, osolte, opepřete a zamíchejte.
- Přidejte strouhanku.
- Cibuli nakrájejte na čtvrtkolečka, která naskládejte na vymaštěný pekáč.
- Z masa vytvořte 2 šišky a položte je na cibuli. Přidejte vodu, celý pepř, nové koření i bobkový list.
- Pečte hodinu v troubě předehřáté na 180 °C.
- Brambory vařte 10 minut ve slupce.
- Rozpulte je a v místě řezu do nich udělejte zářezy.
- Do pekáče dejte trochu nasekané petrželky nebo koriandru, parmezán, sušený česnek i cibuli, sůl, pepř a olej. Vše promíchejte a rozmístěte po dně.
- Brambory vložte řezem dolů, posypte zbylým parmezánem a pečte 20 až 30 minut spolu se sekanou.

Štefánská sekaná pečínka s bramborem a kyselou okurkou
Zdroj: Autorský text, Britannica, Healthline