Mleté řízky jsou v české kuchyni hodně oblíbené a dělané na stovky způsobů. Dnes by jsme si zkusili udělat trochu nevšední, ale velice lahodnou a voňavou variantu, ozvláštněnou pórkem a kapií, které dodají řízkům sladší tón a zároveň svěžest. No a smetana jídlu dodá tu správnou jemnost. Takže nám vznikne nápadité, chutné, ale stále jednoduché jídlo.
Je to ideální pokrm, když chcete něco domácího a snadného, ale zároveň jiného, než obyčejné karbanátky. Kapie, pórek a smetana vše krásně spojí a přidá masu sametovou jemnost. Skvěle se k nim hodí bramborová kaše, čerstvý chléb, nebo bramborový salát. A na doplnění okurkový nebo rajčatový salát.
Recept na mleté řízky se smetanou, kapií a pórkem
Ingredience potřebné na přípravu řízků z mletého masa, smetany a zeleniny
- 500 g mletého masa (vepřové nebo mix s hovězím)
- 1 vejce
- 1 malá červená kapie (pokrájená nadrobno)
- 1/2 pórku (nakrájeného na tenká kolečka)
- 4 lžíce smetany ke šlehání
- 3 lžíce strouhanky
- 1 lžička hořčice (volitelné)
- sůl, pepř, majoránka dle chuti
- olej na smažení
Postup přípravy sekaných smetanových řízků
1. Všechny suroviny kromě oleje dáme do misky a řádně promícháme.
2. Necháme čtvrť hodinky odležet, aby směs zhoustla.
3. Rukama tvarujeme menší placičky, které smažíme na rozpáleném oleji z obou stran do zlatova.
Tip na závěr
Podle chuti je pak můžeme ještě podlít trochou vody a pod pokličkou chvíli podusit.

Loštický řízek z Hané: pravá lahůdka v podobě řízku z mletého masa s tvarůžky

Česká retro legenda jménem Holandský řízek: Mleté maso, sýr a strouhanka
pozn.: částečně upraveno AI