Mleté řízky jsou v české kuchyni hodně oblíbené a dělané na stovky způsobů. Dnes by jsme si zkusili udělat trochu nevšední, ale velice lahodnou a voňavou variantu, ozvláštněnou pórkem a kapií, které dodají řízkům sladší tón a zároveň svěžest. No a smetana jídlu dodá tu správnou jemnost. Takže nám vznikne nápadité, chutné, ale stále jednoduché jídlo.

Je to ideální pokrm, když chcete něco domácího a snadného, ale zároveň jiného, než obyčejné karbanátky. Kapie, pórek a smetana vše krásně spojí a přidá masu sametovou jemnost. Skvěle se k nim hodí bramborová kaše, čerstvý chléb, nebo bramborový salát. A na doplnění okurkový nebo rajčatový salát.

Recept na mleté řízky se smetanou, kapií a pórkem

Ingredience potřebné na přípravu řízků z mletého masa, smetany a zeleniny

  • 500 g mletého masa (vepřové nebo mix s hovězím)
  • 1 vejce
  • 1 malá červená kapie (pokrájená nadrobno)
  • 1/2 pórku (nakrájeného na tenká kolečka)
  • 4 lžíce smetany ke šlehání
  • 3 lžíce strouhanky
  • 1 lžička hořčice (volitelné)
  • sůl, pepř, majoránka dle chuti
  • olej na smažení

Postup přípravy sekaných smetanových řízků

1. Všechny suroviny kromě oleje dáme do misky a řádně promícháme.

Všechny suroviny smícháme v misce.
Foto: Ilona Mikulecká, Všechny suroviny smícháme v misce.

2. Necháme čtvrť hodinky odležet, aby směs zhoustla.

Smíchanou směs necháme odležet a tvarujeme placičky.
Foto: Ilona Mikulecká, Smíchanou směs necháme odležet a tvarujeme placičky.

3. Rukama tvarujeme menší placičky, které smažíme na rozpáleném oleji z obou stran do zlatova.

Tip na závěr

Podle chuti je pak můžeme ještě podlít trochou vody a pod pokličkou chvíli podusit.

Recept na top Loštický řízek, který má úžasnou chuť

Loštický řízek z Hané: pravá lahůdka v podobě řízku z mletého masa s tvarůžky

Obrázek receptu na holandský řízek s bramborami.

Česká retro legenda jménem Holandský řízek: Mleté maso, sýr a strouhanka

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest